حاشیههای ادامه دار فهرست پرداختیهای ارشاد
ماجرای کمک ١٠ میلیونی وزارت ارشاد به استاد شجریان

در فهرست اشخاص حقیقی که وزارت فرهنگ و ارشاد نامشان را منتشر کرده، نخستین نفری که بیش از همه شهرت دارد و نظر خواننده را جلب میکند، محمدرضا شجریان است. روبهروی نام تمام اشخاص حقیقی، ذیل «شرح اقدام» نوشته «انجام فعالیتهای فرهنگی، هنری، دینی استانها» و هیچ جزییات دیگری مطرح نشده. در این فهرست آمده به محمدرضا شجریان، استاد آواز ایران، ١٠میلیون تومان تحت عنوانی که نام بردیم، پرداخت شده است.
در فهرست اشخاص حقیقی نام موسسهای آمده به نام «موسسه فرهنگی-هنری کارآفرینان فرهنگ و هنر» که پرداختهای متعددی به آن صورت گرفته. مجموع این پرداختها بنا بر آمار وزارت ارشاد، ٢میلیارد و ٨٥٠میلیون تومان بوده است. این موسسه، انتشاراتی هم با همین عنوان دارد که ١٠٠میلیون تومان دیگر هم اخذ کرده. تمام پرداختیها به این موسسه و انتشارات هم تحت عناوینی کلی از جمله «حمایت از مالکیت فکری آثار هنری»، «حمایت از فعالیتهای فرهنگی، هنری، دینی»، «توسعه و ترویج کتابخوانی» و... شکل گرفته. با این حال، حواشی انتشار این فهرست به همین نکات ختم نشد و پای قراردادی به میان آمد که این موسسه با وزارت ارشاد تحت موضوع «تطبیق کتب ارایهشده با ضوابط نشر در سراسر کشور» یا چیزی که به نام «ممیزی» میشناسیم، امضا شده. در این قرارداد که تصویر آن در شبکههای اجتماعی پخش شده، از دو شخص به نامهای داوود حصبایی و سهراب حمیدی نام برده شده که صاحبان همان موسسهای هستند که در ابتدا ذکر کردیم؛ یعنی صاحب «موسسه فرهنگی-هنری کارآفرینان فرهنگ و هنر» که ذیل عناوین مختلف، ٢میلیارد و ٨٥٠میلیون تومان از وزارت ارشاد اخذ کرده.
در فهرست اشخاص حقیقی که وزارت فرهنگ و ارشاد نامشان را منتشر کرده، نخستین نفری که بیش از همه شهرت دارد و نظر خواننده را جلب میکند، محمدرضا شجریان است. روبهروی نام تمام اشخاص حقیقی، ذیل «شرح اقدام» نوشته «انجام فعالیتهای فرهنگی، هنری، دینی استانها» و هیچ جزییات دیگری مطرح نشده. در این فهرست آمده به محمدرضا شجریان، استاد آواز ایران، ١٠میلیون تومان تحت عنوانی که نام بردیم، پرداخت شده است. البته شجریان هنوز نسبت به این ماجرا واکنشی نشان نداده، اما برخی کاربران فضای مجازی این مبلغ را هدیهای عنوان کردهاند که این وزارتخانه در عیادت از ایشان در قالب چند سکه هدیه کرده است. با این حال، به نظر میرسد همچنان ماجرا در هالهای از ابهام باشد، چراکه صالحی تاکنون عیادتی رسمی از شجریان نداشته و احتمالا برخی کاربران، وزیر بهداشت پیشین را که با محمدرضا شجریان دیدار داشت، با وزیر فرهنگ و ارشاد فعلی اشتباه گرفتهاند.
اسماعیل آذر: شفافیت به ضرر افراد درستکار نیست
اسماعیل آذر، مجری و کارشناس برنامههای ادبی تلویزیون یکی از کسانی است که اسمش بهعنوان دریافتکننده کمکهای دولتی به چهرههای فرهنگی حقیقی دیده میشود. آنطور که فهرست منتشرشده میگوید او ٣٠ میلیون تومان از وزارت ارشاد کمک دریافت کرده است، کمکی که خودش میگوید نه به او بلکه به کانون مشاعره ایران و برنامهاش در شبکه آموزش تعلق گرفته است. آذر توضیح میدهد: «کمکی که به آن اشاره شده نه به شخص من که به کانون مشاعره ایران تعلق گرفته است، کمکهای دیگر هم بوده است مثلا دو فقره چک ٥٠ میلیونی به ما داده شد که عینا تحویل شبکه آموزش داده شد برای ساخت برنامهای که بنده داشتم. اسناد آن هم موجود است و میتوانم رسیدها را از شبکه بگیرم و به رسانهها بدهم.»
آیا فهرست کمکهای وزارت ارشاد تغییر کرده است؟
شاید کسانی که سهشنبه از لینک آماری ارشاد دیدن کردهاند، با فهرست متفاوتی روبرو شده باشند؛ فهرست اولیه به ترتیب حروف الفبا مرتب نشده بود، یکی دو نام چهرههای فرهنگی دیگر و مبالغ پرداختیشان به چشم میخورد و از همه مهمتر با نام
٧٨٣٩٧٢_orig روی سایت بارگذاری شده بود. اما آنچه پس از مدت کوتاهی روی سایت قرار گرفت با عنوان ٧٨٤٤٤٣_orig در اختیار عموم است. امیدواریم ما اشتباه کنیم، یا روتوش برخی اسامی از سر عجله برای انتشار این فهرست بوده و نه حذف و ممیزی در امر شفافسازی.