ناگفتههایی از نیروگاه هستهای مکران
«نیروگاه هستهای دائم زیر ذرهبین ارزیابان بینالمللی از نظر ایمنی قرار دارد. ارتقای سطح ایمنی نیروگاه هم مستلزم این است که آنجا هزینههایی انجام شود که بهخاطر این شرایط، متوقف است».
با توجه به فعالیتهایی که سازمان انرژی اتمی در زمینه تولید آب شیرین از دریا و برق با استفاده از این انرژی انجام میدهد، ارتباطات تنگاتنگی با وزارت نیرو دارد. آیا در دوره جدید و با حضور گزینه پیشنهادی وزارت نیرو در این وزارتخانه، امکان توسعه این همکاریها وجود دارد؟
دکتر اردکانیان از مدیران بسیار باسابقه وزارت نیرو است. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و در مقطعی که شهید دکتر حسن عباسپور بهعنوان وزیر نیرو انتخاب شده بود، وی یکی از افرادی بود که به دعوت دکتر عباسپور به وزارت نیرو آمد و با سایر دوستان خود نقش بسیار پررنگی در شکلدهی به وزارت نیرو بعد از دولت موقت داشت. بعد از آن نیز در مسئولیتهای مختلف در وزارت نیرو به انجام وظیفه پرداخت. مثلا در زمان وزارت مهندس زنگنه، معاون اقتصادی وزارت نیرو بود.
سازمان انرژی اتمی چقدر برق به شبکه تحویل میدهد و در افق آینده ظرفیت تولید برق اتمی چقدر افزایش خواهد یافت؟
سهم برق هستهای در تأمین کل نیاز کشور قابل توجه نیست. ما بیش از ٧٠ و چند مگاوات ظرفیت نصبشده نیروگاهی در کشور داریم و حداکثر میزان برق مصرفی تابستان امسال، نزدیک به ٥٥ هزار مگاوات بود. درحالحاضر فقط هزار مگاوات برق هستهای داریم و واحدهای دو و سه نیروگاه اتمی بوشهر در دست احداث است. با توجه به زمانبندی انجامشده، واحدهای دو و سه نیروگاه بوشهر تا ٩ یا ١٠ سال دیگر به مدار وارد میشوند.
بر اساس برنامههای توسعه، چقدر از سبد انرژی ایران را باید از طریق برق هستهای تأمین کنیم؟ چرا از برنامهها عقب هستیم؟
متأسفانه یکی از گرفتاریهایی که داریم، نداشتن یک برنامه جامع انرژی در کشور است. خوشحالم که دکتر اردکانیان به این نکته توجه داشتند و اعلام کردند که در این رابطه که جزء برنامههای بلندمدت برق است، تلاش خواهند کرد. باید بدانیم که در آینده چه میزان از انرژی کشور از طریق باد، خورشید، انرژی اتمی یا نیروگاههای حرارتی تأمین خواهد شد. حتی چقدر از منابع زغالسنگ برای تولید برق استفاده میکنیم. متأسفانه اینها بر اساس یک برنامه متقن تعیین نشده است و بر اساس شرایطی که پیش آمده، برنامهریزیها انجام شده است.
هدفگذاری شما برای ساخت نیروگاههای کوچک که آب شیرین هم تولید میکنند، چقدر است؟
این دسته از نیروگاهها فعلا در مرحله ارزیابی اقتصادی، فنی و مذاکره با وزارت نیرو هستند. این یکی از زمینههای همکاری است که میتواند با حضور دکتر اردکانیان در مجموعه وزارت نیرو به نتیجه خوبی برسد. ما برای اجرای چنین طرحهایی باید بازخوردی از وزارت نیرو داشته باشیم که در کجاها و به چه مقدار، به نیروگاههای کوچکی که قادرند آب دریا را شیرین کنند، نیاز خواهند داشت و هزینه تمامشده تولید آب شیرینشده دریا برای آنها، تا چه سقفی قابلقبول است. در تمام این موضوعات، اقتصاد نقش تعیینکنندهای دارد. متأسفانه در گذشته از نظر این نوع هماهنگیها، خیلی نتوانستیم ارتباطات مناسبی با وزارت نیرو داشته باشیم. اگر فضایی ایجاد شود که در تمام این حوزهها با یک نگاه علمی و بلندمدت به این موضوعات پرداخته شود، زمینههای زیادی برای همکاری وجود خواهد داشت.
قیمت تمامشده آب نیروگاههای کوچک چقدر است؟ برآوردی دراینباره وجود دارد؟
متأسفانه ما برآورد دقیقی نداریم. بسته به شرایط مختلف هزینههای متفاوتی برای این نیروگاهها ذکر میشود. هنوز هیچیک از این نیروگاهها در هیچ کجای دنیا در عمل مورد بهرهبرداری قرار نگرفته است که ما مبنای نسبتا دقیقی برای هزینهها یا عملکرد و وضعیت فنی آن در اختیار داشته باشیم.
قیمت تمامشده برق هستهای چقدر است؟
در ارتباط با قیمت تمامشده برق فاز یکم نیروگاه اتمی بوشهر، با توجه به اینکه شروع ساخت این نیروگاه با حضور آلمانیها و قبل از انقلاب بود، مناقشههای زیادی وجود دارد. یک عده میگویند باید پولهایی که قبل از انقلاب به آلمانیها داده بودیم، به حساب بیاوریم. ارزش زمانی آن را هم در نظر بگیریم. گروهی دیگر اعتقادشان این است که برخی عوامل سیاسی باعث شده که این پروژه نتیجهای نداشته باشد. بنابراین احتساب هزینههای قبل از انقلاب در قیمت تمامشده نیروگاه بوشهر، نگاه غیرمنصفانه به نیروگاههای اتمی است.
قبل از انقلاب و در زمان حضور آلمانیها، نیروگاه هستهای بوشهر چقدر پیشرفت فیزیکی داشت؟
در آن مقطع عمدتا کارهای ساختمانی نیروگاه انجام شد. تجهیزات در آلمان ساخته شده ولی به ایران حمل نشده بود. بنابراین اگر با توجه به عملکرد مالی در نظر بگیریم، دو واحد این نیروگاه حدود ٦٠ تا ٧٠ درصد پیشرفت داشت. بخشی از این پیشرفت به ساخت تجهیزاتی نظیر توربین و رآکتور و... بازمیگردد که هیچگاه به ایران وارد نشد.
دو فاز جدید نیروگاه با تکنولوژی روسیه ساخته میشود؟
بله، دو واحد بعدی با فناوری روز روسها برای نیروگاههای آب سبک ساخته میشود.
درحالحاضر، برق نیروگاه اتمی بوشهر را بدون مشکل به وزارت نیرو میفروشید؟
خیلی راحت برق به شبکه سراسری تحویل داده میشود، ولی گرفتن پولش کار سختی است. دستاندرکاران وزارت نیرو با توجه به حساسیت صنعت هستهای، تلاش میکنند به ما کمک کنند اما آنها هم مشکلاتی جدی دارند. این نیروگاه، دائم زیر ذرهبین ارزیابان بینالمللی از نظر ایمنی قرار دارد. ارتقای سطح ایمنی نیروگاه، مستلزم این است که آنجا یک هزینههایی انجام شود که بهخاطر این شرایط، متوقف است.
درحالحاضر وضعیت تولید برق نیروگاه اتمی بوشهر چگونه است؟ توقفی در تولید برق داشتهاید؟
تولید برق نیروگاه متوقف نشده است و خوشبختانه درحالحاضر با پایداری خوبی برق تولید میکند. این نیروگاه در سال جاری حداکثر یک روز از مدار تولید خارج بوده است. اما ادامه این وضعیت واقعا مشکل است. ما امیدواریم که مدیریت جدید وزارت نیرو بتواند علاوه بر اقدامات شایستهای که در حوزه آب انجام میدهد، وضع اقتصاد برق را هم سامان بدهد. نهتنها ما، بلکه بسیاری از پیمانکاران و شرکتهای فعال در حوزه برق، وضعیت خوبی ندارند.
نیروگاههای اتمی بهشدت وابسته به آب هستند. بنابراین نمیتوان در مرکز ایران نیروگاه هستهای احداث کرد و امکان ساخت این نیروگاهها به مناطق ساحلی محدود میشوند. این یک محدودیت جدی برای استفاده از برق اتمی نیست؟
واحدهای بزرگ هستهای همانطور که اشاره کردید مثل واحدهای بزرگ حرارتی به مقدار قابلتوجهی آب نیاز دارند. البته این به نوع سیستم خنککننده آنها مرتبط میشود. اگر از سیستم برج خشک استفاده کنند، میزان مصرف آب آنها یک مقدار کاهش مییابد. بههرحال با توجه به شرایط کشور که بسیار خشک است، وجود سواحل طولانی و اینکه انتقال برق، کار چندان مشکلی نیست، سایتهای متعددی در حاشیه دریای عمان شناسایی کردیم. این انتخابها همراستا با سیاستهای کشور برای توسعه سواحل مکران است. بنابراین اگر نیروگاه جدیدی ساخته شود، به طور طبیعی محل استقرار در آن مناطق خواهد بود.
به صادرات برق هستهای فکر کردهاید؟
با وزارت نیرو خیلی صحبت کردیم. واقعیت این است که بازارهای هدف برای تولید برق محدود است. صادرات برق بر خلاف گاز در حجم زیاد و فواصل خیلی طولانی مقرونبهصرفه نیست. بنابراین بازارهای هدف ما به کشورهای همسایه محدود میشود. در ارتباط با صادرات به همسایگان نیز با محدودیتهایی مواجهیم. کشورهای شرق ایران از نظر اقتصادی رونق چندانی ندارند.
چه پیشنهادی دارید برای اینکه تولیدکنندگان برق بتوانند از کیک صادرات بهره ببرند؟
من فکر میکنم توجه به تجربیات سایر نقاط جهان بسیار مهم است. اگر تولیدکنندگان متعدد غیردولتی را درگیر کنند و برای تنظیم روابط اینها، نهادی که وابسته به دولت نیست، تأسیس کنند تا از بخش غیردولتی و سایر دستگاههای خارج از دولت، نمایندگانی در این تشکیلات حضور یابند. تصمیماتی که آنجا گرفته میشود با توجه به مصالح عموم - و نهفقط حل مشکل بخش دولتی- خواهد بود. با ایجاد این ساختار حتما میتوانیم راهحلهای مناسبی را در پیش بگیریم.
سوخت نیروگاههای اتمی را میتوانیم در داخل تولید کنیم؟
تأمین سوخت نیروگاههای اتمی دو جنبه دارد. توانایی تکنولوژیک برای ساخت این سوخت، خوشبختانه در داخل کشور وجود داشته و سازمان انرژی اتمی ایران نیز موفقیت چشمگیری در این رابطه داشته است تا در آینده هیچکس نتواند از عدم تحویل سوخت بهعنوان ابزار استفاده کند. بعد دیگری هم بخش اقتصادی است. اینکه آیا مقرونبهصرفه است که سوخت را خودمان بسازیم یا اینکه آن را از خارج وارد کنیم. از آنجا که سازندگان سوخت اتمی در دنیا محدود بوده و سه یا چهار کشور به تولید انبوه سوخت میپردازند و هزینه سربار خود را پایین آوردهاند، بهطور طبیعی اگر ما از آنها سوخت خریداری کنیم، مقرونبهصرفهتر است.
سالانه چه میزان سوخت برای نیروگاه اتمی وارد میکنیم؟
نیروگاه اتمی بوشهر درحالحاضر که به عملکرد پایدار خود رسیده است، سالانه باید یکسوم سوخت قلب رآکتورش تعویض شود. این تعویض هر سال نزدیک به ٢٨ تا ٣٠ تن میشود. قیمت سوخت هستهای مقداری با تغییر قیمت سایر حاملهای انرژی دچار نوسان میشود اما درحالحاضر ارزش سوخت وارداتی حدود ٤٠ میلیون دلار است. این رقم در مقایسه با میزان سوخت یک نیروگاه هزار مگاواتی حرارتی، در صورتی که قیمتهای واقعی سوخت فسیلی لحاظ شود، قابل رقابت است.
درخواستی از وزیر نیروی پیشنهادی ندارید؟
با توجه به شرایط وزارت نیرو، تمام کسانی که علاقهمند به وضعیت این وزارتخانه هستند به جای درخواست از وزیر نیرو باید آمادگی خود را اعلام کنند تا در برنامههای وزارت نیرو که برای بهبود وضعیت این وزارتخانه اعلام میشود، مشارکت کرده و به دکتر اردکانیان برای رسیدن به اهدافشان کمک کنند.