ساختمان جدید فرهنگستان با معماری میر حسین افتتاح شد
ميرحسين موسوي در مراسم افتتاح ساختمان مركزي فرهنگستان هنر اظهار اميدواري كرد: اين مكان بهانهاي براي فعاليتهاي اثرگذار در فرهنگ كشور باشد و در ادامه مطرح كرد: ما به يك فرهنگ دولتي و يك دولت فرهنگي معتقديم.
ساختمان مركزي فرهنگستان هنر عصر امروز ـ 13 ارديبهشت ماه ـ با حضور رييس فرهنگستان هنر و جمعي از هنرمندان افتتاح شد.
در اين مراسم مهندس ميرحسين موسوي با تقدير از تمام حاضران گفت: خوشحالم كه فرهنگستان هنر فضايي براي خودش فراهم آورده است، هرچند كه معتقدم اصل كار بر محور محتوا، برنامه، نيرو و اعتمادي است كه بهصورت متقابل ميان ما و هنرمندان ايجاد ميشود.
او كه معماري اين بنا تازهتاسيس را برعهده داشته است، در ادامه گفت: اين فضا را براساس ايدهها و فكرهاي شما طراحي و افتتاح كردم. بهطوري كه رواق فرهنگستان هنر بهصورت تمثيلي، مجازي و استعاري يادآور تاريخ پيش از اسلام و پس از اسلام است.
مير حسين موسوي دربارهي معماري اين بنا توضيح داد: پايههاي ستونهاي اين ساختمان را از معماري هخامنشي وام گرفتهام و بدنه آن نيز طرحي از معماري چهارصد سال گذشته است. در بالاي ستونها نيز اشعاري حكاكي شده است كه به مرور زمان با گرفتن غبار بيشتر هويدا ميشوند.
او همچنين به بهرهگيري دوره ساساني در طراحي يكي از سرستونهاي استثنايي اين مجموعه اشاره كرد و افزود: در كنار اين معماري سنتي و قديمي آهنها و تيرآهنهاي سقف نيز فضاي شاعرانهاي به ساختمان داده است. زيرا تلاش داشتهام تا در طراحي اين مجموعه همهي دورههاي معماري را يادآوري كنم.
اين معمار هنرمند ادامه داد: اين رواق تلاشي است تا به فرهنگ خودمان با يك كليت و با نگاهي مستمر بنگريم و آن را براي جامعه بشري به يادگار بگذاريم.
ميرحسين موسوي در ادامه اين مجموعه را خانهاي براي همه ايرانيان دانست و با معرفي «دروازه بهشت» در ورودي ساختمان، گفت: «دروازه بهشت» را با رنگ سبز به نشانه دروازهاي كه امام (ره) در نوفل لوشاتو انقلاب اسلامي را با نگاه ايراني و اسلامي خود رهبري كردند، طراحي كردم و در كنار آن حوض آبي قرار دادم تا نشانه روشني و حيات باشد.
رييس فرهنگستان هنر همچنين با اشاره به فضاي داخلي اين ساختمان عنوان كرد: در داخل ساختمان نيز مجموعههايي همچون اتاق كنفرانس و تالارهايي براي نمايش آثار هنري طراحي شده است كه با همكاري مهندس حجت پاشوي آنها را به اتمام رساندهايم.
در اجراي طرحها نيز مهندس حميدرضا احمدي تلاش زيادي صورت داد و در كنار آن هنرمنداني همچون شعرباف آثار خود را براي نصب در نمازخانه در اختيار ما قرار داد. همچنين مهدي مكينژاد، تابلوي ورودي اين ساختمان را طراحي كرد.
موسوي اظهار اميدواري كرد: سالن 300 نفري اين مجموعه تا يكماه آينده در اختيار هنرمندان قرار بگيرد و گفت: هرچه اعتماد دراين مجموعه بيشتر شود، هنرمندان هم فرهنگستان را همچون خانه خود فرض ميكنند و اين مكان ميتواند تاثير بيشتري در رشد فرهنگ و هنر كشور داشته باشد. زيرا در غير اين صورت اين مجموعه تنها به يك فضاي زيباي بصري براي مردم تبديل ميشود.
در ادامهي اين مراسم سيد محمد بهشتي با اشاره به معماري اين مجموعه گفت: هنرمندان اصيل يك نقطه ضعف دارند كه همان نقطه قوت آنها محسوب ميشود. آنها هرآنچه در ضمير خود دارند در اثر هنريشان نيز آشكار ميكند و نميتواند آن را از ديدگان مردم پنهان كنند.
اين استاد دانشگاه خطاب به جواناني كه عدم شناخت خود را از ميرحسين موسوي مطرح ميكنند، گفت: اينجا همه جوانان ميتوانند ضمير پنهان ميرحسين موسوي را ببينند. در واقعه اين ساختمان و معماري آن همان چيزي است كه در پس ذهن و دل مهندس موسوي ميگذرد.
او خاطرنشان كرد: ساختماني را كه روزي براي پاركينگ طراحي شده بود و فاقد هرگونه ارزش معماري بود مهندس موسوي با كيمياگري خود به جواهر معماري بدل كرده است.
بهشتي با تاكيد بر اينكه براي ساخت اين فضا هزينهي زيادي صرف نشده است، گفت: اين مجموعه حاصل فكر، هنر و خلاقيت درست ميرحسين موسوي است و ايشان در شكلگيري آن، دلبستگي خود به تاريخ و هنر را نشان داده است.
او اذعان داشت: اگر حياط و رواق اين مجموعه را در طبقهبندي معماري بررسي كنيم، درجايگاه معماري سنتي قرار ميگيرد. اما در عين حال ميبينيم كه اين طراحي پاسخگوي نياز امروز مخاطبان خود نيز هست و در عين حال يك فضاي شهري را كه آغوش خود را به خيابان وليعصر باز كرده است، براي ما تداعي ميكند.
بهشتي طراحي اين مجموعه را تداوم تاريخي عناصر مختلف برشمرد و افزود: تركيبي از معماري دورههاي مختلف را ميتوان دراين ساختمان مشاهده كرد كه در واقع تداوم واقعي منعكس در معماري ما را نشان ميدهد، بدون اينكه اين طرحها به يك ديگر به لحاظ زماني ضربه بزند.
سيد محمد بهشتي در پايان سخنانش مطرح كرد: فكر نميكنم هيچ امكان ديگري بهتر از مشاهده اين حياط و رواق براي شناخت مهندس موسوي فراهم شود؛ زيرا اين مجموعه آيينه تمامقدي است كه تمام زواياي ميرحسين موسوي را در خود جاي داده است و حاصل شخصيت او همچون مردمداري، آشتي با گذشته و آينده و تعلق به فرهنگ و سرزمين ايران است.
گفتني است: در اين مراسم افرادي چون بهمن نامور مطلق، حبيبالله صادقي، حبيبالله آيتالهي، محمود عزيزي، ايرج اسكندري، ابراهيم حقيقي، شاهين فرهت، محبوبه پلنگي، مجيد مجيدي، محمدمهدي حيدريان، حسن بلخاري، مجيد كياني، عليرضا قهاري، غلامحسين اميرخاني، منصوره حسيني، محمد فرنورد، محمود جواديپور، خسرو خورشيدي، زهرا رهنورد و .... حضور داشتند