"کرسنت نپذیرد قرارداد را فسخ می کنیم"
مديرعامل شركت صادرات گاز ايران گفت: با توجه به اينكه ساير شركتهاي اماراتي خواهان خريد گاز ايران با قيمت و شرايط مناسب هستند، چنانچه كرسنت شروط سهگانه ايران را نپذيرد، قرارداد را فسخ خواهيم كرد.
سيدرضا كساييزاده با بيان اين مطلب افزود: قرارداد كرسنت قراردادي است بين شركت ملي نفت ايران و شركت كرسنت كه در سال 2001 منعقد شد. براساس اين قرارداد مقرر شده است كه گاز حوزه سيري را تا سقف 550 فوت مكعب تحويل كرسنت بدهيم و در اين باره قرارداد مبادله شد، ولي اجرايي نشده است.
وي ادامه داد: اين قرارداد 25 ساله است و تا الان اجرايي نشده، عليرغم اينكه تمام تاسيسات در ميدان سلمان و در جزيره سيري نصب شده و آمادگي لازم براي اجراي اين قرارداد وجود دارد.
كساييزاده درباره موانع سه گانه اجرايي اين قرارداد اظهارداشت: همواره در كنار قرارداد يك قرارداد عملياتي بايد تهيه شود كه تهيه نشده است، همچنين نقطه تحويل گاز مشخص نيست كه قرار است گاز در مرز آبي ايران يا امارات تحويل داده شود و اشكال سوم هم ارائه ضمانت نامه معتبر است كه طرف اماراتي به شركت ايران نداده است.
كساييزاده تصريح كرد: البته بحث تغيير قيمت هم مورد تقاضاي ايران است كه بر اين اساس بايد قيمت در قرارداد اصلاح و به روز شود و با توجه به آنچه مدنظر است، بايد در قرارداد روابط بينالمللي رعايت شود و قرارداد به صورت برد- برد تنظيم شود.
مديرعامل شركت صادرات گاز خاطر نشان كرد: واقعا اگر قرار است در بازار بينالمللي گاز وارد شويم، نميخواهيم مسايل خودمان را ديكته كنيم و نه ميگذاريم منافع كشور خدشهدار شود.
آماده فروش گاز به ساير شركتهاي اماراتي هستيم
كساييزاده افزود: بايد قيمت در كنار شروط سهگانه اصلاح شود، چرا كه هم اكنون شركتهاي ديگر اماراتي خواهان خريد گاز ايران با همان شرايط مدنظر ما هستند و در اين راستا نيز هفته گذشته با يكي از اين شركتها قراردادي را امضا كرديم.
وي درباره جزييات اين قرارداد نيز اظهار داشت: در اين قرارداد همان گاز ميدان سلمان را كه در قرارداد كرسنت است، با قيمت روز ميخرند و آن هم با شرايطي كه ما براي آنها در نظر ميگيريم.
كساييزاده با رد مشترك بودن اين ميدان گفت: اين ميدان كاملا مستقل است و رسما هم اعلام كردهايم كه هر شركت اماراتي كه خواهان عقد قرارداد با ايران باشند آماده همكاري و فروش گاز هستيم.
وي درباره فسخ قرارداد كرسنت و ضرر و زيانهاي ناشي از اين فسخ نيز اظهارداشت: هيچ ضرري متوجه ما نيست و طبق مفادي كه در قرارداد ذكر شده بود و بايد توسط آنها رعايت ميشد و اخيرا شركت كرسنت اعلام كرده بود كه گاز ندهيم، ما را به داوري بينالمللي خواهند برد، اين موضع در قرارداد ديده شده بود و هم ما و هم كرسنت در داوري بينالمللي مسائل مدنظر را مطرح خواهيم كرد و به جمعبندي خواهيم رسيد و در نهايت اگر به توافق نرسيم هيچ راهي جز فسخ قرارداد نداريم.
مديرعامل شركت ملي صادرات گاز ايران در پاسخ به اين سوال كه به اين جهت است كه خط لوله 287 متري براي انتقال گاز سيري به عسلويه كشيده شده تا در صورت عدم اجرايي قرارداد كرسنت گاز سيري به داخل تزريق شود؟ گفت: براي اينكه گازهاي حوزه سيري هدر نرود و چون مذاكرات از سمت طرف اماراتي قطع شده، لولهاي را از سيري به عسلويه كشيديم و اين لوله اين گاز را به عسلويه ميآورد و در شبكه ملي كشور وارد ميشود.