آموزش ترکیبی، نظام مطلوب دانشگاه پیامنور


این دانشگاه، که در آغاز مهمترین رسالتش تمرکز بر آموزش نیمه حضوری و غیرحضوری است، توانست نقش مؤثری را در بحث آموزش عالی و فراهم کردن امکان تحصیل اقشاری که امکان حضور تمام وقت را در سر کلاسها نداشتند را در سراسر کشور فراهم کند.
- شما به عنوان متخصص آموزش از راه دور و یادگیری الکترونیکی مناسبترین نظام آموزشی برای دانشگاه پیام نور چیست؟
-حتما اطلاع دارید که دانشگاه پیام نور در سال ۱۳۶۷ به عنوان یکی از زیر نظامهای آموزش عالی با هدف توسعه عدالت آموزشی در اقصی نقاط کشور تاسیس شده است. از آن زمان تاکنون این دانشگاه همگام با تغییر وتحولات علم آموزش از دور به روشهای مختلف خدمات آموزشی خود را ارائه کرده است. درسالهای نخست با انتشار کتابهای خودآموز در کنار نرم افزارهای آموزشی و وسایل کمک آموزشی فرایند یاددهی - یادگیری در این دانشگاه سامان یافت. اما در مراحل بعد با رشد فناوری بویژه فناوری مبتنی بر وب، دانشگاه سعی کرده است همزمان با استفاده از کلاسهای حضوری و آموزش الکترونیکی دانشجویان را در امر یادگیری هدایت کند.
- گاهی شنیده میشود که مأموریت دانشگاه پیام نور آموزش غیرحضوری است، نظر جنابعالی در این خصوص چیست؟
- همانطور که عرض شد اکنون رویکرد برتر آموزشی قرن بیست و یک آموزش ترکیبی میباشد و طبعا اگر هر دانشگاهی از جمله دانشگاه پیام نور بخواهد خدمات آموزشی خود را فقط به صورت غیرحضوری یا تمام حضوری ارائه کند، این انتخاب با یافتههای علمی حوزه علوم تربیتی و آموزش از دور کاملا منافات دارد. علاوه بر این دانشگاه پیام نور با داشتن ظرفیتهای آموزش حضوری خواهد توانست خدمات آموزشی مناسبی به دانشجویان ارائه دهد، بنابراین دلیلی ندارد که دانشجویان این دانشگاه نتوانند از این خدمات استفاده کنند.
- به نظر شما اگر نظام آموزشی دانشگاه به صورت "غیرحضوری" تعریف شود چه تبعاتی در پی خواهد داشت؟
- نکته اول اینکه در حال حاضر دانشگاه دارای بیش از ۲۵۰ استاد تمام و دانشیار و ۱۳۰۰ استادیار میباشد در صورت غیرحضوری شدن دانشگاه طبق آیین نامههای وزارتی این دانشگاه نخواهد توانست دوره دکتری داشته باشد. بنابراین اساتید یاد شده فرصت تربیت دانشجوی دکترا را از دست داده و لاجرم جنبه پژوهشی دانشگاه تضعیف شده، شمار مقالات منتشر شده کاهش یافته و در نهایت رتبه دانشگاه از لحاظ پژوهشی به میزان قابل توجهی سقوط خواهد کرد. ضمنا از آن جا که بر طبق اصول حاکم بر هیأت ممیزه دانشگاه، دانشیارانی که دانشجوی دکترا تربیت نکرده باشند، از ارتقاء به مرتبه استادی محروم خواهند شد.
- در مصاحبههای مسئولین وزارتی شنیده شده است که دانشگاه پیام نور باید به "مأموریت" خود باز گردد، نظر جنابعالی در این خصوص چیست؟
- بله! دانشگاه پیام نور در آغاز با مأموریتهای زیر تأسیس شده است: مأموریت اول، ارائه فرصتهای ادامه تحصیل در نظام آموزش عالی برای شاغلین بوده است. اما وزارت علوم در این خصوص با تأسیس دانشگاه علمی کاربردی، ارتقاء دانشگاه فنی حرفهای، تأسیس دانشگاه فرهنگیان، دانشگاه عدالت و … عملا اکثر شاغلان را از دانشگاه پیام نور دور کرده است چنانچه بخواهیم به این مأموریت بازگردیم میبایست شعب دانشگاه علمی کاربردی البته شعب وابسته به سازمانهای دولتی، دانشگاه فرهنگیان و … را تعطیل کند و به هیچ شاغلی اجازه ندهد غیر از دانشگاه پیام نور دانشگاهی دیگر را برای ادامه تحصیل انتخاب کند.
مأموریت دوم دانشگاه، برپایی نظام آموزش از دور بوده است که در این خصوص نیز اکنون به یمن تأسیس مرکز آموزش مجازی در همه دانشگاههای دولتی و دادن مجوز به مرکز آموزش الکترونیکی دانشگاه آزاد و تأسیس دانشگاه هایی، چون المصطفی، مجازی علوم قرآنی، دانشگاه امام رضا (ع) و … اینک قطعا نمیتوان دانشگاه پیام نور را به عنوان تنها دانشگاه مجازی کشور معرفی کرد مگر اینکه وزارت علوم یک کار ناشدنی انجام دهد و آن هم لغو مجوز همه مراکز آموزش مجازی دانشگاههای دیگر است.
مأموریت سوم دانشگاه، کمک به دولت با جذب دانشجویان شهریه پرداز در کنار دانشگاههای دولتی که به صورت رایگان دانشجو میپذیرفتند، بوده است. اکنون با اعطای مجوز به اکثر دانشگاهها جهت جذب دانشجویان پولی شبانه، نوبت دوم و تأسیس پردیسها این مأموریت نیز از دانشگاه پیام نور گرفته شده است.
غیر از موارد بالا چنانچه همکاران وزارت علوم قصد دارند دانشگاهها را به مأموریت اصلی خود باز گردانند، ثواب این است که در یک برنامه جامع در خصوص همه دانشگاهها این عمل انجام شود. خاطرتان هست که زنده یاد آیت الله هاشمی دلیل اصلی تأسیس دانشگاه آزاد را جلوگیری از خروج ارز از طرف فرزندان قشر مرفه به خارج از کشور ذکر فرمودند. درحالی که اکنون این دانشگاه درهمه نقاط کشور گسترده شده است.