جلایی پور: اینبار تحریمی ها هم می آیند
حميدرضا جلاييپور متخصص علوم اجتماعي و استاد دانشگاه درگفت و گو با خبرنگار کلمه از شخصيت قابل اتکاي موسوي و شرکت تحريمي ها در اين دوره از انتخابات رياست جمهوري سخن گفته است.
جلايي پور در اين گفت و گو با بيان اينکه تعداد کانديداها و عدم اتحاد اصلاح طلبان در انتخابات سال 84 موجب شکست آنان شد معتقد است که موسوي وعده هاي بزرگ و حداکثري نمي دهد اما به همين وعده هاي حداقلي پايبند خواهد بود.
اين گفت و گو را بخوانيد:
وضعيت مطبوعات در دولت نهم به چه صورتي بود و چرا؟ و در صورت انتخاب و تصدي مهندس موسوي در مقام رياست قوه مجريه، جايگاه و وضعيت مطبوعات و روزنامهنگاري در ايران چگونه خواهد بود؟
- مشکل مطبوعات در دولت احمدينژاد به اين صورت است که در روزهاي اول که ميخواستند راي بياورند گفتند به احزاب روزنامه ميدهيم ولي دروغ گفتند. حتي روزنامههايي که به احزاب نزديک بود مثل ياسنو در نطفه خفه کردند. در دوران اصلاحات،دولت سيد محمد خاتمي پيشتاز صدور مجور براي روزنامهها بود ولي متاسفانه الان صدور مجوزها محدود شده و به نورچشميهاي وابسته به جريان اصولگرايي افراطي داده ميشود. معضل بعدي در اين 4 سال دولت نهم، اين بود که فضايي را ايجاد کردند که گردش آزاد اطلاعات در رسانههاي غيردولتي ارزش نيست و لذا مطبوعات موجود در يک فضاي بسته بايد تنفس کنند تا سرپا بمانند. معضل بعدي اين است که در دوران اصلاحات ما شاهد شکلگيري حرفه روزنامهنگاري بوديم و روزنامهنگاري يک شغل با ارزش وصاحب منزلت اجتماعي بود. اما در 4 سال گذشته فضاي روزنامهنگاري را ناامن کردند. اغلب روزنامهنگارها به شکل شغل دوم به آن نگاه ميکردند. دولت نهم خود را کامل و بينياز از نقد ميداند و روزنامههاي مستقل را ابزار دشمن ميداند. به همين دليل نگراني از بسته شدن و بستن روزنامهها ندارد.
اکنون اين انتظار از ميرحسين موسوي ميرود که عرصه عمومي ايران مجهز به رسانه مستقل از دولت باشد احزاب رسانه داشته باشند، خبرنگاري شغل باشد، گردش آزاد اطلاعات شفاف باشد.
شما به عنوان يک جامعهشناس و متخصص علوم اجتماعي، اوضاع اجتماعي - سياسي کشور را در آينده پس از انتخابات و در صورت پيروزي مهندس موسوي چگونه ارزيابي ميکنيد؟
موسوي معتقد به دولت ميانهرو، کارآمد مسئول و پاسخگوست. دقيقا هر زمان دولت خودش را خدمتگزار مردم بداند، امنيت مردم را از خودش مهمتر بداند. تحت اين شرايط جامعه مدني هم تقويت ميشود و مستقل از دولت به حيات خود ادامه ميدهد. اگر دولت مسئول نباشد عرصه جامعه دچار مخالفتها و تضادها ميشود و جامعه مدني ضعيف ميشود.
به نظر شما دلايل شکست 84 و پيروزي دولتي هاي امروز چه بود؟
- در سال 84 اصلاحات شکست نخورد اما اصلاحطلبان در يک "انتخابات مهندسي شده" شکست خوردند. مطالبات اصلاحطلبان هنوز وجود دارد و اصلاحطلبان دوست دارند به روش تدريجي و قانوني و مسالمتآميز مشکلات را حل کنند. دليل شکست اصلاحطلبان تعدد کانديداها و شکستن راي شان بود. هوادران دولت نهم برخي نهادهاي عمومي را وارد عمل کردند و يک عده هم انتخابات را تحريم کردند. ولي الان اصلاحات يک ميل عمومي در جامعه است و اصلاحات شکستناپذير است و اين ميل عمومي الان در اختيار مهندس موسوي است.
اتفاقي که الان افتاده اين است که موسوي وعده اصلاحطلبي حداکثري نميدهد و اما همين وعده حداقلي مورد پذيرش است و ميرحسين موسوي شخصيت قابل اتکايي است. در اين دوره حتي تحريميها هم شرکت ميکنند و من پيشبيني ميکنم مهندس موسوي راي قاطعي ميآورد.