بانک جهانی: چشم انداز اقتصادی آفریقا بهبود یافته است


بانک جهانی ضمن گزارش بهبود چشم انداز اقتصادی قاره آفریقا در مورد عواملی که می تواند این روند را متوقف کند هشدار داده است.
در گزارش بانک جهانی که روز چهارشنبه، 14 نوامبر انتشار می یابد، آمده است که نرخ رشد اقتصادی آفریقا در خلال یک دهه گذشته به حدود 5.4 درصد رسید که کمابیش با نرخ رشد سایر مناطق جهان قابل مقایسه بود.
در عین حال، این گزارش تاکید دارد که نرخ رشد اقتصادی در این دوره در تمامی بخش های آفریقا یکسان نبود و از این نظر، می توان کشورهای این قاره را در سه گروه طبقه بندی کرد.
آن دسته از کشورهایی که دارای صادرات قابل توجه نفت بوده اند در دوره های افزایش بهای نفت از رشد درآمد برخوردار شدند اما با خطر نوسان درآمد ملی در اثر تغییرات بهای نفت نیز مواجه بوده اند.
در گروه دیگر، کشورهای فاقد منابع طبیعی غنی و بخش کشاورزی و صنعتی پیشرفته قرار دارند که برخی از آنها از جمله فقیر ترین کشورهای جهان محسوب می شوند.
این گزارش به گروه دیگری از کشورهای آفریقایی می پردازد که در سال های اخیر در تنوع بخشیدن با ساختار اقتصادی و پیشبرد هدف های توسعه موفق بوده اند و در صورت ادامه این روند، می توان انتظار داشت در خلال دهه های بعد به سطح مناسبی از رفاه اقتصادی دست یابند.
ارتباط شرایط اقتصادی و سیاسی
نکته قابل توجه در گزارش بانک جهانی این است که تعدادی از این گروه از کشورهای آفریقایی به خصوص کشورهای بسیار فقیر این قاره در خلال ده های اخیر با جنگ و خشونت داخلی مواجه بوده اند.
در نتیجه، می توان این احتمال را مطرح کرد که فقر می تواند عاملی مهم در بروز رقابت های خونین بر سر استفاده از منابع اقتصادی محدود کشورهای فقیر باشد.
در عین حال، گزارش بانک جهانی هشدار می دهد که در بیشتر کشورهای آفریقایی، روند رشد و توسعه اقتصادی با خطر بروز نوسان های شدید مواجه است و می تواند به سادگی از مسیر امیدوار کننده کنونی منحرف شود.
به گفته نویسندگان گزارش بانک جهانی، برای تضمین رشد اقتصاد آفریقا لازم است برنامه های سرمایه گذاری داخلی و خارجی دست کم در سطح کنونی همچنان ادامه یابد و تمامی بخش های این قاره برحسب نیاز خود، از سرمایه گذاری لازم برخوردار شود.
در این گزارش آمده است که بدون ادامه سرمایه گذاری داخلی و خارجی، این خطر وجود دارد که ساکنان قاره آفریقا به دو گروه تقسیم شوند: اهالی کشورهایی که سطح رفاه اقتصادی آنان افزایش می یابد و می توانند فقر را ریشه کنند و مردم آن گروه از کشورها که با رکود اقتصادی و فقر گسترده دست به گریبان خواهند بود.
به گفته برخی کارشناسان، با توجه به شرایط خاص قاره آفریقا، بروز چنین شکافی در میان کشورهای این قاره می تواند در آینده به عاملی مهم در بروز رقابت های سیاسی و احتمالا درگیری های خونین بین کشورها تبدیل شود.
بانک جهانی پیش از این در گزارشی اعلام کرده بود که بسیاری از کشورهای آفریقایی توانسته اند در دهه اخیر گام های بزرگی در زمینه کاهش فساد و بهبود مدیریت دولتی بردارند.
تحولات مثبت سیاسی، مانند گسترش دموکراسی و تحکیم آزادی های مدنی، از جمله آزادی رسانه ای، از جمله عوامل موثر در کاهش فساد در آفریقا توصیف شده است.