bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۴۰۵۷۳۹

بحران خودساخته انگلیس در خلیج فارس

بحران خودساخته انگلیس در خلیج فارس

ظاهرا پس از ماجرای نفتکش جبل الطارق، انگلیسی‌ها از احتمال هدف قرار گرفتن توسط ایران نگران شده‌اند. آن‌ها به خاطر همین نگرانی، کشتی جنگی دیگری به خلیج فارس اعزام کردند. در واقع این نگرانی، از نگرانی بزرگتری نشأت می‌گیرد. آن‌ها از این هراس دارند که در هرگونه منازعه ایران و آمریکا در خلیج فارس، به بخشی از این منازعه تبدیل شوند.

تاریخ انتشار: ۱۷:۳۰ - ۲۳ تير ۱۳۹۸

فرارو- در پی افزایش تنش‌ها میان تهران و لندن به خاطر توقیف نفتکش حامل نفت ایران در تنگه جبل الطارق، منافع بریتانیا در خلیج فارس به هدفی برای ایران تبدیل شده‌اند و در نتیجه، هزینه محافظت از این منافع برای بریتانیا بیشتر شده است.

به گزارش فرارو، جرمی هانت، وزیر امور خارجه بریتانیا، در گفتگویی تلفنی با همتای ایرانی‌اش، محمدجواد ظریف، به طور مشروط قول داده است آزادی نفتکش «گریس ۱» را تسهیل کند. این نفتکش از حدود ۱۰ روز پیش توسط نیروی دریایی بریتانیا در جبل الطارق توقیف شده است.

هانت در توئیتی نوشت: «به‌صورت تلفنی با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، گفتگو کردم. گفتگوی سازنده‌ای بود. به او اطمینان دادم که نگرانی ما نه در مورد مبدأ نفتکش، بلکه در مورد مقصد آن بوده است و اگر مطمئن شویم که آن نفتکش به سوریه نمی‌رود، آزادی آن را تسهیل خواهیم کرد. البته این کار پس از طی مراحل قضایی در جبل‌الطارق انجام خواهد شد.»

این موضع هانت می‌تواند نشانه‌ای از احتمال کوتاه آمدن بریتانیا از استمرار توقیف گریس ۱ باشد. با این حال، نباید تصور کرد که با آزادی نفتکش یادشده، تنش‌ها میان ایران و بریتانیا پایان یابد. پنج‌شنبه گذشته دولت بریتانیا مدعی شد که چند قایق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سعی کردند نفتکش «بریتیش هریتیج» را در حین عبور از تنگه هرمز توقیف کنند. اما به دلیل اسکورت این نفتکش توسط یک کشتی نظامی انگلیسی، نتوانستند آن را توقیف کنند. ایران، این ادعا را رد و در عین حال تاکید کرد که اقدام بریتانیا در توقیف نفتکش حامل نفت ایران را بی‌پاسخ نخواهد گذاشت.

به نظر می‌رسد انگلیسی‌ها با درک شرایط حساس خلیج فارس، تصمیم گرفته‌اند هر چه زودتر به ماجرای نفتکش جبل الطارق خاتمه دهند. ولی حتی اگر این ماجرا تمام شود، احتمالا تاثیرات آن بر مناسبات ایران و بریتانیا ادامه خواهد داشت.

شرایط در خلیج فارس از حدود چند ماه پیش، تا حدودی به دلیل لغو معافیت‌های فروش نفت ایران، به شدت تنش‌آلود شده است. دو بار به حداقل شش نفتکش حمله شد. آمریکا در هر دو حمله ایران را متهم کرد. اتهامی که ایران آن را رد کرد. افزون بر این، چندی پیش، ایران پهپاد آمریکایی «گلوبال هاوک» را در حوالی تنگه هرمز سرنگون کرد. در پی این حادثه، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، اعلام کرد حمله انتقامی به ایران را در دقایق آخر لغو کرده است. در آن زمان، درباره اینکه پاسخ احتمالی ایران به حمله آمریکا چگونه خواهد بود، گمانه‌زنی‌های متعددی مطرح شد. برخی ناظران ادعا کردند که ایران در پاسخ به حمله آمریکا ممکن است به پایگاه‌های این کشور در امارات و عربستان هم حمله کند.

ظاهرا پس از ماجرای نفتکش جبل الطارق، انگلیسی‌ها از احتمال هدف قرار گرفتن توسط ایران نگران شده‌اند. آن‌ها به خاطر همین نگرانی، کشتی جنگی دیگری به خلیج فارس اعزام کردند. در واقع این نگرانی، از نگرانی بزرگتری نشأت می‌گیرد. آن‌ها از این هراس دارند که در هرگونه منازعه ایران و آمریکا در خلیج فارس، به بخشی از این منازعه تبدیل شوند.

در همین رابطه، پاتریک کوبرن، خبرنگار بین الملل روزنامه ایندپندنت، طی یادداشتی در نسخه عربی همین روزنامه، با اشاره به تنش‌های ایران و بریتانیا، نوشت در هر گونه تشدید تنش میان ایران و آمریکا، ممکن است بریتانیا به هدفی برای ایران تبدیل شود.

کوبرن با اشاره به احتمال توقیف نفتکش ایرانی در جبل الطارق به دستور آمریکا، افزود پذیرش ادعای بریتاینا در مورد اینکه نفتکش گریس ۱ به درخواست مقامات جبل الطارق و با هدف اجرای تحریم‌های نفتی اتحادیه اروپا علیه سوریه توقیف شده، دشوار است. وی، با بیان اینکه بریتانیا درگیر یک «بازی خطرناک» شده است، نوشت: «این احتمال وجود دارد که ایرانیان، به جای اقدام مستقیم علیه آمریکا، اقدام علیه بریتانیا را کم‌خطرتر ببینند. آن‌ها بریتانیا را نماینده آمریکا می‌دانند.»

این خبرنگار ادامه داد مانند عراق پس از ۲۰۰۳ و افغانستان پس از ۲۰۰۶، بریتانیا درگیر نزاعی شده است که در آن نقش ثانوی دارد، اما به اندازه آمریکا با خطرات مواجه می‌شود. بریتانیا در کنار آمریکا قرار گرفته است، اما این دو کشور از متحدان قابل اعتماد برخوردار نیستند. افزون بر این، بریتانیا خودش را هدفی برای ایران کرده است بدون اینکه بداند دونالد ترامپ و مقامات نظامی دولتش تا چه اندازه برای ورود به جنگ محدود یا تمام عیار با ایران آمادگی دارند.
bato-adv
bato-adv