واردات گوشت بوفالو و ادامه بیاعتمادیِ مردم
دردسرهای بوفالوی هندی برای سفره ایرانی!
گوشت بوفالو یا گاومیش هندی برای استفاده در سوسیس و کالباس به کشور وارد شده است. در پی ورود این گوشت، سازمانهای غذا و دارو و دامپزشکی بر سر سلامت این ماده غذایی اختلاف نظر دارند. سازمان دامپزشکی از سلامت این گوشت سخن میگوید و سازمان غذا و دارو نسبت به سلامت این گوشت مطمئن نیست و تشخیص و مسئولیت آن را برعهده سازمان دامپزشکی میداند.
به گزارش فرارو ، این اولین بار نیست که گوشت بوفالوی هندی به کشور وارد میشود. در اوایل ورود این گوشت به چرخه غذایی کمتر کسی نسبت به ورود آن توجه نشان میداد و این گوشت در میان واردات دیگر به چشم نمیآمد. اما پس از مدتی و با شائبههایی مبنی بر ورود این گوشت بر سر سفره مردم، جنجالها و حواشی پیرامون آن زیاد شد. هرچند که اخبار حاکی از مصرف این گوشت در فرآوردههای صنعتی است، اما تجربه گذشته عده زیادی را نگران کرده است.
رئیس سازمان دامپزشی میگوید واردات گوشت بوفالو به کشور در این چهارسال، روندی کاهشی داشته است. مهدی خلج میزان این گوشت وارداتی در سال 1391 را برابر با 22 هزار تن، در سال 1392 برابر با 17.5 هزار تن و در سال 1393 برابر با 5 هزار تن میداند. رئیس این سازمان معتقد است حواشی شکل گرفته پیرامون واردات این ماده غذایی بیهوده است، چرا که در مورد سلامت این ماده غذایی اطمینان لازم وجود دارد.
سخنان مهدی خلج اما نمیتواند اطمینان لازم را در میان سازمانهای مربوطه غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد و همچنین مردم ایجاد کند. سالهای پیش از طریق برخی واردکنندههای گوشت بوفالو به داخل کشور، این گوشت مستقیما و در قالب گوشت چرخکرده به سفره مردم راه پیدا کرد. در پی این حادثه، این واردکنندگان جریمه شده و در لیست سیاه سازمان دامپزشکی قرار گرفتند. به این واردکنندهها همچنین اجازه دوباره واردات گوشت داده نشد. با این وجود برخی از مسئولان و دامپزشکان معتقدند احتمال ورود مجدد این ماده غذایی به سفره مردم زیاد است.
در حالی که برخی معتقدند در سالهای گذشته برای واردات این گوشت مجوزی در کار نبوده، رئیس سازمان دامپزشکی میگوید: قبلا برای واردات این نوع گوشت در تهیه فرآوردههای گوشتی حرارت دیده مانند سوسیس و کالباس مجوز داشتهایم. پیام محبی -نایبرئیس جامعه دامپزشکان ایران- در همین رابطه معتقد است "سالها واردات گوشت هندی به کشور بهدلیل کیفیت پائین آن ممنوع بوده است و تنها دلیل واردات مجدد این گوشت به کشور را باید در دلایل اقتصادی، قیمت پایین آن و حمل و نقل ارزان آن به کشور در مقایسه با گوشت برزیلی دانست."
رئیس سازمان دامپزشکی اما، دلایل وارد کردن این گوشت به کشور را علاوه بر روابط تجاری با هند، خاصیت موجود در گوشت گاومیش میداند. ماندگاری بیشتر آب در این گوشت، چربی کمتر، داشتن اسید چرب غیراشباعِ بیشتر و ریزمغذیهای زیاد خواصی است که رئیس سازمان دامپزشکی به آنها اشاره میکند.
دفاع مهدی خلج از این واردات اما پاسخهایی از جمله پاسخ رئیس سازمان غذا و دارو را نیز به دنبال داشت. رسول دیناورد گفت: اگر گوشت بوفالوی هندی مورد تایید است، چرا فقط باید در سوسیس و کالباس از آن استفاده شود؟
در سالهای اخیر نیز سلامت برخی از گوشتهای وارداتی توسط سازمان دامپزشکی تایید شدند، که پس از مدتی مشخص میشد که آنها ناسالم بودهاند. همین امر نیز موجب افزایش نگرانیها میشود.
برخی کارشناسان میگویند گوشت بوفالو میتواند ناقل بیماریهایی مانند جنون گاوی، سارکوسیست و... باشد. همچنین دامپزشکانی که به هند سفر کردهاند ساختار سلامت و بهداشت این کشور را ساختاری نامناسب خواندهاند.
جاوید آل داوود -رئیس حمایت از انجمن حیوانات و عضو هیات علمی دانشکده دامپزشکی- درباره سلامت این گوشت گفته است: گاومیشها در تالاب و آبگیرها پرورش و نگهداری میشوند، که این مناطق سرشار از آلودگیاند. بخشی از این آلودگی مربوط به آلودگیهای شیمیایی ناشی از پسماند کارخانههاست، که سبب میشود گوشت بوفالوی هندی نیز آلودگیهایی شیمیایی در بدن افراد ایجاد کند.
همچنین به گفته کارشناسان، قمیت گوشت بوفالو به دلیل کیفیت پائینی که دارد، در سطح جهانی نصفِ قیمت دیگر گوشتهاست.
حواشی واردات این گوشت در حالی در کشور رخ داده و در رسانهها منتشر میشوند که به گفته رئیس سازمان غذا و دارو ما به میزان 90 درصد در محصولات گوشتی خودکفائیم و تنها 10 درصد از این محصولات را از خارج وارد میکنیم.
عدم هماهنگی سازمانهای مربوطه در وارد کردن و به چرخه درآوردن این ماده غذایی و نگرانیهای کارشناسان مواد غذایی در این حوزه، سبب شده تا مردم بار دیگر به مواد غذایی موجود در کشور بیاعتماد گردند. این بیاعتمادی با توجه به سابقه منفی در بسیاری از مادههای غذایی تشدید میشود. وزیر بهداشت نیز هفته گذشته گفت "ما در بحث نظارت داخلی در حوزه غذا ضعیف هستیم". با توجه به سخن وزیر و سایر نگرانیهای موجود آیا لازم نیست که سازمانهای مربوطه با هماهنگی چارهای برای واردات گوشت بوفالو بیاندیشند؟ مردم چه کنند؟ آیا این گوشت سالم است یا خیر؟