bato-adv
کد خبر: ۳۳۶۷۵۷
مدیریت بحران یا بحران مدیریت؟

وضعیت امدادرسانی در مناطق زلزله زده

سه روز از زلزله غرب کشور می‌‌گذرد، اما امدادرسانی هنوز آنگونه که باید و شاید نظم و سامان پیدا نکرده است.
تاریخ انتشار: ۱۵:۰۸ - ۲۴ آبان ۱۳۹۶
 مدیریت بحران یا بحران مدیریت؟
فرارو- با گذشت بیش از 60 ساعت از زلزله 7.3 ریشتری در غرب کشور، هنوز نظمی در روند امدادرسانی حاکم نشده است. روز گذشته فرارو، از کندی وضعیت امدادرسانی در 24 ساعت اول بعد از زلزله خبر داده بود. افرادی که برای امدادرسانی به استان کرمانشاه رفته‌‌اند، می‌گفتند اقلام غذایی‌، آب آشامیدنی و چادر برای اسکان زلزله‌زده‌ها فراهم نیست و امکانات را می‌شد در مواردی مثل بیمارستان صحرایی ارتش خلاصه کرد. با گذشت چندین ساعت وضعیت کمی بهتر شده است، اما هنوز مطلوب نیست و ناظران مدیریت بحران در منطقه را ضعیف می‌دانند.  
 
نیمه پر لیوان  
ارتش در همان ساعت‌‌های اولیه امدادرسانی در شهرستان سرپل ذهاب که یکی از آسیب‌ دیده‌ترین مناطق زلزله‌زده بوده است بیمارستان صحرایی برپا کرد. بیمارستانی که خبر تولد یک نوزاد در جامعه انعکاس فراوانی پیدا کرد. در ساعت‌های اولیه امروز در این بیمارستان چهارمین عمل زایمان انجام شد. علاوه بر این بیمارستان ارتش چادر اورژانس صحرایی نیز برپا کرده است. در کنار این‌ها یک مرکز مشاوره با هدف دادن مشاوره روان‌پزشکی و روان‌درمانی به آسیب‌دیدگان برپا شده است. 24 ساعت بعد از زلزله، مردم در شب سرد استان کرمانشاه با مشکل جدی اسکان رو به رو بودند. دیشب اما زلزله زدگان شهر سرپل ذهاب با وضعیت نسبتا بهتری در اسکان رو به رو شدند. کمک‌های خودجوش سایر نقاط کشور کماکان در حال سرازیر شدن به زلزله‌زدگان است.  
 
هلال احمر: همه امکانات را تحویل سپاه و ارتش داده‌ایم
برخی رسانه‌ها، یک ویدئو از سخنان عادل شفیعی، رئیس عملیات امداد و نجات منطقه زلزله زده سرپل ذهاب را منتشر کرده‌اند. شفیعی در این ویدئو می‌گوید: در امکانات کمبودی وجود ندارد. هلال احمر همه امکانات لازم را تهیه کرده است و در اختیار سپاه و ارتش گذاشته است. مساله ای که این مقام مسئول به آن اشاره می‌کند تقسیم کاری است که برای امدادرسانی در مناطق بین سپاه پاسداران صورت گرفته است. سردار جعفری فرمانده سپاه پاسداران گفته: بر اساس تقسیم کاری که بین ارتش و سپاه صورت گرفته ارتش مسئولیت شهر و سپاه مسئولیت روستاها را بر عهده گرفته است.
 
شفیعی در ادامه سخنان خود گفته: ما موظف هستیم به ازای هر خانواده آسیب دیده چادر و اقلام زیستی در اختیار آسیب‌دیدگان بگذاریم که تا امروز غروب یا فردا همه آسیب‌دیدگان از امکانات هلال احمر و اسکان اضطراری بهره مند می‌شوند. ما حجم زیادی از انواع کنسروجات، نان و آب آشامیدنی را در بین کلیه حادثه دیدگان توزیع کردیم. به علاوه کمک‌های مردمی هم که به منطقه می‌آید، جمعیت هلال با آنها همراهی می‌کند.  
 
او درباره کمبود چادر برای اسکان زلزله‌زدگان نیز می‌گوید: بعضی از آسیب دیدگان عزیز تصور می‌کنند چون چادر نیست هلال‌احمر کارش را انجام نداده است. در صورتی که این گونه نیست. تمام بحث‌های زیستی اعم از مواد غذایی و اقلامی مانند پتو و زیرانداز وظیفه ماست و کارمان را انجام داده‌ایم.  
 
شفیعی همچنین می‌گوید: از نظر امکانات با کمبود امکانات رو به رو نیستیم. فقط بحث توزیع امکانات است که به ارتش و سپاه واگذار شده است. تهیه امکانات بر عهده هلال احمر است که ما کلیه امکانات را تهیه کردیم و از این نظر کمبودی نداریم. 

با این وجود این امکانات بی‌نظمی هنوز دیده می‌شود. مصداق این بی‌نظمی را می‌توان در گفته‌های متفاوت و متناقض حاضرین احساس کرد. بعضی می‌گویند در روستاها دیگر کسی زیر آوار نمانده است. اما در مقابل عده ای هم هستند که می‌گویند آواربرداری در روستاها به 20 درصد نمی‌رسد. از یک سو سخن از ارسال اقلام امدادی به روستاها به میان می‌آید و از سوی دیگر برخی می‌گویند کمک‌های مردمی بیشتر به منطقه سرپل ذهاب روانه شده و کمتر به روستاها می‌رسد. درباره سرپل ذهاب هم یک نفر وجود امکانات را تایید می‌کند اما می‌گوید توزیع آنها مشکل دارد.  
 
به روستاها امکانات نمی‌رسد
یکی از شهروندان استان کرمانشاه که برای امدادرسانی به مناطق زلزله‌زده رفته به فرارو می‌گوید:  امدادرسانی ضعیف است. امدادرسانی‌های نهادهای مسئول حدودا 5 درصد است و کمک‌های مردمی سهم 95 درصدی دارند.  

او در توصیف وضعیت روستای ازگله که به آنجا رفته است می‌گوید: ازگله نیروی امدادی به خود ندیده است. نه نیروی انتظامی رفته، نه هلال احمر. مسیر ازگله اصطلاحا کمی پرت است. چون جاده مشخصی ندارد انگار دارد فراموش می‌شود. امروز صبح که کمی کمک‌های مردمی را به ازگله می‌بردیم مردم به ما حمله ور شدند و اعتراض می‌کردند که چرا شما مسئولین برای اولین بار الان به اینجا می‌آیید؟ وقتی که به آنها گفتیم نیروهای مردمی هستیم آن موقع آرام شدند. در بعضی روستاها حتی خود مردم جنازه‌هایشان را دفن‌ می‌کردند.  
 
ستاد مدیریت بحران هنوز خودش را را جمع نکرده است
علی اکبر عزیزی معاون فرماندار شهرستان سیروان استان ایلام اما به فرارو می‌گوید: کمک رسانی از تمام نقاط کشور می‌رسد. اما ساماندهی در شهر سرپل مناسب نیست. ستاد مدیریت بحران هنوز نتوانسته خود را جمع کند. ساماندهی مدیریت شهری در توزیع کمک‌ها مشکل است. همچنین مردم در روستاهای دوردست به چادر نیاز دارند. البته از نظر مواد غذایی این مشکل کمتر احساس می‌شود چون مردم به صورت خودجوش سنگ تمام گذاشته اند.  

این مقام مسئول فرمانداری سیروان که برای امدادرسانی به سرپل ذهاب کرمانشاه رفته است درباره وضعیت آواربرداری روستاها می‌گوید: ما در روستاها الان کسی را زیر آوار نداریم. مگر اینکه استثنا وجود داشته باشد.  
 

 

bato-adv
مجله خواندنی ها
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین