دکتر عبدالرضا فرجی راد در گفتگو با فرارو بررسی کرد:
چرا آلمان به آمریکا روی خوش نشان نداد؟

آلمان تمایلی به شرکت در ائتلاف نظامی در خلیج فارس ندارد. آلمانیها علاقه ندارند در خلیج فارس، دریای عمان و تنگه هرمز وارد یک درگیری شوند که عاقبت آن نامعلوم است. ضمن اینکه آلمانها اصلا به ترامپ و بریتانیایی که در حال خروج از اتحادیه اروپاست اعتماد ندارند.
به گزارش فرارو، روز سه شنبه وزارت امور خارجه آلمان اعلام کرد برلین هیچ وعدهای به آمریکا در خصوص همکاری در ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس نداده است. واشنگتن رسماً از آلمان خواسته همراه با فرانسه و انگلیس در ائتلافی با هدف «ایمنسازی تنگه هرمز و مقابله با اقدامات ستیزهجویانه ایران» کمک کند.
وزارت خارجه آلمان همچنین اعلام کرد: «مشارکت در طرح فشار حداکثری آمریکا [علیه ایران]منتفی است.»
هرچند برلین هیچ وعدهای برای مشارکت در ائتلاف نظامی در خاورمیانه نداده، اما اعلام کرده در حال «رایزنیهای نزدیک» با فرانسه و انگلیس است. کریستوفر برگر، سخنگوی وزارت خارجه آلمان گفت: «منفعت ما در این است که حضورمان در منطقه یک وجهه اروپایی داشته باشد». هایکو ماس ، وزیر امور خارجه آلمان هم که ۲۰ خرداد امسال به تهران سفر کرده بود حمایت سه کشور اروپایی از برجام را اعلام کرد اما گفت آلمان نمیتواند معجزه کند.

بی رغبتی آلمان به ائتلاف نظامی در خلیج فارس
این کارشناس اروپا ادامه داد: سوم اینکه با توجه به اینکه ترامپ از برجام خارج شده است، آلمانها عامل این تنش را خود آمریکا میدانند. چهارم اینکه آلمان در مساله توقیف نفتکشها ایران را عامل اصلی و شروع کننده نمیداند. درست است که رسما و مستقیما به بریتانیا ایراد نمیگیرند، اما تقریبا میتوان گفت درون خودشان بریتانیا را عامل این مساله میدانند. ابتدا محموله ایران در جبل الطارق توقیف شد و آلمانیها معتقدند اگر این اتفاق نمیافتاد پیامد آن هم در خلیج فارس به وقوع نمیپیوست.
این استاد دانشگاه ادامه داد: پس حالا که این مسائل رخ داده است، آلمانیها علاقه ندارند در خلیج فارس، دریای عمان و تنگه هرمز وارد یک درگیری شوند که عاقبت آن نامعلوم است. ضمن اینکه آلمانها اصلا به ترامپ و بریتانیایی که در حال خروج از اتحادیه اروپاست اعتماد ندارند. سردمدار حضور ناوها و ناوچهها در خلیج فارس یا یک هماهنگی نظامی برای عبور کشتیها از خلیج فارس، آمریکا و انگلیس هستند.
این دیپلمات کشورمان گفت: الان رابطه آلمان با هردوی آنها بد است. مخصوصا با روی کار آمدن کسانی در انگلیس که با برگزیت خیلی جدی رفتار میکنند. دست کم در زمینه سیاسی آلمان رابطه خوبی با آمریکا و انگلیس ندارد؛ لذا آلمانها فکر عاقلانهای کردند و معتقدند تخم مرغها را نباید در سبد ترامپ چید. سبدی که هر لحظه ممکن است از دستش بیافتد و تخم مرغها بشکند.

فرجیراد افزود: وزیر خارجه جدید انگلستان میگوید ما میخواهیم ائتلاف اروپایی تشکیل دهیم و آمریکا هم کمک کند. در واقع اگر آمریکا را مستقیم وارد قضیه نکردند به این دلیل است که در شرایط حساس روابط اروپا و آمریکا، حساسیت کشورها را برای عضویت در این ائتلاف کم کنند. وگرنه اگر اتحادی شکل بگیرد و نیروها در خلیج فارس و دریای عمان و تنگه هرمز اجماع کنند با توجه به اینکه آمریکا بیشترین نیرو را در منطق دارد به ائتلاف میپیوندد. اروپاییها حواسشان جمع است و وارد این درگیری نمیشوند.
رویکرد آلمان نسبت به تنشها در خلیج فارس
این دیپلمات کشورمان گفت: آلمان حتی قصد ندارد نیروهای نظامی خود را مثل انگلیس و فرانسه تقویت کند و توسعه دهد و در دریاها حضور داشته باشد. لذا نباید در مسائل سیاسی و امنیتی نقش آلمان و فرانسه رامساوی بگیریم و بگوییم، چون فراسنه و انگلستان در منطقه حضور دارند آلمانها هم باید بیایند.
این استاد دانشگاه در پایان گفت: آلمان بیشتر نقش اقتصادی و محوری در داخل اروپا دارد و این نقش بسیار مهم است. فرانسه و انگلیس روی این نقش آلمان حساس هستند. آلمان میخواهد همین نقش را در اروپا داشته باشد و زیاد نمیخواهد در زمینههای سیاسی، امنیتی و نظامی فعال باشد.