ترنج موبایل
کد خبر: ۳۸۵۵۵

صالحی: ترجيح‌ ما تامين سوخت از خارج است

تبلیغات
تبلیغات


رييس سازمان انرژي اتمي با بيان اينكه مهلت‌هاي داده شده از سوي وزراي خارجه آمريكا و ايران مهلت‌هايي سياسي است، تاكيد كرد: ترجيح ما تامين سوخت از خارج است.

دكتر علي اكبر صالحي با اشاره به پيشنهاد مبادله سوخت براي تامين سوخت رآكتور تهران گفت: كشورهاي طرف مذاكره در بحث سوخت از ما خواستند پيشنهاد غيررسمي مبادله سوخت براي رآكتور تهران را اعلام نكنيم، در صورتي كه اگر ما همان موقع آن را اعلام مي‌كرديم مي‌توانستيم از اين مساله بهره‌برداري سياسي كنيم.

وي گفت: همين‌كه آمريكا آمد با روس‌ها پيشنهاد كرد كه سوخت رآكتور تهران را تامين كنند ضمن اين‌كه آنها پذيرفته بودند رآكتور تهران در بخش اتاق فرمان را نيز نوسازي مي‌كنند قابل توجه است.

وي در پاسخ به اين پرسش كه چرا پيشنهاد مبادله سوخت يعني تحويل ‌١٢٠٠ كيلوگرم سوخت با غناي ‌٥/٣ درصد و تحويل حدود ‌١٢٠ كيلو سوخت با غناي ‌٢٠ درصد را پذيرفتيم؟ يكي از دلايل پذيرش اين پيشنهاد را ترجيح ايران براي گرفتن سوخت از خارج عنوان كرد افزود: هم‌چنين قبلا به آژانس بين‌المللي انرژي اتمي اعلام كرده بوديم كه نصب و چيدمان سانتريفيوژ‌هايمان به گونه‌اي است كه بيش از ‌٥ درصد غني سازي نمي‌كنيم، هر چند حق داريم تا ‌١٠٠ درصد غني‌سازي كنيم و اين حق براي ما محفوظ است و غني‌سازي نيز ‌٢٠درصد حق ماست، اما ترجيح‌مان تامين سوخت از خارج است.

رييس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اين پرسش كه بهتر نبود براي گرفتن يك طرفه سوخت بدون هرگونه معامله‌اي بر اساس قوانين آژانس پافشاري مي‌كرديم؟ اظهار كرد: در آژانس قوانيني نداريم كه يك كشور را مجبور كند تا آژانس سوخت مورد نياز آن كشور را تامين كند، هم‌چنين كه اجباري براي تامين سوخت از طريق مبادله سوخت هم نداريم، اما وقتي ما درباره تامين سوخت وارد گفت‌وگو شويم كشورهاي تامين كننده سوخت كه چند كشوري بيشتر نيستند خواهند گفت كه پرونده شما در سازمان ملل و يا آژانس است. از سويي ما قبول كرديم به عنوان يك اصل كه ترجيح‌مان بر خريداري سوخت است.

صالحي تاكيد كرد: موضوع تبادل سوخت به قوت خود باقي است. ما فقط يك ضمانت عيني مي‌خواهيم كه وقتي اورانيوم خود را مي‌دهيم، اورانيوم با غناي ‌٢٠ درصد مي‌گيريم و ضمانت هم مبادله سوخت به طور همزمان در خاك ايران است.

رييس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اين پرسش كه ايران امكان غني‌سازي تا ‌٢٠ درصد را دارد؟ اظهار كرد: ما توانايي توليد غني‌سازي تا ‌٢٠ درصد را به طور بالقوه داريم و براي اين كار به تغييرات كمي نياز داريم؛‌ ابتدا بايد به آژانس اعلام كنيم، سپس تغييرات لازم را در خط توليد دهيم و بعد غني‌سازي كنيم، اما ترجيح ما خريد سوخت است.

صالحي درباره مهلت تعيين شده از سوي منوچهر متكي وزير امور خارجه مبني بر اين‌كه غرب تا پايان ژانويه براي تامين سوخت رآكتور تهران وقت دارد؟ گفت: برداشت من اين است كه اين مهلت‌ها سياسي است. خانم كلينتون و سخنگوي كاخ سفيد مهلتي را اعلام كردند، وزير امور خارجه ايران هم متقابلا مهلتي را اعلام كردند؛ بنده به عنوان رييس سازمان انرژي اتمي اعلام مي‌كنم، ترجيح‌ ما تامين سوخت از خارج است.

وي درباره اصرار ايران براي خريد سوخت از خارج گفت: مسايل متعددي دخيل است؛‌ ما به دنبال تعامل با دنيا هستيم، در عين حال كه ما امكان بالقوه توليد سوخت را داريم، اما ترجيح مي‌دهيم اين امكان بالقوه زماني استفاده شود كه به افكار عمومي ايران و دنيا ثابت شود نيت غرب چيست؟ آيا نيتش خيرخواهي است يا ايجاد اشكال و مصيبت و دست‌نداز.

رييس سازمان انرژي اتمي درباره سايت فردو با بيان اين‌كه تلاش داريم در اين سايت از سانتريفيوژ‌هاي نوع جديد استفاده كنيم، افزود: اما هنوز در اين سايت نصب سانتريفيوژ‌ نداريم و تاسيسات زيرزميني در حال ساخت است.

صالحي درباره رآكتور تهران و عمرطولاني آن گفت: اين رآكتور به سادگي فرسوده نمي‌شود و ما الان به دنبال سوخت جديد برا‌ي آن هستيم، البته بالابرنده‌ها و اتاق فرمان به بازسازي نياز دارد كه اين كار از عهده خودمان هم بر مي‌آ‌يد.

وي با اشاره به طرح‌هايي كه اخيرا در سازمان انرژي اتمي افتتاح شده است، تصريح كرد: الان عمده فعاليت‌هاي ما بر روي چرخه سوخت، نيروگاه‌ها و رآكتورهاي اتمي است، اما دكتر احمدي‌نژاد خيلي تاكيد دارند، حتما دستاوردهاي هسته‌يي را به گونه‌اي در جامعه نمود ببخشيم، چون كه صنعت و تكنولوژي هسته‌يي در بخش‌هاي صنعت، كشاورزي، پزشكي و غيره مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

رييس سازمان انرژي اتمي در ادامه از ايجاد معاونت جديد كاربردهاي فن‌آوري هسته‌يي در سازمان انرژي اتمي خبر داد و با اشاره به طرح‌هاي جديد سازمان گفت: "آشكار‌ساز كلي" كه كل بدن انسان را به لحاظ آلودگي مواد راديواكتيو نشان مي‌دهد، قبلا اين دستگاه از خارج وارد مي‌شد و بيش از ‌٢٠٠ ميليون تومان هزينه داشت، متاسفانه اين دستگاه جزو تحريم‌ها قرار گرفت و آن را به ما نمي‌دهند اما خوشبختانه توانستيم در پژوهشگاه سازمان انرژي اتمي اولين دستگاه "آشكارساز كلي" را بسازيم و ديگري سي‌تي‌اسكن است كه در پزشكي و صنعت كاربرد دارد. هم‌چنين بر روي شتاب‌دهنده‌ها كه خيلي در آن‌ها تاخير داشتيم با همكاري مركز فيزيك نظري كار تحقيق و پژوهش را ادامه مي‌دهيم.

صالحي در پاسخ به اين پرسش كه رياست سازمان انرژي اتمي را ترجيح مي‌دهيد يا نمايندگي ايران در آژانس بين‌المللي انرژي اتمي، گفت: ‌ظاهرا تقدير اين گونه بوده كه نتوانم ترجيحي را در اين دو داشته باشم، به اين لحاظ كه هر دو چالشي را در خود داشتند، زماني كه مامور شدم و به آژانس رفتم بعد از دو سال با پرونده هسته‌يي ايران مواجه شدم و البته براي من افتخاري بود و حال كه مسووليت سازمان انرژي اتمي را دارم، باز در يك شرايط ناهموار بين‌المللي قرار داريم كه اين هم خود چالشي است تا بتوانيم فعاليت‌هاي هسته‌يي را به گونه‌اي پيش ببريم كه متاثر از شرايط ناهموار بين‌المللي نباشد، اما در وين واقعا تجربيات زيادي را آموختم.

وي در پاسخ به اين پرسش كه انتخاب شما به عنوان رييس سازمان انرژي اتمي، بازتاب مثبت دنيا روبه‌رو شد؟ اظهار كرد: شايد اين مساله به خاطر تجربه‌اي كه در وين داشتم باشد. به عنوان يك ديپلمات به صحبت‌هايي كه مي‌كردم اعتقاد داشتم و از شعار به دور بودم و اگر مسايلي پيش مي‌آمد كه نبايد حرفي درباره آن مي‌زدم، نمي‌زدم.

رييس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اين پرسش كه اگر همكاري ايران با آژانس امروز در چارچوب پروتكل الحاقي بود، شما را راضي مي‌كرد يا همكاري‌ها در وضعيت فعلي خاطرنشان كرد: اگر در آن زمان كه پروتكل الحاقي را امضا كرديم، غرب به تعهدي كه داده بود عمل مي‌كرد، ديگر مشكلي نداشتيم. بحث پروتكل الحاقي مساله پيچيده‌اي نبود، چون در آينده نه چندان دوري تمام كشورها به پروتكل الحاقي ملحق خواهند شد.

صالحي كه شب گذشته در برنامه نگاه يك شبكه يك سيما سخن مي‌گفت، خاطرنشان كرد: تمام تلاشم بر اين است كه اين مسووليت كه از سوي مردم در دست ما امانت است را به درستي به سر منزل مقصود برسانم و جا دارد از تمام عزيزاني كه قبل از من خشت روي خشت گذاشتند تا اين ميراث‌ به ما برسد، تشكر كنم، حتي از اكبر اعتماد كه قبل از انقلاب رييس سازمان انرژي اتمي بود و تلاش‌هاي زيادي كرد و ديگراني كه بعد از انقلاب اين مسووليت را به عهده‌ داشتند و من تلاشم اين است كه حداقل همان‌طور كه اين ميراث به دستم رسيده به آيندگان تحويل دهم و چيزي از آن كاسته نشود.

تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات