چرا نمایندگان مجلس آمریکا از سیاست ترامپ در مقابل ایران ناراضی هستند؟

تمرکز دولت آمریکا بر ایران با انتقادهایی مواجه شده است: «دولت ترامپ چشمش را روی سایر اهداف ایالات متحده آمریکا بسته است». اسمیت میگوید پنتاگون باید توضیح دهد افزایش درگیری وزارت دفاع در خاورمیانه بر نقشههایی که قرار است طبق آنها منابع مالی برای رقابت با چین و روسیه هزینه شود، چه تاثیری میگذارد.

به گزارش فرارو و به نقل از المانیتور، رییس کمیسیون نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا گفت دولت آمریکا هنوز در مورد اینکه که قرار است تا چه زمانی نیروهای آمریکا را در خاورمیانه نگه دارد، کنگره را مطلع نکرده است.
مدتی است دولت ترامپ تعدادی نیرو، ناوهای هواپیمابر، بمب افکن و سامانههای دفاع موشکی را برای آنچه «مواجهه با تهدید گروههای نیابتی طرفدار ایران» میداند، به منطقه اعزام کرده است.
چند ساعت بعد از اینکه فرمانده نیروهای نظامی آمریکا در منطقه به صورت عمومی به طرحی اشاره کرد که بر اساس آن حضور نظامی آمریکا در منطقه افزایش مییابد، آدام اسمیت، نماینده دمکرات واشنگتن گفت: «پنتاگون در مورد اینکه این مساله چقدر طول میکشد و قرار است کار به کجا برسد چیزی به ما اعلام نکرده است».
اسمیت مسئول نظارت بر استراتژی پنتاگون مبنی بر «انتقال نیرو و تسلیحات بیشتر برای مقابله با قدرت نظامیِ رو به رشد چین» است. او تایید کرد کمپین وزارت خارجه آمریکا موسوم به «فشار حداکثری» بر ایران تاثیر اقتصادی داشته است. اما او مردد است که آیا رویکرد دولت آمریکا میتواند ایران را برای حمله به مواضع آمریکا تحریک کند یا خیر.
اسمیت به جمعی از خبرنگاران حوزه دفاعی در واشنگتن گفت: «اگر ما آنها در در گوشهای گیر بیاندازیم، انتظار داریم چطور از آن خارج شوند؟ مذاکره چیست؟ ما از ایران چه میخواهیم؟»
او ادامه داد: «آیا ما فقط یک بن بست و نبرد بلند مدت میخواهیم؟ گام بعدی چیست؟ اگر ایران حس کند موجودیتش تهدید شده است احتمال دارد به سمت تخریب حرکت کند و اگر بخواهد چنین کاری کند واکنش ما چیست؟»
مقامات دولت آمریکا اصرار دارند «فشار حداکثری» به خودی خود هدف نیست. در هفتههای اخیر، ترامپ و پمپئو، وزیر امور خارجه درخواست گفتگوی بدون پیش شرط داشتند. پیشتر دولت ترامپ از ایران خواسته بود نیروهای نیابتی خود را از منطقه خارج کند و ۱۱ شرط دیگر پمپئو را به عنوان بخشی از توافقی جدید اجرا کند. دولت آمریکا انتظار دارد این توافق جدید جایگزین توافق هستهای ۲۰۱۵ شود که ترامپ در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد.
ژنرال مکنزی، فرمانده سنتکام، ماه گذشته از پنتاگون خواست در واکنش به تهدیدات "ویژه" عیله آمریکاییها و متحدینشان در منطقه نیرو و تسلیحات جدیدی به خاورمیانه اعزام کند. این فرمانده نیروهای دریایی آمریکا روز شنبه به وال استریت ژورنال گفت اعزام ناو آبراهام لینکلن، تعدای بمب افکن و ۱۵۰۰ نیروی نظامی، تاثیر باثبات کننده بسیار خوبی داشته است، اما مشخص نکرد ممکن است درخواست اعزام چه تجهیزات جدیدی به منطقه داشته باشد.
اما اسمیت معتقد است مشخص نیست که طرح دولت، اثری که ما میخواهیم روی فعالیتهای ایران داشته باشد. اسمیت میگوید چیزی که ما از ایران میخواهیم این است که حمایتش از بشار اسد، حوثیهای یمن حزب الله لبنان و شبه نظامیان عراقی را قطع کند.
این در حالی است که دولت ترامپ همچنان بر اینکه تحریمهای جدید، به متحدین ایران فشار آورده است، پافشاری میکند. یک مقام وزارت خارجه آمریکا در گفتگو با المانیتور مدعی شد، بعد از تحریمهای جدید آمریکا بر بخش انرژی، ایران بودجه نظامی اش را ۲۸ درصد کاهش داده است که ۱۷ درصد آن مربوط به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است. او مدعی شد کاهش کمک مالی ایران، حماس را با مشکل مواجه کرده است و سپاه به گروههای نیابتی در عراق گفته است حقوق آنها را قطع میکند. (اگرچه بغداد شروع به جذب نیروهای حشد الشعبی در ارتش کرده است). برایان هوک، مسئول امور ایران در دولت آمریکا مکررا میگوید سید حسن نصرالله در برنامه تلوزیونی لبنان، درخواست کمک مالی کرده است، ایران سهمش از بازار نفت سوریه را کاهش داده است که این مساله موجب کمبود سوخت در سوریه شده است و همچنین ایران بودجه حمله سایبری به متحدان آمریکا را قطع کرده است.
اما ادعاهای دولت ترامپ با انتقاداتی همراه شده است. فایننشیال تایمز اوایل ماه جاری گزارش داد که تخمین دولت آمریکا از کاهش بودجه نظامی ایران با آمار رسمی تهران همخوانی ندارد. دیپلماتهای غربی به این روزنامه انگلیسی گفتند شواهد دولت آمریکا مبنی بر کمبود منابع حزب الله معتبر نیست؛ چرا که که کمک مالی ایران به این گروه از کانالهای رسمی انتقال نمییابد.
تمرکز دولت آمریکا بر ایران با انتقادهایی مواجه شده است: «دولت ترامپ چشمش را روی سایر اهداف ایالات متحده آمریکا بسته است». اسمیت میگوید پنتاگون باید توضیح دهد افزایش درگیری وزارت دفاع در خاورمیانه بر نقشههایی که قرار است طبق آنها منابع مالی برای رقابت با چین و روسیه هزینه شود، چه تاثیری میگذارد.
اسمیت میگوید من کاملا مطمئنم پاسخ پنتاگون این است که «این چیزی را عوض نمیکند، اولویتها هنوز همان است، این یک وضعیت موقتی است که به آن واکنش نشان میدهیم». او معتقد است این مساله، این پرسش را به وجود میآورد که آیا ما تجهیزات و منابعمان را به جای مقابله با چین و روسیه به جای دیگری منتقل میکنیم و بیشتر به خاورمیانه فکر میکنیم؟
علاوه بر این، مولف استراتژی سال گذشته وزارت دفاع که خواهان تمرکز سیاست دفاعی آمریکا بر چین و روسیه است از اظهارات هفته گذشته مکنزی انتقاد کرده است.
البرج کولبی، مشاور جانشین سابق وزارت دفاع آمریکا در توییتی نوشت: «این واقعا ایده وحشتناکی است که برخلاف منافع استراتژیک آمریکاست. چه چیزی تغییر کرده است که این کار را توجیه کند؟ چین و روسیه اولویت اصلی ما مانده اند. ما باید بر آنها تمرکز کنیم».