bato-adv
کد خبر: ۲۸۶۹۵۵
علی دینی ترکمانی در گفتگو با فرارو بررسی کرد

"برگ برنده" روحانی در برابر رقبا

«آقای روحانی می تواند با برخی استدلال ها تا حدودی افکار عمومی را راضی کند و امیدوار باشد که در سال آینده دوباره رای بیاورد و لذا فکر نمی کنم شرایط اقتصادی بتواند ضربه کاری به ایشان بزند.»
تاریخ انتشار: ۲۳:۳۹ - ۰۳ شهريور ۱۳۹۵
فرارو- یک استاد دانشگاه درباره تاثیر شرایط اقتصادی کشور بر پایگاه رای روحانی در انتخابات پیش رو گفت: «آقای روحانی می تواند با برخی استدلال ها تا حدودی افکار عمومی را راضی کند و امیدوار باشد که در سال آینده دوباره رای بیاورد و لذا فکر نمی کنم شرایط اقتصادی بتواند ضربه کاری به ایشان بزند.»

برخی کارشناسان معتقدند عملکرد ضعیف تیم اقتصادی دولت، در انتخابات آینده کار دست روحانی خواهد داد و باعث خواهد شد وی نتواند برای دور دوم پیروز انتخابات ریاست جمهوری شود. آنها آمارهای ارائه شده از سوی دولت را مطابق شرایط وخیم اقتصادی ندانسته و نتیجه می گیرند مردم از این شرایط راضی نیستند و دوباره به روحانی رای نخواهند داد.

آیا شرایط اقتصادی کشور نسبت به سال های قبل بدتر شده است؟ آیا اقتصاد موجب ناکامی روحانی خواهد شد؟

دکتر علی دینی ترکمانی استادیار موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی و کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو گفت: «این گزاره که میان آمارهای رسمی اقتصادی و شرایط معیشتی مردم فاصله وجود دارد درست است، اما بخشی از آن ناشی از سوءتفاهم و بخشی دیگر ناشی از مشکلات ساختاری است که از گذشته به ارث رسیده است.»

وی ادامه داد: «درباره سوءتفاهم می توان به موضوع تورم اشاره کرد. دولت عنوان می کند نرخ تورم کاهش یافته اما مردم می گویند اگر نرخ تورم کاهش یافته پس چرا قیمت ها افزایش یافته است. دلیل این شکاف این است که افکار عمومی معنای دقیق تورم را نمی دانند. معنای کاهش تورم پایین آمدن سطح قیمت ها نیست، بلکه به این معنا است که سرعت افزایش قیمت ها نسبت به قبل کمتر می شود.»

وی افزود: «لذا اگر این موضوع برای مردم توضیح داده شود آن شکاف تا حدودی رفع خواهد شد. اما ممکن است مردم عنوان کنند همچنان تورمی ده درصدی وجود دارد که تاثیری منفی بر زندگی آنها می گذارد که بحث درستی است. اما دولت هم می تواند بگوید این تورم همیشه بوده و تازه اکنون سرعت افزایش آن را پایین آورده است.»

بیکاری و رکود
این استاد دانشگاه اظهار کرد: «نکته دوم درباره میزان بیکاری و رکود است. وقتی دولت عنوان می کند نرخ رشد اقتصادی 4.4 درصد است پذیرش آن برای افکار عمومی سخت است چون عنوان می کنند اشتغال که افزایش نیافته و کسبه هم می گویند فروش آنها کم است و بنگاههای تولیدی هم می گویند ظرفیت های تولیدی آنها خالی است؛ پس رشد اقتصادی کجاست؟»

وی ادامه داد: «در این باره باید گفت چون صادرات نفت دو برابر شده و بخش نفت مولفه مهمی از تولید ناخالص ملی کشور است، وقتی ارزش افزوده بخش نفت به دلیل افزایش صادرات بیشتر می شود طبعا باعث افزایش نرخ رشد اقتصادی می شود. لذا می توان گفت نرخ رشد 4.4 درصدی به احتمال زیاد درست است اما تا تاثیر خود را در چرخه کلی اقتصاد کشور بگذارد زمان طولانی لازم است.»

دینی گفت: «با این حال این میزان نرخ رشد هم هنوز کافی نیست. چون طی سال های 91 و 92 اقتصاد کشور حدود 9 درصد رشد منفی داشته و در سال های 93 و 94 هم تقریبا صفر بوده است. لذا اگر امسال نرخ رشد اقتصادی مثبت 4 درصد باشد و سال 96 نیز مثبت 5 درصد باشد تازه در سال 97 به سطح تولید سال 90 خواهیم رسید.»

وی ادامه داد: «این امر به این معنا است که تاثیر نرخ رشد اقتصادی پروسه ای زمان بر است و حتما هم باید مستمر باشد. بنابراین اگر نرخ رشد اقتصادی کنونی در سال 96 و 97 هم ادامه یابد تازه در سال 97 است که می توانیم شاهد اشتغال زایی باشیم؛ چراکه در این سال است که ظرفیت های خالی پُر می شود و افزایش تولید از طریق افزایش ظرفیت های تولیدی و سرمایه گذاری های جدید امکان پذیر می شود و لذا تقاضا برای شغل بیشتر می شود.»

وی افزود: «این نکته را باید در نظر داشت که آمارهایی که دولت اعلام می کند به این معنا نیست که قدرت خرید مردم افزایش یافته و معیشت آنها بهتر شده است؛ بلکه وقتی دولت از نرخ رشد 4.4 درصدی صحبت می کند به این معنا است که اقتصاد در ریلی قرار گرفته که اگر وضعیت به همین صورت ادامه یابد در دو سال آینده می توان انتظار داشت که قدرت خرید مردم نسبت به سال های قبل بیشتر شود.»

تاثیری اقتصاد بر انتخابات ریاست جمهوری
دینی در پاسخ به این سوال که شرایط اقتصادی کشور چه تاثیری بر انتخابات ریاست جمهوری پیش رو و آرای آقای روحانی خواهد داشت؟، گفت: «وضعیت اقتصادی بر مبنای شاخص رکود در مجموع خوب نیست و میزان بیکاری، ناامیدی و یاس بالا است و طبیعی است که افکار عمومی بخشی از این وضعیت را به حساب عملکرد دولت آقای روحانی می گذارند و از این بابت معترض هستند.»

وی ادامه داد: «منتهی نکته دیگری هم وجود دارد که می تواند این نگاه انتقادی مردم را بالانس کند و آن استدلالی است که دولت آقای روحانی دارد مبنی بر اینکه ریشه این مشکلات به قبل از وی باز می گردد. به عبارت دیگر تحریم ها از سال 90 شروع شد و بسیاری از منابع در دولت های قبلی هدر داده شده و ایشان در حالی دولت را تحویل گرفته که اقتصاد در شرایط بسیار بدی بود و قیمت های جهانی نفت نیز کاهش یافته است.»

وی افزود: «علاوه بر این ایشان می تواند این استدلال را بکند که اگر امروز توافق هسته ای نبود شرایط می توانست خیلی بدتر از این باشد. لذا دولت یازدهم توانسته با این توافق گامی رو به جلو بردارد و اگر بتوان روابط با دنیا را بهتر کرد می توان چند گام بیشتر به جلو برداشت و در حالی که ما به دنبال چنین چیزی هستیم اما جریان رقیب قصد دارد ورق را به شرایط قبل از توافق هسته ای باز گرداند.»

دینی تصریح کرد: «بنابراین من معتقدم آقای روحانی می تواند با این استدلال ها تا حدودی افکار عمومی را راضی کند و امیدوار باشد که در سال آینده دوباره رای بیاورد و لذا فکر نمی کنم شرایط اقتصادی بتواند ضربه کاری به ایشان بزند.»

وی افزود: «از سوی دیگر مردم در انتخابات فقط به بحث اقتصاد توجه ندارند بلکه بحث مهم دیگری که در انتخابات مجلس دهم و خبرگان نیز دست کم در تهران به خوبی دیده شد تاثیر گرایش های سیاسی بر آرای مردم است. اگر مردم در تهران و چند شهر دیگر این برداشت را داشته باشند که رقیب آقای روحانی قصد دارد روابط خارجی کشور را به دوره تنش های قبل از توافق باز گرداند، شانس آقای روحانی برای پیروزی بیشتر خواهد شد.»
bato-adv
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
بهترین راه این است که روحانی خود دیگر کاندید نشود و بکشد کنار !!!وقتی قول 100 روزه را نتوانست 4 ساله حد اقل 50% آنرا بانجام برساند !! یقین دیگر کاری از دستش ساخته نیست !! روحانی یقین سخنران خوبی است و خطیبی توانا !! اما اینکاره نیست !! بکشد کنار !! هم به نفع خودش است و هم مردم را نجات خواهد داد !! اینهائیکه دورش جمع شده اند 80% انها هدفی غیر از وزارت وکالت و رونق کار و کسب و تولید برای مملکت دارند !! اینها خوشه چینهائی هستند که هدفدار امده اند !!او را درشعد آباد جا انداخته اند و خودشان هر کار دلشان خواست میکنند !! فردا همینها یک طومار از ناشیگری های ایشان رو خواهند کرد !!همین موضوع برادرش را اگر خوب موشکافی کنی از همین دوری و بری های خودش نشات گرفت !!آنها قضیه را لو دادند و شاخ و برگ بهش چیدند و دادند دست رقیب !!!بزرگترین خدمت روحانی به ایران و مردم و اسلام این است که از همین الان ساز رفتن را کوک کند !و تصمیم بگیرد که نیاید تا مردم فرصت کنکاش و تحقیق داشته باشند و یکمرتبه مثل تهرانی ها به لیستهای 30 نفره رای ندهند !! اینکار روحانی پاداشش بهشت خواهد بود !!
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
اگر ساختمانی را در عرض 10 روز تخریب می کنند بیش از 10 سال طول می کشد تا به همان حالت اولیه برگردانند
تخریبی که در زمان احمدی نژاد زیر ساخت های اقتصادی و مالی و افکار اجتماعی اتفاق افتاد سالیان سال طول می کشد تا درست گردد.
آسیبی که به کشور و مردم با نجیب در دولت قبل زده شد نگذارید دوباره اتفاق بیفتد
صالحی
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
تولید نفت دو برابر ولی قیمت هربشکه نصف شده به اندازه خرج تولیدش.ولی چرا هر سال سود یک درصد کم نشده تا اقتصاد رونق بگیره و دارایی بانکها در از 950 به 3800 هزا میلیارد در چهل ماه اخیر رسیده. بانکهای خصوصی و افراد صاحب نفوذ پشت این وضعیت هستند.چون سود زیادی بردند
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
برگ برنده روحانی؟!!!
برگ برنده اش همینه که رکود را مهار تورم جا زده!!!!
مهران
Iran, Islamic Republic of
۰۸:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
من خواننده ثابت وطرفدار سایت شما هستم لطفا کامنت قبلی من رامنتشر کنید
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۱۰
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۱:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
این استدالالها روایشون کرده وحناش رنگی نداره
اولین دولت چهارساله سال اینده باز نشسته میشه
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۴:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
سال 97 تازه به رشد مورد نظر میرسیم!!!!!!! یعنی مردم بیان بما رای بدن ایشالا بعدها درست میشه غافل از اینکه اگه دوباره رای بیارن همون ماه اول تموم یارانه ها رو قطع میکنن ، رکود هزار بار بدتر و تورم لجام گسیخته میشه. فقط شاید آمار کنسرتهای مختلط توپه توپ بشه.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
یارانه که قطعا باید حذف بشه از اقتصاد...
یکی از مشکلات اقتصاد ایران پرداخت یارانه هست.
خسرو گارس چی
Iran, Islamic Republic of
۰۷:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
با سلام و احترام

آقای ترکمانی استادیار و پژوهشگر محترم اقتصادی حایز اهمیت است ...

1- با توجه به سخنان جناب عالی ، لطفا بفرمایید همه مشکلات اقتصادی در دولت تدبیر میراث ساختار غلط کشور و میراث دولت های گذشته بخصوص دولت نهم و دهم می باشد ؟؟ یعنی خود دولت محترم تدبیر به این میراث دامن نزده است ؟؟ یعنی با توجه به کسری بودجه و دشمنی و سنگ اندازی امریکا در زمینه اقتصادی ، آقای روحانی نباید یارانه افراد ثروتمند تهی دست این کشور را به خاطر ترس از اعتراض آنها قطع نماید ؟؟
2- با توجه به سخنان در خصوص پیروزی آقای روحانی و ارتباط آن با مسایل اقتصادی ، مهمتری رقیب ایشان به نظر بنده در میان اصولگرایان، آقای احمدی نژاد می باشد اما دونکته حایز تامل است : الف ) فر ض کنیم ایشان هزار عیب و نقص از دوران خودش دارد و به ارث گذاشته است اما تنش و حساسیت هایی که امروز در جامعه می بینیم بیش از هزار عیب آقای احمدی نژاد می باشد که خصلت فرهنگی مردم ما در کنار این نواقص ایشان به خوبی قابل مشاهده است .....یعنی هزاران عیب ترکیب شده است با یک مقدار چاشنی احساسات بیش از اندازه اشتباه ......گرچه این جمله جایگاهی ندارد اما با عرض معذرت حساسیت های امروزی در خصوص آقای مشایی فقط به خاطر اشتباهات احتمالی و محکمه پسند می باشد و یا یک مقدار نیز حساسیت با انها ترکیب شده است ؟؟؟.......ب ) با وجود مسایل اقتصادی و عدم تحقق مسایل اقتصادی توسط دولت تدبیر به نظر اینجانب ، بار دیگر آقای روحانی رییس جمهور آینده ( 1396 ) می شوند شاید و البته و احتمالا حتی با رای کمتر که در اینجا دلایل آن سخن را طولانی می کند گرچه به توضیحات برای مردم و افکار عمومی نیاز می باشد اما در نتیجه پیروزی برای ایشات زیاد تاثیر ندارد چون یک دلیل از هزاران دلیل پیروزی آقای روحانی بر می گردد به حساسیت بیش از اندازه به آقای احمدی نژاد و اصولگرایان می باشد .....که جو خوبی نسبت به ایشان در جامعه وجود ندارد ....... و نباید ایشان کاندید شود و گرنه اتفاق سال 1376 تکرار می شود ...

نتیجه : با عرض معذرت مردم مشکلات اقتصادی را می دانند و احساس کرده اند ......مردم مشکلات برجام و مخصوصا پیمان شکنی امریکا و اروپاییان بزدل را می دانند ...اما ............به آقای روحانی رای می دهند چون یکی دیگر از هزاران دلیل فعلا ارتباط و نظر خوبی با جبهه اصولگرایان ندارند .....یعنی در انتخابات مجلس شورای اسلامی اسفند 1392 با توجه به اینکه نام آقای احمدی نژاد در میان نبود به هیچیک از اصولگرایان همچون جناب عالی تحصیلکرده ....با تجربه .....کاردان ...... متخصص رای ندادند و کسانی را روانه مجلس کردند که از همه پارامتر های مذکور یا بی بهره بودند و یا کم بهره بودند ....که جناب عالی بهتر از آن مطلع می باشید ....... ( مخصوصا در تهران )
در نهایت فعلا و برای سال 1396 آقای روحانی پیروز میدان می باشد .....مگر اینکه مردم بخواهنذ خارج از تحلیل های ملموس دوباره حادثه و اتفاق جدیدی بوجود بیاورند .....

با تشکر - گار س چی
مهران
Iran, Islamic Republic of
۰۸:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
قطعا این حرف درسته "آنها آمارهای ارائه شده از سوی دولت را مطابق شرایط وخیم اقتصادی ندانسته و نتیجه می گیرند مردم از این شرایط راضی نیستند و دوباره به روحانی رای نخواهند داد" ومردم حتما خواهند گفت :اگر نرخ تورم کاهش یافته پس چرا قیمت ها افزایش یافته و اگر رشد اقتصادی بالاست ،چرا شتغال که افزایش نیافته و کسبه هم می گویند فروش آنها کم است وکارگران وکارمندان از معیشعت وزندگیشان به تتنگ آمده اند. برعکس نویسنده مردم این مفاهیم را خوب درک کرده اند . بحث سر پایین آمدن قدرت خرید مردم است که در طول سالهایی که تورم بالس چهل درصد بود افزایش دستمزد در حد چند درصد افزایش یافت وهمزمان بسیاری از مزایای جانبی وضافه کار کارمندان وکارگران قطع شد به گونه ای همان چنرغاز افزایش حقوق هم از یک طرف دیگر خنثی شد ودرکل قدرت خرید در دوران روحانی بسیار پایین آمد زیرا دولت کاهش تورم را روی گرده کارگران وکارمندان انداخت چون دیوار کوتاه تر از آنها سراغ نداشت.