bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۸۲۰۶۱
تأکید بر اتحاد و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه

بیانیه پایانی نشست آستانه

یازدهمین نشست بین‌المللی صلح سوریه، در آستانه با حضور نمایندگان سه کشور ایران، روسیه و ترکیه در آستانه پایتخت قزاقستان برگزار شد.

تاریخ انتشار: ۱۸:۱۸ - ۰۸ آذر ۱۳۹۷
بیانیه پایانی نشست آستانه
 
سه کشور ایران، روسیه و ترکیه در بیانیه پایانی نشست آستانه درباره سوریه بر تعهد قوی خود را به حاکمیت، استقلال، اتحاد و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه تأکید کردند.

به گزارش تسنیم، یازدهمین نشست بین‌المللی صلح سوریه، در آستانه با حضور نمایندگان سه کشور ایران، روسیه و ترکیه در آستانه پایتخت قزاقستان برگزار شد.

در پایان این نشست جمهوری اسلامی ایران، فدراسیون روسیه و جمهوری ترکیه به‌عنوان ضامنین در فرمت آستانه در پایان نشست‌های خود بیانیه مشترکی منتشر کردند که متن کامل آن به‌شرح زیر است:

۱. تعهد قوی خود را به حاکمیت، استقلال، اتحاد و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه و به اهداف و اصول منشور سازمان ملل متحد مورد تأکید مجدد قرار دادند.

۲. تأکید کردند که این اصول می‌بایست به‌طور جهان‌شمول مورد احترام قرار بگیرند و از انجام هرگونه اقدامی که ممکن است به نقض آن‌ها بینجامد و دستاورد‌های چارچوب آستانه را تضعیف کند اجتناب شود.

۳. تمامی تلاش‌ها برای ایجاد واقعیت‌های جدید میدانی در سوریه به‌بهانه مبارزه با تروریسم را رد کرده، و عزم خود برای مقابله با دستور کار‌های جدایی‌طلبانه با هدف تضعیف حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه و نیز امنیت ملی کشور‌های همسایه را ابراز نمودند.

۴. وضعیت میدانی کنونی در سوریه را مورد بررسی قرار دادند، تحولات اخیر متعاقب نشست در سوچی مورخ ۳۰ و ۳۱ جولای ۲۰۱۸ را ارزیابی و بر عزم خود برای تقویت هماهنگی سه‌جانبه در چارچوب توافقاتشان تأکید کردند.

۵. وضعیت در ناحیه کاهش تنش ادلب را به‌طور مفصل مورد بررسی قرار دادند و بر عزم خود برای اجرای کامل "یادداشت تفاهم برقراری ثبات وضعیت در ناحیه کاهش تنش ادلب مورخ ۱۷ سپتامبر ۲۰۱۸ تأکید کردند. در این راستا، آن‌ها نگرانی خود درباره نقض مستمر رژیم آتش‌بس را ابراز نموده و اعلام کردند که به‌عنوان ضامنین رژیم آتش‌بس، تلاش‌های خود برای اطمینان از رعایت آن را از جمله از طریق افزایش فعالیت مرکز مشترک هماهنگی ایران ــ روسیه ــ ترکیه تقویت خواهند کرد. آن‌ها بر اهمیت آتش‌بس پایدار، ضمن تأکید بر ضرورت ادامه مبارزه مؤثر علیه تروریسم اصرار کردند. آن‌ها همچنین تأکید کردند که تحت هیچ شرایطی ایجاد ناحیه کاهش تنش فوق‌الذکر نباید حاکمیت، استقلال، اتحاد و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه را تضعیف کند.

۶. بر عزم خود مبنی بر ادامه همکاری به‌منظور نابودیِ نهاییِ داعش، جبهة النصره و دیگر افراد، گروه‌ها، تشکل‌ها و موجودیت‌های وابسته به القاعده یا داعش که از سوی شورای امنیت سازمان ملل شناسایی شده‌اند، تأکید مجدد کردند. آن‌ها از تمامی گروه‌های مخالفین مسلح در سوریه درخواست نمودند تا خود را به‌طور کامل و فوری از گروه‌های تروریستی فوق‌الذکر جدا کنند.

۷. قویاً هرگونه استفاده از سلاح‌های شیمیایی در سوریه را محکوم نموده و تقاضا کردند هرگونه گزارش در این خصوص می‌بایست فوراً و به‌صورت حرفه‌ای در انطباق کامل با "کنوانسیون منع توسعه، تولید، انباشت و به‌کارگیری سلاح‌های شیمیایی و انهدام آنها" و توسط سازمان منع سلاح‌های شیمیایی (OPCW) به‌عنوان سازمان اصلی صلاحیت‌دار بین المللی برای اثبات به‌کارگیری سلاح‌های شیمیایی مورد تحقیق قرار بگیرد.

۸. بر اعتقاد راسخ خود مبنی بر اینکه هیچ راه‌حل نظامی برای منازعه سوریه وجود ندارد و نیز اینکه این منازعه می‌بایست تنها از طریق فرایند سیاسی سوری ــ سوری با تسهیل سازمان ملل در راستای قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل حل شود، تأکید کردند.

۹. بر عزم خود برای تقویت تلاش‌های مشترک به‌منظور آغاز هرچه سریعتر کمیته قانون اساسی در ژنو که از حمایت طرفین سوری در انطباق با تصمیمات کنگره گفتگوی ملی سوری در سوچی برخوردار باشد، تأکید کردند و تصمیم گرفتند رایزنی‌های خود در تمام سطوح را به‌منظور نهایی نمودن ایجاد آن در سریع‌ترین زمان ممکن تقویت نمایند.

۱۰. از اجرای موفقیت‌آمیز "پروژه آزمایشی" در چارچوب گروه کاری آزادی بازداشت شدگان/ربوده شدگان و تحویل اجساد و نیز شناسایی مفقودان استقبال کردند. آزادی بازداشت شدگان در تاریخ ۲۴ نوامبر ۲۰۱۸ گامی به جلو در اجرای اقدامات اعتمادساز بین طرفین سوری به‌منظور کمک به پایداری فرایند سیاسی و عادی‌سازی وضعیت میدانی است، در این راستا، آن‌ها تعهد خود به افزایش تلاش‌های گروه کاری را مورد تأکید مجدد قرار دادند.

۱۱. بر نیاز به ادامه تمام تلاش‌ها برای کمک به تمام سوری‌ها به‌منظور اعاده زندگی عادی و آرام و کاهش رنج آن‌ها تأکید کردند، در این رابطه، آن‌ها از جامعه بین‌الملل به‌ویژه سازمان ملل متحد و آژانس‌های انسان‌دوستانه آن درخواست کردند کمک خود به سوریه را از طریق تأمین مساعدت‌های انسان‌دوستانه بیشتر، احیای امکانات زیرساختی انسان‌دوستانه از جمله تأسیسات آب و برق، مدارس و بیمارستان‌ها افزایش دهند.

۱۲. نیاز به ایجاد شرایط برای بازگشت ایمن و داوطلبانه آوارگان و اشخاص بی‌خانمان‌شده داخلی به مناطق اصلی زندگی‌شان در سوریه را برجسته نمودند. آن‌ها همچنین بر آمادگی خود برای ادامه تعامل با تمامی طرفین ذی‌ربط شامل دفتر کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان و دیگر آژانس‌های بین المللی تخصصی، به‌ویژه در حوزه کمک به آماده‌سازی و برگزاری "کنفرانس بین المللی در مورد آوارگان و اشخاص بی‌خانمان‌شده داخلی سوری" تأکید کردند.

۱۳. از آقای استفان دی‌میستورا نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در سوریه به‌خاطر تلاش‌هایش جهت یافتن راه‌حل صلح‌آمیز برای بحران سوریه و تعامل و همکاری سازنده با فرمت آستانه در طول مأموریتش تقدیر کردند.

۱۴. از رییس جمهور قزاقستان جناب آقای نورسلطان نظربایف و مقامات آن کشور برای میزبانی یازدهمین نشست بین المللی سوریه در آستانه از صمیم قلب قدردانی کردند.

۱۵. تصمیم گرفتند نشست بعدی بین المللی سوریه در آستانه را در اوایل فوریه ۲۰۱۹ برگزار کنند.

آستانه، ۲۹ نوامبر ۲۰۱۸