فرارو- هرچند که روزه گرفتن در اسلام عملی واجب و روزه خواری بدون دلیل و عذر شرعی عملی حرام است، اما قانون گذار جمهوری اسلامی ایران روزه خواری را صراحتاً جرم انگاری نکرده است لذا در این نوشتار به این موضوع میپردازیم که آیا روزه خواری صرفاً یک عمل حرام است یا اینکه بر اساس قانون مجازات اسلامی جرم است و میتوان برای مرتکبین آن مجازات تعیین نمود.
هر ساله با نزدیک شدن به ماه رمضان، نیروی انتظامی و قوه قضاییه بیانیههایی در رابطه با برخورد با روزه خواران در اماکن عمومی منتشر میکنند و امسال هم نیروی انتظامی طی بیانهای اعلام کرد که تمام رانندگان و سرنشینان وسایل نقلیه اعم از عمومی و شخصی موظف به رعایت حرمت ماه مبارک رمضان هستند و از هر گونه تظاهر به روزه خواری، ایجاد آلودگی صوتی و اعمال منافی شئونات مذهبی اجتناب کنند.
مجازات روزه خواری در قانون مجازات اسلامی
در قانون مجازات اسلامی به صراحت در رابطه با جرم روزه خواری صحبت نشده است، اما در این قانون آمده است که تظاهر به هر عمل حرامی در انظار عمومی، جرم است و دادگاهها نیز بر اساس این ماده قانونی، حکم افراد مرتکب را صادر میکنند.
چیزی که در قانون به آن تاکید شده است تظاهر به هر عمل حرامی در انظار عمومی است پس روزه خواری در ملاء عام و تظاهر به آن است که از نظر قانون مجازات اسلامی جرم است، لذا اگر فردی در منزل خود و یا مکان خلوتی که ترددی وجود ندارد اقدام به خوردن روزه کند این کار او مجازاتی را در پی نخواهد داشت.
به موجب ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی هرکس علناً در انظار عمومی و معابر تظاهر به عمل حرامی کند، علاوه بر کیفر عمل، به حبس از ۱۰ روز تا ۲ ماه یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم میشود و در صورتی که مرتکب عملی شود که نفس آن عمل دارای کیفر نیست، اما عفت عمومی را جریحه دار کند فقط به حبس از ۱۰ روز تا ۲ ماه یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
لازم به ذکر است که این ماده شامل افراد غیر مسلمان هم میشود با اینکه روزه گرفتن برای این افراد واجب نیست، اما در صورتی که در ملاء عام اقدام به روزه خواری کنند مرتکب جرم شده اند و به مجازات مقرر در ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی محکوم میشوند.
توجه به این نکته ضروری است که تظاهر به روزه خواری در ملاء عام در صورتی جرم است که به صورت عمدی باشد بنابراین اگر فردی سهواً در معابر عمومی اقدام به نوشیدن یا خوردن کند مرتکب جرمی نشده است.
همان طور که ذکر شد حداکثر مجازات روزه خواری در ملاعام، ۷۴ ضربه شلاق است دیگر مجازات روزه خواری، ۱۰ روز تا ۲ ماه حبس است لذا قاضی این اختیار را دارد که حداکثر مجازات که ۷۴ ضربه شلاق است را تعیین کند تا جنبه بازدارندگی بیشتری داشته باشد.
روزه خواری در خودرو
به موجب ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی انجام فعل حرام در معابر و انظار عمومی جرم تلقی میشود. بر این اساس تظاهر به روزهخواری در خودرو شامل این حکم میشود چرا که قانون گذار با آوردن عبارت در انظار عمومی و معابر در حقیقت خودرو را تحت شمول این حکم درآورده است؛ بنابراین اگر کسی در خودرو شخصی اقدام به روزه خواری کند ضابطان قضایی (پلیس) میتواند با وی برخورد کند و چنین شخصی نمیتواند با این استدلال که خودرو حریم شخصی است از مجازات فرار کند.
در دین اجباری نیست به فرموده خود قرآن
درقانون آمده : تظاهر به عمل حرام جرم است
اما درفقه نیامده که روزه خواری حرام است ،که تظاهر به آن جرم باشد.
جمله خودتان را دقت کنید " روزه خواری بدون دلیل و عذر شرعی عملی حرام است "
روزه خواری صرفا حرام نیست ، بلکه بدون دلیل و عذر شرعی حرام است. بنابراین اگر کسی که عذر شرعی دارد روزه خواری کند کار حرامی انجام نداده
پس انحام آن در ملا عام شامل آن قانون نمی شود
وگیر دادن و مجازات کردن افراد بر این مبنا خلاف احکام فقه شیعه می باشد.
اگر ذره ای به حقیقت اسلام پایبندیدو این گزارش یک رپرتاژ آگهی نیست این را منتشر کنید