شاخص سهام وارد کانال ۱۹۰ هزار واحدی شد
خیز بورس برای قله تاریخی

در معاملات دیروز با رشد ۱۸۳۲ واحدی(معادل تقریبی یک درصد) به میانه کانال ۱۹۰ هزار واحد قدم گذاشت و فاصله خود را از اوج تاریخی خود به ۵/ ۲ درصد رساند. دلایل متعددی را میتوان برای توجیه حرکت صعودی شاخص برشمرد که از جمله مهمترین آنها ظرفیتهای ارزی سهام بورس تهران است
به گزارش دنیای اقتصاد، سیمای سهام بورس تهران طی روز گذشته هم سبزپوش باقی ماند. شاخص اصلی این بازار که در چهار روز اخیر پیوسته رو به قله تاریخی حرکت کرده است، در معاملات دیروز با رشد ۱۸۳۲ واحدی(معادل تقریبی یک درصد) به میانه کانال ۱۹۰ هزار واحد قدم گذاشت و فاصله خود را از اوج تاریخی خود به ۵/ ۲ درصد رساند. دلایل متعددی را میتوان برای توجیه حرکت صعودی شاخص برشمرد که از جمله مهمترین آنها ظرفیتهای ارزی سهام بورس تهران است. چنین مینماید که ناکامی پیدرپی سیاستگذار در مدیریت بازار ارز و آشفتگی و واگرایی نرخها در حال فراهمسازی شرایط برای رهایی بنگاههای بورسی از سرکوب چندماهه قیمتگذاریهاست.
بازارها پس از تجربه جوی آرام طی یک ماه اخیر، در معرض شوک غیراقتصادی دیگری قرار گرفتهاند. استعفای ظریف، وزیر امور خارجه کشور در اوایل اسفندماه سال گذشته آخرین شوک غیراقتصادی بود که اثر منفی آن بر بازارها خیلی زود مرتفع شد. طی این مدت بازارها در فضایی نسبتا امن بهسر میبردند تا اینکه در ابتدای این هفته موضوع تروریستیخواندن سپاه پاسداران از سوی آمریکا در رسانهها مطرح شد. از اینرو، برخی از فعالان بورسی افت مقطعی شاخص سهام طی روز دوشنبه را ناشی از همین مساله دانستند.
معمولا شاخص سهام با تشدید ریسکهای محیطی به دلیل عقبنشینی متقاضیان و فشار فروشندگان در مسیر اصلاح میافتد. اما رفتار دو سه روز اخیر بورس تهران خلاف این روند معمول را نشان میدهد. بورسبازان با سورپرایز فروشندگان خاصه در دو روز اخیر بر ارتفاع قیمتها افزودند و شاخص کل را به فاصله ۵/ ۲ درصدی قله تاریخی بردند.رفتار اخیر بورس تهران دو گروه از تحلیلگران را روبهروی هم قرار داده است.
واقعیت این است که بازار سهام با وجود تاثیرات ناپایدار شوکهای روانی همواره مسیر واقعی خود را دنبال کرده است. هرچند این مسیر گاه دچار وقفههایی زودگذر شده اما پتانسیلهای سهام بهتدریج و با فروکش ریسکها سرانجام در قیمت سهام متبلور شده است؛ چنانکه بخشی از این ظرفیتها طی چند روز اخیر و با رشد روزافزون قیمتها به فعلیت رسید. با وجود این، برخی از کارشناسان معتقدند سطوح فعلی سهمهای بنیادی تا ارزش واقعی خود همچنان فاصله دارد. تحلیلگران اختلاف بین نرخهای رسمی و آزاد ارز را عامل اصلی فاصله قیمت بازاری سهام از ارزش ذاتی آن میدانند.
چنانکه میدانیم بورس تهران همواره با یک گام تاخیر به قیمتهای ارز واکنش نشان داده است. تصمیمات ارزی و تلاش سیاستگذار برای سرکوب قیمتها را میتوان یکی از مهمترین علل این پدیده دانست. با وجود این، تبلور اثر افزایش نرخهای ارز در گزارش عملکرد شرکتها طی ادوار بعد محرک تقاضا و رشد قیمت سهام بوده است.
چنان که میدانیم سرکوبهای تورمی از طریق سیاستهای ارزی و تجاری، قیمت فروش محصولات طیف وسیعی از شرکتهای بورسی را در سطوح نازلی نگه داشته است. عدم کارآمدیها در این زمینه طی ماههای قبل موجب اصلاح برخی سیاستهای اقتصادی شد و اخیرا هم گمانهزنیها را درخصوص گسترش اصلاحات ارزی و قیمتگذاری کالا در پی داشته است. واکنش سهامداران به سهام برخی از گروهها طی روزهای اخیر ناشی از همین تصور است. برای مثال، سهام تولیدکنندگان قند و شکر، مواد غذایی و دارو با تصور حذف نرخ ارز مرجع و افزایش قیمت محصولات اخیرا مورد اقبال گسترده قرار گرفتهاند. در واقع، چشمانداز نرخگذاری محصولات این صنایع با قیمتهای بالاتر ارز، احتمالا ارز سامانه نیما، میتواند درآمدهای این شرکتها از محل افزایش شدید نرخ فروش را دستخوش تغییر جدی کند. از طرف دیگر، در سهام کالایی هم ظرفیتهایی بالقوهای به دلیل سرکوبهای تورمی سیاستگذار وجود دارد که در صورت اصلاح سیاستهای ارزی بر ارزش سهام وابسته خواهد افزود.
چنان که میدانیم قیمت ارز در سامانه نیما و کشف آن بر اساس معاملات بورس کالا تاثیر مستقیمی بر ارزش طیف وسیعی از سهام بورس تهران دارد. بررسی آخرین معاملات بورس کالا طی روز گذشته نشان میدهد که قیمتگذاری محصولات مختلف عمدتا بر پایه نرخ ۱۰ هزار تومانی دلار صورت گرفته است.
شاخص کل دیروز توام با رشد شاخص ۲۸ صنعت بورسی حدود یک درصد دیگر ارتفاع گرفت و پس از حدود ۶ ماه (از نهم مهرماه) در میانه کانال ۱۹۰ هزار واحد جا خوش کرد. علاوه بر نمادهای بزرگ کالایی صنایع فلزات و پتروپالایشیها که مسیر صعودی خود را در معاملات دیروز حفظ کردند، تکنمادهای بزرگی چون «اخابر»، «همراه» و «رمپنا» هم به لطف جو عمومی حاکم بر بازار در فهرست نمادهای موثر بر شاخص کل دیده میشوند. مروری بر صدر همین فهرست نشان میدهد که تقاضا به لطف قدرت بالای نقدینگی اکثر سهمها را بهطور فراگیر و دستهجمعی بالا برده است.
