ديلي تلگراف:شاخ آفريقا كانون حملات القاعده است
در عرصهي سريعا رو به تغيير نبرد بينالمللي عليه تروريسم، دشتهاي خشك و باير شاخ آفريقا روز به روز به پايگاههايي مهمتر براي شبكهي القاعده تبديل ميشوند؛ پايگاههايي كه هر لحظه گمان ميرود حاميان القاعده از آنجا حملاتي را ترتيب دهند.
مقامات مسوول در مبارزه با تروريسم در بريتانيا، شاخ آفريقا را در كنار مناطقي از خاورميانه در زمرهي مناطق پر خطر به لحاظ عملياتهاي تروريستي برميشمارند و بعد از پاكستان كه خاستگاه اصلي رهبران القاعده تلقي ميشود، از درجهي دوم نگراني نزد مقامات انگليسي برخوردار است.
ماموران شبكهي تروريستي القاعده كه در شاخ آفريقا و احتمالا در بخشهايي از كشور سومالي مستقرند، قادرند بريتانيا را كه ميزبان بيشترين اتباع سومالي است مورد هدف قرار دهند.
از ميان چهار متهمي كه به دليل دست داشتن در بمبگذاريهاي 21 ژوئيهي 2005 در لندن محاكمه شدند، چهار تن از اتباع شاخ آفريقا و از اين ميان دو تن از اتباع كشور سومالي بودند.
اين در حالي است كه شماري از بريتانياييهاي جوان نيز به منظور جنگيدن براي افراطگرايان اسلامي به سومالي سفر كردهاند.
شبكهي القاعده شايد حتي بتواند در كنيا كه مملو از منافع كشورهاي غربي و گردشگر و سفارتخانههاي خارجي است، حملاتي را ترتيب دهد. سفارت آمريكا در كنيا هفتهي گذشته در خصوص عملياتهايي جديد از سوي شبكهي القاعده اعلام هشدار كرد.
در بيانيهي سفارت آمريكا در نايروبي آمده است: افراطگرايان در مناطق جنوبي سومالي احتمالا به طرحريزي عملياتهاي آدمربايي در داخل كنيا خواهند پرداخت.
اتيوپي به عنوان وسيعترين كشور در شاخ آفريقا، خط مقدم نبرد عليه تروريسم در اين منطقه به شمار ميآيد. نيروهاي امنيتي اتيوپي پي در پي با همتايان انگليسي خود در تماس ميباشند. يك وزير كابينهي دولت اتيوپي در آديسآبابا اظهار داشت: تهديدات القاعده واقعي و قريبالوقوع است.
روزنامهي ديلي تلگراف نوشته است؛ يك رژيم افراطي تا دسامبر گذشته كنترل بخش اعظمي از سومالي را در دست داشت. اين افراطگرايان با معرفي خود به عنوان اعضاي اتحاديه دادگاههاي اسلامي (UIC) موگاديشو - پايتخت سومالي - را تصرف كرده و پس از پنج سال درگيري و ناآرامي اجراي اقداماتي در راستاي وضع نظم و برقراري آرامش را در دستور كار قرار دارند.
اگر چه بسياري از چهرههاي برجستهي اين جنبش افراطي پيشتر با شبكهي القاعده ارتباط نداشتند، اما موگاديشو و بخشهايي از مناطق جنوبي سومالي كه تحت كنترل افراطيون بودند به آهنربايي براي جذب تروريستهاي خارجي تبديل شدهاند. در برنامههاي تبليغاتي اسلامگرايان سومالي از اتحاديهي دادگاههاي اين كشور به عنوان تنها نهادي كه اسلام واقعي را متجلي ساخت تعريف و تمجيد شده است. تسليحات و داوطلبان مسلح و مبالغ زيادي پول از سراسر كشورهاي اسلامي وارد سومالي شد.
برخي نيز ماموران شبكهي تروريستي القاعده بودند و عدهي كمي از اين نيروها را نيز اتباع انگليسي تشكيل ميدادند.
يك وزير كابينهي دولت اتيوپي معتقد است: شبكهي القاعده در سومالي است و بسياري از جهادگرايان همچون سيلي به سمت اين كشور در حركتند.
اما اتيوپي در سركوب و بازداشت كليدي نيروهاي القاعده در مناطق جنوبي سومالي ناكام ماند. در اين ميان برخي از چهرههاي سرشناس اتحاديهي دادگاههاي سومالي نيز موفق به فرار شدند. از سوي ديگر، كشور اريتره كه با اتيوپي بر سر مناقشات مرزي اختلاف داشت، با اين فلسفه كه «دشمن دشمن من، دوست من است» از اسلامگرايان افراطي سومالي حمايت كرد