تغییر نام بزرگراه های تهران و چند نکته
تجليل از علما، بزرگان و شهدا در هر كشوري يك كار پسنديده و نشانه قدرشناسي دولت و ملت از بزرگان و قهرمانان ملي است. اين سنت ويژه ايران نيست؛ در همه كشورهاي جهان اين كار مرسوم است.
آنچه در اين يادداشت به عنوان يك نكته معترضه عنوان ميشود، تغيير نام اماكن عمومي، ميادين، كوچهها، خيابانها، پاركها و بزرگراههاي موجود است كه موجب سلب هويت ميشود.
اين كار بسيار پرهزينه است و مردم و سازمانهاي دولتي را سردرگم ميكند. تغيير نام به تصميم يك مقام مسئول، ظاهري زيبا دارد؛ اما هزينههاي اجتماعي، دولتي و شهرداري را در پی دارد كه بايد از آن پرهيز شود. نامگذاري اماكن عمومي هنگامي ميسر است كه تازه احداث شده باشد؛ در غیر این صورت، مردم معمولا با وجود تغییر نام، از آن مکان با نام قبلی یاد میکنند.
ديوار يا حتي كف زمين را ميتوان با آجرهاي زيبا پوشاند. در مواردي كه ذكر ويژگيهاي بيشتر از يك نام ساده ضرورت داشته باشد، سنگ يادبودي را به شكل هنرمندانهاي طراحي و بر پايهاي نصب ميكنند.
تصور كنيد اگر فضاهاي شناختهشده مانند بازار عباسآباد، سبزهميدان، گلوبندك تغيير نام دهند، چه شرایطی براي هویت تاریخی مردم پيش خواهد آمد؟
در واشنگتنديسي، پايتخت آمريكا، در منطقهاي دور از شهر، در امتداد بزرگراه جورجيا، شهركي به نام اولني (Olney) وجود دارد كه داراي قدمتي ٢٥٠ساله است. در تقاطع اصلي اين شهرك، سه حلقه بلوار دايرهشكل بسيار بزرگ و زيبا در ٢٠٠ سال پيش از جنگهاي استقلال آمريكا ساخته شده و به نام امپراتور، ملكه و وليعهد انگلستان در آن زمان نامگذاري شدهاند كه امروز هم پس از گذشت ٢٠٠ سال، به همان نامها خوانده ميشوند.
دراينباره دو نكته جالب وجود دارد؛ نخست اينكه جنگهاي استقلال آمريكا (از انگليس) در همين نقطه آغاز شد و دوم اينكه با گذشت ٢٠٠ سال، مردم با اين نامها كاملا خو گرفتهاند و با آنها زندگي ميكنند، بدون اينكه بدانند پرنس فيليپ يا كينگ فلان چه كساني و چهكاره بودهاند. بدانیم حذف نامها معمولا امری ضروری محسوب نمیشود.