ترنج موبایل
کد خبر: ۲۹۳۸

آیت الله یزدی رئیس جدید جامعه مدرسین شد

آیت الله یزدی رئیس جدید جامعه مدرسین شد
تبلیغات
تبلیغات

سيداحمد خاتمي، عضو ارشد جامعه‌ي مدرسين حوزه عمليه قم خبر داد كه آيت‌الله محمد يزدي به عنوان رئيس جديدي اين جامعه برگزيده شده است.

خاتمی با بيان اين كه اين جلسه با حضور اكثريت اعضا تشكيل شد، افزود: « در اين جلسه به اتفاق آراء، آيت‌الله يزدي به عنوان رييس جامعه‌ي مدرسين حوزه علميه قم انتخاب شد و در ادامه آيت‌الله مقتدايي به عنوان نايب‌رييس اول و آيت‌الله بوشهري مدير حوزه علميه قم به عنوان نايب رييس دوم با اكثريت آرا برگزيده شدند.»

وی در ادامه با اشاره به ويژ‌گي‌هاي شخصيتي آيت‌الله يزدي اظهار كرد: «آيت‌الله يزدي از چهره‌هاي باسابقه انقلاب هستند و در جريان مبارزه با رژيم ستم‌شاهي جزء چهره‌هاي مقاوم و سازش‌ناپذير انقلاب بودند.»

جامعه مدرسین از برنامه ریزی برای طلاب تا ورود به عرصه سیاست
جامعه مدرسی حوزه علمیه قم نهادی علمی ، فرهنگی ، اجتماعی و سیاسی است که در سال 1341 با هدف اصلاح و برنامه ریزی برای فعالیتهای حوزة علمیه قم تاسیس شد .

حوزة علمیة قم در اواخر دهة 1320 و اوایل دهة 1330 محل حضور طلاب جوانی شد که از دورترین نقاط ایران بدانجا روی می آوردند به گونه ای که جمعیت طلاب این شهر از حدود دو هزار نفر در 1326 به حدود پنج هزار نفر در 1333 رسید.

افزایش چشمگیر جمعیت طلاب و در پی آن پیچیده تر شدن امور حوزة علمیة قم جمعی از مدرسان جوان را بر آن داشت تا برای رسیدگی به امور حوزة علمیة قم و نیز ساماندهی به وضع تحصیلی طلاب دور هم جمع شوند.

بسیای از این مدرسان جوان بعدها از آیات عظام و مدرسان برجستة حوزة علمیه شدند. این جمع هستة اولیة «هیئت مدرسین » را تشکیل دادند و پس از بررسی نیازها طرحهایی تهیه کردند و به رؤیت آیت الله حاج آقاحسین بروجردی رساندند. ایشان طرحها را تأیید کرد اما از قبول مسئولیت خودداری نمود.

پس از درگذشت آیت الله بروجردی در سال 1340 اعضای جدیدی به «هیئت مدرسین » پیوستند. چند تن از فضلا و مدرسان حوزه نیز بدون عضویت با این هیئت همکاری می کردند.

«هیئت مدرسین » پس از برگزاری جلسات متعدد اهداف خود را تعیین و اساسنامة «جامعة مدرسین » را تنظیم کرد.

پس از تصویب لایحة انجمنهای ایالتی و ولایتی در 16 مهر 1341 و سپس اعلام اصول شش گانة «انقلاب سفید» از سوی شاه که به شکل گیری نهضت روحانیت انجامید اعضای جامعة مدرسین نیز وارد فعالیت های سیاسی شدند.

عملکرد «جامعة مدرسین» در دهة 1340 و 1350 و پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن 1357 متأثر از اوضاع جامعه به سمت فعالیت سیاسی سوق یافت.

پس از دستگیری شبانه و محاکمة امام خمینی در دادگاه نظامی در 1342 و در شرایطی که بیم اعدام ایشان می رفت تلاش دو تن از اعضای جامعة مدرسین در اثبات مرجع تقلید بودن امام و در پی آن اعلام مرجعیت امام از سوی مراجع تقلید مانع صدور حکم اعدام برای امام شد و در نهایت به آزادی ایشان در فروردین 1343 انجامید.

جامعه در دوران پس از انقلاب
پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز جامعة مدرسین رسما در دی 1358 به ثبت رسید. در اردیبهشت 1359 برخی از اعضا از عضویت انصراف دادند و چند تن دیگر جانشین آنها شدند و جامعه فعالیت خود را به شکل یک واحد حقوقی ثبت شده آغاز کرد.

این تشکل پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و با توجه به پیشینة مبارزاتی آن مورد حمایت امام خمینی قرار گرفت. اعضای جامعه در این سالها در بالاترین مناصب اجرایی قانونگذاری و قضائی قرار گرفتند. عضویت در شورای نگهبان و شورای عالی قضائی دیوان عالی کشور ریاست مجلس خبرگان و دادگاه انتظامی قضات و امامت جمعه مراکز استانها از جملة این مشاغل است.

به توصیة امام خمینی اعضای ستاد انقلاب فرهنگی که سیاستگذاری در امور فرهنگی کشور را برعهده داشتند موظف به مشورت با جامعة مدرسین حوزة علمیة قم نیز شدند.

به طور کلی در فاصلة سالهای 1357 تا 1367 ش جامعة مدرسین به عنوان بازوی اجرایی امام خمینی فعالیت می کرد.

تدوین اساسنامه جدید
جامعة مدرسین تا 1376 بر اساس اساسنامة سابق خود فعالیت می کرد تا آنکه در 1376 به پیشنهاد آیت الله خامنه ای در اساسنامه تغییراتی صورت گرفت .

این اساسنامه نیز پس از حدود پنج سال مجددا بازنگری و اصلاح شد و در 24 آذر 1383 به تصویب نهایی اعضای جامعه رسید.

در اساسنامة جدید تغییرات اساسی در ساختار جامعة مدرسین روی داده است . بخشهای یازده گانه جای خود را به این معاونتهای چهارگانه داده است : معاونت جامعه و نظام که وظیفة اطلاع رسانی به مراجع تقلید استادان و عموم روحانیان کشور و نظارت بر امور فرهنگی سیاسی و اقتصادی نظام جمهوری اسلامی و همکاری با قوة قضائیه در زمینة جذب و گزینش قضات را به عهده دارد معاونت جامعه و مردم که هدف آن ارتباط با مردم و تشکلهای صنفی و دانشجویی و پاسخگویی به آنان است و...

پس از انقلاب اسلامی جامعة مدرسین علاوه بر آنکه به عنوان مرجعی در امور حوزه و مراجع و روحانیان مطرح بود و به تنظیم تعاملات میان جامعه حوزه و حکومت پرداخت، در تمام دوره های انتخاباتی مشارکتی فعال داشت که این مشارکت یا با معرفی کاندیداهای در انتخابات و یا با حمایت از کاندیدا ها انجام می شد.

همسویی جامعة مدرسین با تشکلها و احزابی چون جامعة روحانیت مبارز استان تهران جامعة اسلامی مهندسین و هیئتهای مؤتلفه موجب شده است که در تقسیم بندی تحلیلگران سیاسی این تشکل در زمرة تشکلهای جناح سیاسی موسوم به راست سنتی به شمار آید.

در سالهای اخیر ریاست جامعة مدرسین حوزه علمیه قم بر عهده مرحوم آیت الله مشکینی بود.

آیت الله ‌ علی‌ اکبر فیض‌، معروف به مشکینی، از مراجع تقلید شیعه ، رییس جامعة مدرسین حوزه علمیه قم و رئیس مجلس خبرگان رهبری ایران، دوشنبه 8 مرداد، در سن 86 سالگی در بیمارستانی در تهران درگذشت.

از آن تاریخ جامعة مدرسین نسبت به انتخاب رییس جدید اقدام نکرده بود تا اینکه روز پنجشنبه به اتفاق آرا اعضا این تکشل آيت‌الله محمد يزدي را به عنوان رییس جدید بر گزیدند.

زندگینامه محمد یزدی
آيت ‌الله‌ محمد يزدي‌ در سال‌ 1310 هجري‌ شمسي‌ در خانواده‌اي‌ مذهبی و سنتی ، چشم‌ به‌ جهان‌ گشود.

وی تحصيلات‌ خود را ابتدا در محضر پدر و با فراگيري‌ زبان‌ فارسي‌ آغاز كرد و پس‌ از آن‌، عازم‌ مكتب‌ خانه‌ شد؛ پس‌ از گذراندن‌ دورة‌ مكتب‌، براي‌ گذراندن‌ كلاس‌ چهارم‌ آن‌ نظام‌ آموزشي‌، به‌ نخستين‌ مدرسه‌اي‌ كه‌ در اصفهان‌ به‌ سبك‌ جديد تأسيس‌ شده‌ بود و يكي‌ از روحانيون‌ كه‌ با پدر او نيز سابقه‌ دوستي‌ داشت‌، آن‌ را اداره‌ مي‌كرد، رفت‌.

با ورود آيت‌الله‌ بروجردي‌ به‌ قم‌، با اصرار فراوان‌ به‌ پدر، خواستار حضور و تحصيل‌ در حوزة‌ علمية‌ قم‌ شد.

وي‌ با شركت‌ در دروس‌ سطح‌، كتابهاي‌ رسائل‌، مكاسب‌ و كفاية‌الاصول‌ را به‌ خوبي‌ فرا گرفت‌ و در درس‌ خارج‌ علماي‌ بزرگ‌ حوزه‌، از جمله‌ آيت ‌الله‌ بروجردي‌(ره‌) و امام‌ خميني‌(ره‌) شركت‌ كرد.

مسئولیت های اجرایی آیت الله یزدی
آیت الله محمد يزدي‌، پس‌ از پيروزي‌ انقلاب‌ اسلامي‌ نيز درمسؤوليتهاي‌ بسيار مهمي‌ ايفاي‌ نقش‌ نموده‌اند كه‌ برخي‌ از آنها بدين‌ شرح‌ است‌: رياست‌ دادگاه‌ انقلاب‌ اسلامي‌ قم‌؛ رياست‌ دفتر امام‌(ره‌) در قم‌ ؛ نمايندگي‌ مجلس‌ خبرگان‌ قانون‌ اساسي‌؛ نمايندگي‌ مجلس‌ شوراي‌ اسلامي‌ در دو دوره‌ متوالي‌ (دوره‌ اول‌ از قم‌ و دوره‌ دوم‌ از تهران‌)؛ نائب‌ رئيس‌ مجلس‌ شوراي‌ اسلامي‌؛ عضويت‌ در شوراي‌ نگهبان‌ پس‌ از استعفاي‌ آية‌الله‌ صافي‌ گلپايگاني‌؛ عضويت‌ در شوراي‌ بازنگري‌ قانوني‌ اساسي‌؛ رياست‌ قوه‌ قضائيه‌ با حكم‌ مقام‌ معظم‌ رهبري‌ در دو دورة‌ پنج‌ ساله‌؛ نمايندگي‌ رؤساي‌ سه‌ قوه‌ در هيأت‌ سه‌ نفره‌ حل‌ اختلاف‌ بين‌ مرحوم‌ رجايي‌ و بني‌صدر؛ نمايندگي‌ مجلس‌ خبرگان‌ رهبري‌؛ نائب‌ رئيس‌ و قائم‌ مقام‌ اجرائي‌ جامعه‌ مدرسين‌ حوزه‌ علميه‌ قم‌.

آیت الله يزدي‌ هم‌ اكنون‌ عضو شوراي‌ نگهبان‌ است‌ و در حوزه‌ علميه‌ قم‌ نيز به‌ تدريس‌ می پردازد.

تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات