bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۱۸۹۷۲
افکار سلفی- تکفیری چگونه و از کجا وارد ایران شدند؟

تبارشناسی داعش در ایران

گروه تروریستی داعش که مرج افکار سلفی-تکفیری است پس از پیشروی در عراق و اشغال بخش وسیعی از شرق و شمال عراق به 60 کیلومتری مرزهای ایران رسید. این گروه در شمال عراق در سال 93 توانست تا 40 کیلومتری اربیل مرکز اقلیم کردستان عراق پیشروی کند.

تاریخ انتشار: ۱۲:۴۷ - ۲۳ خرداد ۱۳۹۶
فرارو- سجاد زند؛ پس از حملات تروریستی تهران،  گزارش ها حاکی از آن است که اقدامات امنیتی گسترده ای برای شناسای عوامل نزدیک به گروه تروریستی داعش در کشور انجام شده است. وزیر اطلاعات روز گذشته از انهدام تمامی اعضای گروه تروریستی حمله به تهران خبر داده است او تاکید کرده که حتی فرمانده این گروه در خارج از مرز های ایران "شناسایی شده و به سزای عملش رسیده است."
 تبارشناسی داعش در ایران
 تصویری از کلیپ ویدیویی چند ماه پیش داعش درباره ایران
به گزارش فرارو، نیروهای امنیتی از عملیات های مختلف ضد تروریستی و بازداشت گسترده عوامل تروریستی سخن می گویند. براساس گزارش ها تاکنون حدود 70 نفر در این رابطه در نقاط مختلف کشور از غرب و شمال غرب گرفته تا تهران و برخی مناطق جنوبی کشور دستگیر شده اند.
 
پس از آن که وزارت اطلاعات هویت 5 عامل تروریستی مجلس و حرم امام خمینی را اعلام کرد  و معلوم شد این مهاجمان ایرانی و اغلب  آن ها از اهالی مناطق کردنشین شمال غرب کشور هستند بحث هایی فراوانی پیرامون این مسئله در فضای مجازی و در برخی موارد در رسانه ها شکل گرفته است.
 
در این میان بیشتر تعجب مردم در فضای مجازی از کرد بودن این افراد بود. شاید کمتر تصور می کردند که کردهایی که خود قربانیان اصلی داعش هستند و در سوریه و عراق ضربات سنگینی از این گروه خورده‌اند و تاکنون هزارن کرد به خاطر حملات داعش آواره شده اند، صدها نفر از کردها در شمال عراق و سوریه توسط داعش جان خود را از دست داده اند و ده ها نفر از آن ها در چنگال داعش گرفتار شده اند، تعدادی از آن ها در لباس داعش دست به عملات تروریستی در تهران بزنند.
 
از سویی دیگر عده ای نیز به متهم کردن کردها  و اهل سنت پرداختند که با واکنش های کاربران روبه‌روشده است  به گونه ای که تعدادی از چهرهای فرهنگی و هنری به دفاع و حمایت از اهل سنت ایران و کردها پرداخته اند.

دو روز پیش نیز خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران هشداری در این باره منتشر کرد که حملات تروریستی تهران بهانه ای برای متهم کردن به اهل سنت و کردها تبدیل نشود.
 
با وجود  اینکه این بحث ها در روزهای اخیر در فضای مجازی بالا گرفته آن چه روشن است این است که حوادث تهران نشان می دهد که داعش توانسته است در برخی مناطق ایران نفوذ کند.
 
اما سوال این است که این نفوذ چگونه و در چه مناطقی صورت گرفته است؟
 
گروه تروریستی داعش که مروج افکار سلفی-تکفیری است پس از پیشروی در عراق و اشغال بخش وسیعی از شرق و شمال عراق به 60 کیلومتری مرزهای ایران رسید. این گروه در شمال عراق در سال 93 توانست تا 40 کیلومتری اربیل مرکز اقلیم کردستان عراق پیشروی کند.
 
از همان زمان پس از پیشروی داعش به سمت مرزهای ایران نگرانی از نفوذ این گروه تروریستی در خاک ایران افزایش یافت. داعش توان حمله به مرزهای ایران را نداشت، اما امکان نفوذ در داخل ایران منتفی نبود. این مسئله به هیچ عنوان موضوعی نبود که از نظر نهادهای امنیتی ایران دور بماند.
 
در طول سه سال اخیر کمربند امنیتی در غرب و شمال غرب به شدت تقویت شد. از سوی دیگر تلاش هایی برای مبارزه فکری با داعش و جلوگیری از نفوذ فکری این گروه در برخی مناطق صورت گرفت. با این حال داعش همانگونه که توانست هزاران کیلومتر دورتر از خواستگاه خود یعنی در غرب اروپا نفوذ کند، توانست در چند ده کیلومتری خواستگاه خود نیز نفوذ هایی صورت دهد. هر چند که این نفوذ ها تا هفته گذشته به علت مهار امنیتی گسترده در ایران نتوانست به جایی برسد.
 
در سه سال اخیر بارها اخباری از انهدام تیم های تروریستی وابسته به داعش توسط وزارت اطلاعات منتشر شده است. اخباری که دست کم تا 100 مورد می رسد. با باز خوانی این اخبار و بررسی  آن‌ها مشخص می شود که استان های غربی و مناطق اهل تسنن شمال غرب بیش از مناطق دیگر آسیب پذیر بوده اند. در این مناطق نیز به فراخور وضعیت نفوذ شدت و ضعف دارد.
 تورم داعش در ایران
خط مرزی که نفوذ داعش در آن بیشتر از دیگر مناطق بوده است
نفوذ از حلبچه
در شمال استان کرمانشاه؛ مناطق پاوه، جوانرود و روانسر که هم مرز با اقلیم کردستان عراق و البته استان کردستان است به عنوان یکی از مناطق نفوذ تبلیغی سلفی گری در ایران مطرح است. در استان کردستان مناطق مریوان و کامیاران و در آذربایجان غربی بوکان و سردشت افکار سلفی بیشتر نفوذ داشته است.
 
سلفی ها سالهاست که درمنطقه‌ی زیبا و سرسبز و کوهستانی اورامانات (که بخشی از آن در شهرستان پاوه و بخشی دیگر در مریوان قرار دارد) افکار و عقاید خود را گسترش می‌دهند. این نفوذ هر چند منشا داخلی ندارد و از گذشته از داخل عراق به درون خاک ایران انجام شده است اما در این منطقه بارز و مشخص است.
 
اصلا جای تعجب ندارد که نام "سریاس صادقی" از پاوه در میان عوامل تروریستی تهران دیده می شود. دکتر صالح نیکبخت حقوقدان و وکیل برجسته کرد در این باره می گوید: «درباره این گروه جنایتکار که حوادث چهارشنبه تهران را آفریدند، باید گفت که این عده و دیگر طرفداران آنان در منطقه پاوه و جوانرود، افراد شناخته‌شده‌اي بودند و در سه سال گذشته در حرکت‌هایی ایذایی مانند حمله به زنان و مغازه‌های فروش لباس بانوان و آرایشگاه‌های زنانه شرکت داشتند.»
 
امثال این اخبار پس از گسترش داعش در عراق بارها به گوش رسید. برای نمونه مهر ماه ۱۳۹۲ و در آستانه عید قربان، خبری منتشر شد مبنی بر آن‌که گروهی تندرو در خیابان‌های شهر جوانرود، با پرچم‌های سیاه و شمشیر و فریادهای «الله اکبر»، باعث وحشت شهروندان شدند.
 
نیکبخت می گوید: «شادروان دکتر علی ملکی دادستان محترم جوانرود، بارها از خطر آنان در منطقه و فعالیت‌های ضدمردمی آنان صحبت کرده بود و سازمان‌های مردم‌نهاد و فعالان مدنی نیز بارها وجود و فعالیت‌های آنان را نه‌تنها در منطقه اورامانات بلکه در سایر مناطق نیز متذکر شده بودند.»
 
نیکبخت به تاریخچه نفوذ این گروه در ایران اشاره کرده است و می نویسد: "به یاد دارم آقای امیر فاروغی، یکی از روزنامه‌نگاران کُرد، ١٢ سال پیش بعد از بمباران حلبچه به وسيله نیروهای متحد آمریکایی و فرار برخی از عوامل القاعده به ایران گفت من صدای بلند پاهای القاعده را در کردستان می‌شنوم."
 
به نظر می رسد اشاره نیکبخت به عملیات نیروهای آمریکایی در کردستان عراق علیه سلفی هاست که طی آن پایگاه یکی از مهمترین گروه های سلفی کردستان عراق که از وابستگان به اخوان المسلین بودند و با گروه های تندروتر از جمله طالبان و القاعده همکاری داشت اشاره می کند پس از این حمله تعدادی از رهبران کرد سلفی کشته شدند و گفته می شود تعدادی دیگر وارد ایران شدند.
 
پس از حمله آمریکا به عراق و سرنگونی رژیم صدام حسین و تشکیل اقلیم کردستان روابط ایران با عراق و کردستان به شدت گسترش یافت. این گسترش روابط به گسترش رفت و آمدها و ارتباطات هم انجامید. همین عامل باعث شد سلفی های کرد عراق که با احزاب حاکم اتحادیه میهنی و دموکرات کردستان عراق درگیر بودند به ایران بیایند و در مناطقی  از کردستان ایران به زندگی و همچنین ترویج افکار خود بپردازند.
 
در همین زمان بود که در این مناطق سبک زندگی و حتی نحوه پوشش کردها تغییراتی کرد. تا ان زمان در میان زنان کرد حتی در مذهبی ترین لایه های آنان پوشش نقاب وجود نداشت. در میان مردان نیز شلوارهای کوتاه تا بالای مچ پا و همچنین ریش های انبوه به ندرت دیده می شد. اما از مقطعی به بعد این پوشش ها در مناطقی از کردستان به شکل بی سابقه رواج یافت. از طرف دیگر رفت و آمد طلبه های کرد اهل سنت به پاکستان و افغانستان برای تحصیل نیز افزایش یافت.
 
نفوذ فکری سلفی ها در مناطق کردنشین ایران مخصوصا منطقه اورامان به دلیل بافت جغرافیای و کوهستانی آن آزادی عمل بیشتری را به آن ها برای تبلیغ افکار خود می داد.
 
پس از حوادث تهران امام جمعه اهل سنت پاوه صراحتا به نفوذ سلفی گری در میان روحانیون منطقه اشاره کرد و به جمعی از روحانیون و اهالی بعضی از مساجد و روستاها هشدار داد و گفت: «تا کی می خواهید خود را مسلمان و دیگران را مشرک و منحرف قلمداد کنید؟!»
 
ماموستا ملاقادر قادری افزود: «از مسئولین می‌خواهم اگر در یک روستا و یا یک محله فردی جرمی مرتک شده بقیه مردم بی گناه هستند باید کاری کنیم مردم در کنار نظام و در خلاف مسیر این جنایتکاران حرکت کنند.»
 
به این ترتیب افکار سلفی از پایگاه سلفی های کردستان یعنی حلبچه جایی که اولین گروه حامی اخوان المسلمین در کردستان در آنجا شکل گرفت به مناطق کرد نشین ایران صادر شد.  
 
پس از شکل گیری گروه تروریستی داعش، در بین اعضای این گروه کردها نیز حضور داشتند. با نگاهی به گزارش های چند سال اخیر درباره داعش و افراد پیوسته به آن باز هم حضور کردهای حلبچه دراین گروه بسیار برجسته است. یکی از فرماندهان اصلی داعش  یعنی ابوخطاب الکردی از حلبچه به این گروه پیوست و از جنگجویان اصلی در کوبانی بود. در سال 93 گزارش های منابع عراقی حاکی از ان بود که دست کم 500 جوان کرد زبان عراقی به داعش پیوسته اند. گفته می شد بیشتر انها هم اهل حلبچه هستند.
 
عملیات های تروریستی سلفی پس از نفوذ آن ها در کردستان ایران کم نبوده است. این ترورها بیشتر دامن روحانیون شاخص و برجسته را گرفته است. یکی از مهمترین آنها ترور ماموستا شیخ الاسلام عضو مجلس خبرگان رهبری و از روحانیون برجسته کردستان در سال 88 بود او در ماه رمضان در سنندج به شهادت رسید. در همان روز ماموستا برهان عالی دیگر روحانی برجسته اهل سنت در سنندج پس از نماز در مسجد شهرک بهاران ترور شد.
 
 تورم داعش در ایران
ماموستا شیخ الاسلام یکی از قربانیان ترورهای سلفی در کردستان
عامل ترور ماموستا شیخ الاسلام پس از دستگیری دلیل اقدام خود را اینگونه بیان می‌کند "برای به دست آوردن خیرات باید از همدیگر سبقت گرفت، ما کارمان کافرکشی بود پس فرقی نمی‌کرد که او کیست، به ما گفته بودند که او یکی از سران کفر است و باعث منزوی شدن اهل سنت شده است."
 
احتمال نفوذ داعش در دیگر نقاط کشور
اما سلفی گری در ایران فقط از ناحیه کردستان نفوذ نکرده است. در شرق و جنوبی شرقی ایران در مرز پاکستان و افغانستان نیز از دیرباز سلفی ها فعالیت داشته اند. همسایگی بلوچستان ایران با پاکستان و افغانستان به عنوان پایگاه های اصلی آموزش سلفی گری در منطقه باعث نفوذ در ایران شده است.
 
تشکیل گروه های تروریستی همچون جندالله در این منطقه از نمودهای بارز آن است. در سال های اخیر با گسترش داعش نگرانی های امنیتی از این ناحیه افزایش یافته است که با انجام اقدامات پیشگیرانه  سیاسی، اقتصادی و امنیتی این مسئله تا حدودی کنترل شده است.
 
در جنوب کشور در استان هرمزگان هم امکان نفوذ سلفی ها وجود دارد. این منطقه به دلیل هم مرزی با کشورهای شیخ نشین خلیج فارس در معرض نفوذ وهابیت است.
 
همین دیروز پلیس از کشته شدن چهار نفر از عوامل تروریستی داعش در استان هرمزگان خبر داد. فرمانده نیروی انتظامی استان هرمزگان بر اساس کارت شناسایی افراد کشته شده٬ اعلام کرده است که دو نفر از آنان غیر ایرانی بوده‌اند و هویت دو نفر دیگر هم هنوز شناسایی نشده است.
 
عزیزالله ملکی٬ فرمانده نیروی انتظامی استان هرمزگان گفته است که این چهار نفر در یک عملیات "پیچیده" شناسایی و هنگام درگیری با نیروی انتظامی در کوهستان‌های رودان در شرق این استان کشته شده‌اند.
 
در استان فارس هم داعش نفوذ هایی داشته است. به گونه ای که پس از عملیات تروریستی تهران پلیس از دستگیری هفت نفر در لارستان فارس خبر داده است. اهالی بخشی از مناطق لار، لامرد، خُنج و ... اهل تسنن هستند و با برخی کشورهای حوزه خلیج فارس رفت و آمدهای گسترده دارند. کشورهایی که تحت نفوذ افکار سلفی هستند.
 
باید در نظر داشت که بسیاری که پروژه نفوذ فقط از طریق مرزها و تبلیغات میدانی صورت نمی گیرد. بلکه داعش و تفکرات سلفی و تکفیری  از طریق رسانه های و شبکه ارتباطی گسترده ای که دارند می توانند افکار عمومی نزدیک به خود را تحت تاثیر قرار دهند.
 
دو سال پیش در اوج قدرت گیری داعش اخبار و شایعاتی پیرامون نفوذ این گروه در مناطقی همچون اردبیل و زنجان هم منتشر شد. اخبار و شایعاتی که تکذیب شد، اما نگرانی ها را کاهش نداد. 

به این ترتیب گروه تروریستی داعش و مهمتر از آن افکار سلفی و تکفیری از چهار گوشه ایران امکان نفوذ فکری و اجتماعی دارد. این خطر تمام مرزهای ایران را تهدید می کند. مرزهایی که کوچکترین راه نفوذ هم داشته باشند، در معرض آلوده شدن به آن هستند.
 
باید دید پس از حوادث تلخ تهران برای مقابله با نفوذ فکری و فرهنگی سلفی گیری در مناطق مستعد کشور چه برنامه در پیش گرفته می شود. شاید این حادثه زنگ خطر را بلند تر از گذشته به صدا درآورده باشد.  
 

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۵
باید بیشتر به نفوذ افکار سلفی توجه کرد. در بسیاری از مناطقی که اهل سنت و شیعیان در کنار هم زندگی می کنند ، روابط بسیار نزدیکی با هم دارند و حتی با هم وصلت می کنند . از حدود 7 سال پیش با نفوذ تفکر سلفی در میان برخی ، حتی همسران خود را به خاطر باورهای سلفی طلاق دادند . اینها زنگ خطرهایی بود که پیش از این به صدا درآمد ، اما اینکه ما چقدر موفق بودیم سوال مهمی است ؟ و اینکه برای جلوگیری از رواج چنین تفکراتی چه باید کرد ؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۵
من به هیچ وجه این عمل زشت تروریستی را به نام مرد کرد نمی نویسم و آگاهان هم نخواهند نوشت.
من خودم مهمان مردم کرد غرب کشور بوده ام و مهمان نوازی و محبت آنها مثال زدنی است. بسیاریاز این مردمان با محبت پیرو مذهب شافعی هستند و به اهل بیت پیغمبر و به ویژه امیرالمومنین علی ع بسیار احترام می گذارند و حتی از لفظ امام برای ایشان استفاده می کنند. من نمک خورده این جماعت با محبت هستم.
ما هرگز عمل یک پسر در خانه را به حساب پدر یا برادر دیگر نمی نویسیم چه برسه به حساب یک قوم و ملت.
کردها از جمله اصیل ترین و عزیزترین و سخت کوش ترین اقوام ایران زمین هستند و ما برای ایشان شان و جایگاه والایی قائل هستیم. هرگز چند تفاله تروریست وجهه این مردم شریف را خراب نخواهد کرد.
من از همه مردم عزیز دعوت می کنم امسال تابستان برای نشان دادن همبستگی با کردهای عزیز یک سفر تابستانی به مناطق خوش آب و هوای کردستان مثل سنندج و مریوان و اورامانات و سقز داشته باشند، هم خرید کنند و هم با مردم عزیز کرد بیشتر آشنا بشن.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۵
این اندیشه های سلفی و بنیادگرایانه با خوی و نهاد ایرانی از بنیاد ناسازگار است . نیاکان ما نخستین کسانی بودند که روش بردباری و سازگاری با همه فرهنگ ها ، کیش ها و آئین ها را به جهانیان شناساندند . من چنین می انگارم که پاسداشت و گسترش همان فرهنگ سازش و آشتی جویی ایرانی امروز هم مایه یکپارچگی ، یکدلی و یگانگی ما ایرانیان است ، آن را ارج نهاده و خوار نشماریم .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۵
چرا سعی کردید که ریشه مطالب رو به کردستان برگردونید. خیلی ببخشید ولی اگه کردها در عراق و سوریه مقابل داعش نبودن و مثلا اون مناطق کردنشین، مناطق عرب سنی نشین بود، همین ماها باید لب مرز از آذربایجان غربی تا ایلام جلوی داعش میجنگیدیم. نوشتید که داعش به 40 کیلومتری اربیل رسید ولی اصلا اشاره نکردید که همین داعش به 10 کیلومتری بغداد رسیده بود.
انتشار یافته: ۲۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۳
لطفا در خصوص گروههای هدف تبلیغات داعش و همچنین زمینه های داخلی نفوذ آنها در برخی مناطق مرزی کشور توضیح دهید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۳
هم وطنان كرد بايد در راستاي تقبيح اين عمل راه پيمايي مي كردند و خودشون خودجوش خانواده آن ها و همكاران و مبلغين داعش را از شهرهاشون بيرون مي كردند

باعث تاسف هست كه در عراق و سوريه كردها خط مقدم جنگ با داعش باشند و در ايران اولين همكاران داعش از كردها هستند

بايد به اين موضوع باينديشند كه اگر نظام مقتدر حاكم بر ايران نبود، و انها هم در كشورهايي مثل عراق و سوريه كه داراي حكومت ضعيفي هستند زندگي مي كردند الان زنانشان به كنيزي رفته بودند و مردانشان قتل عام مي شدند

به شكرانه اين كه از حكومت مركزي قوي برخوردار هستند ( با همه نقدهاي مختصري كه شايد داشته باشند) بايد اي عمل را شديدا محكوم مي كردند
ناشناس
Finland
۱۸:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
مثل اینکه شما اصلا مناطق کردنشین ایران رو نمیشناسید. دوست عزیز توی اون مناطق برای یک تجمع ساده باید ماه ها هماهنگی کرد. چطور راهپیمایی میکردن؟ بعد شما فکر کردی در بقیه نقاط ایران نخاله پیدا نمیشه؟ پس چرا اونجاها کسی راهپیمایی نمیکنه که آزادی هم بیشتره؟
کرد ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۳
ممنونم فرارو . کردها بیشترین تلفات را از داعش دریافت کرده اند. یادمان هست در کوبانی و شنگال چند هزار کرد اسیر و آواره ودست داعش شدند و چند هزار نفر در دفاع از سرزمین خود شهید شدند. البته در هر قوم و گروهی عده ای پیدا میشوند که برخلاف رودخانه شنا کنند ولی نباید بنام تمام کردها نوشت. بایستی راه مبارزه صحیح را پیدا کرد.
بنظرم اگر دولت مسائل معیشتی و بیکاری مناطق مرزی ( غرب و شرق و جنوب ) را در اولویت قرار دهد تا حد زیادی این مشکلات مرتفع میشود.. از گذشتگان شنیده ایم که بیکاری فتنه می آفریند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۳
لطفا بفرمایید اعمال و رفتار ما شیعیان در مقابل برادران اهل سنت چقدر باعث نفوذ سلفی گری درآنها شده است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۵
من خودم یه هم کلاسی کرد دارم. اون میگه اوضاع کردهای ایران از همه کشورها مثل ترکیه و عراق و سوریه بهتره
ناشناس
United States of America
۱۸:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۳
با توجه به مهاجران غیر قانونی زیادی که از کشورهای همسایه خشن می آیند کم نیست بعید نیست مقصد بعدی آنها ایران باشد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۳
باید جوانان اهل سنت را از خطر آنها آشنا کرد. رسیدگی به شغل و سرگرمی و همچنین تبلیغ مرام واقعی اهل سنت که دوستداری اهل بیت (ع) از جمله شاخصه های آن است توسط بزرگان مذهبی سنی می تواند راهگشا باشد.
ناشناس
Saudi Arabia
۰۷:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
"این عده و دیگر طرفداران آنان در منطقه پاوه و جوانرود، افراد شناخته‌شده‌اي بودند و در سه سال گذشته در حرکت‌هایی ایذایی مانند حمله به زنان و مغازه‌های فروش لباس بانوان و آرایشگاه‌های زنانه شرکت داشتند"

پس یعنی میدونستن؟
چرا کسی جلوشون رو نگرفت؟
حسن
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
اگر مشارکت اهل سنت در ایران بیشتر شود و چند وزیر اهل سنت و استانداران اهل سنت اتخاب شوند و منع ریس جمهور شدن اهل سنت برداشته شود، این گونه افکار هیچ گونه مجالی در ایران ندارد. ضمنا از توهین به عقاید اهل سنت و صحابه گرامی و همسران پیغمبر نیز خودداری نمایند. اهل سنت در ایران ارزشی برای داعش قائل نیستند.
رستمی
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
گزارش نسبتا کاملی بود گرچه به دلایل نفوذ افکار سلفی و رویکرد برخی به آن اشاره نشد اینکه چرا اهل سنت خود را شهروند درجه 2 میداند. بهرحال ممنون عالی بود امیدوارم با هوشیاری بتوان ریشه تفکر سلفی و وهابیت که تفکری بیمار است را درمنطقه خشکاند
مسعود
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
به نظر ميرسد كه نبايد اين موضوع را تك بعدي تحليل كرد. اكثريت مردم در مناطق مرزي از وضعيت معيشتي مناسبي برخوردار نيستند. امكانات مناطق مرزي در مقايسه با تهران، اصفهان، مشهد، تبريز و ديگر شهرهاي بزرگ بسيار كم است. غالبا مناطق مرزي در معادلات ناديده گرفته مي شوند. هر چند در عمل خلاف اين ثابت شده و به عنوان مثال در انتخابات رياست جمهوري امسال راي استان سيستان و بلوچستان بسيار معنادار بود. گروهك هاي تكفيري دسترسي بيشتري به اين مناطق دارند و از سوي ديگر آموزش و خبررساني تاثيرگذار در اين مناطق وجود ندارد. نوجواني كه با سختي و بدون امكانات در مناطق مرزي زندگي مي كند و آموزش كافي در خصوص انشعابهاي فكري دريافت نمي كند، ناخود آگاه شعارهاي تندرو مآبانه برايش جذابيت دارد.
ناشناس
Hong Kong
۱۰:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
چرا به تبعیض سیستماتیک موجود که باعث رشد این افکار می شود اشاره نمی کنید؟؟؟؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۴
تنها راه جلوگیری از نفوذ این گروههای ناپاک تقویت حس ملی گرایی است. شما ببینید ما تا کنون چند سریال یا فیلم سینمایی با موضوع تاریخ ایران ساخته ایم؟تقریبا هیچ اما چند سریال با موضوعیت عربی ساخته ایم ؟ الی ماشاالله
خروس بی محل
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۵
سلفی گری فارس و کرد نمی شناسد. سلفی گری شیعه و سنی نمی شناسد. وقتی ما شیعیان همدیگر را مرتد، کافر و مشرک عصر جاهلی می دانیم از داعش چه انتظاری دارید؟ سلفی گری تفکر متحجری است که ممکن است در هر کیش و آئینی بروز و ظهور کند.
bato-adv
bato-adv
bato-adv