رامین امینی زارع
رفتار و کنش جامعه ارتباطی، در کاهش تنش کرونا
ماچلاپ مفهوم صنعت دانش را در سال ۱۹۶۲ معرفی کرد. او پنج بخش دانش را تفکیک کرد: آموزش، تحقیقات و توسعه، رسانههای جمعی، فناوریهای اطلاعات و خدمات اطلاعاتی. بر اساس این تقسیمبندی او محاسبه کرد که ۲۹٪ تولید ناخالص ملی آمریکا در سال ۱۹۵۹ در صنایع دانشی تولید شدهاست.
پیتر دراکر این بحث را آغاز کرد که گذاری از اقتصاد مبتنی بر کالاهای مادی به اقتصاد مبتنی بر دانش در حال جریان است.
در سالهای اخیر مفهموم جامعه شبکهای اهمیت ویژهای در نظریه جامعه اطلاعاتی پیدا کردهاست. منطق شبکهای در کنار اطلاعات، توسعه، انعطافپذیری و یک پارچگی یکی از ستونهای اصلی پارادایم فناوری اطلاعات است. بخشهای مختلف یک جامعه در عصر اطلاعات در بستر شبکه به یکدیگر متصل میشوند. به عبارت دیگر شبکههای همچون شبکه عصبی پیکره جامعه اطلاعاتی میباشند.
انتقاد اصلی که از سوی فرهیختگان بر مفهوم جامعه اطلاعاتی وارد شدهاست این است که این گونه تعاریف این تصور را میتواند در پی داشته باشد که ما کلاً وارد نوع جدیدی از جامعه شدهایم. فرانک وبستر میگوید اگر تنها ما با اطلاعات بیشتری طرف هستیم چرا باید کسی بگوید که جامعهای داریم که تا پیش از این در تاریخ بیسابقه بودهاست.
پس از این مقدمه کوتاه، رسانه ومجموعه روابط عمومیها در جو ملتهب این روزها در پی چرخش شایعات رنگارنگ وگوناگون کرونا، چه کارهایی میتوانند انجام دهند:
۱-آگاهی ومطالعه اخبار موثق ودرست از منابع معتبر ومورد وثوق دارای صلاحیت قانونی وعلمی.
۲-مطالعه شایعات و آگاهی از بازچرخش اطلاعات نادرست، به منظور آگاهی از نقاط ضعف عمومی که موجب نشر آنها در فضای سایبر میشود.
۳-کمک به ایجاد وتحکیم سرمایه اجتماعی، آن چه روشن است این است که سرمایه اجتماعی مخدوش موجب میشود منابع رسمی تولید خبر، مورد تشکیک بوده دارای اعتبارنبوده و.مورد.استناد مردم قرار نگیرند و.این خود بزرگترین مشکل را.در مواقع خاص یا.بحرانی ایجاد میکند.
۴-دریافت اخبار صحیح و دقیق از منابع معتبر و بازنشر آن در برد مخاطبان.
۵-حفظ صداقت وراستگویی (به عنوان مهمترین خط قرمز در روابط عمومی و رسانه).
۶-سرعت در انتشار اخبار صحیح، براساس اصل اولویت در خبر میتواند در بی اثر سازی شایعات موثر باشد.
۷-حضور مستمر در فضای سایبر و دعوت به همنوعدوستی و تاکید بر نقاط مشترک عاطفی و انسانی میتواند در کنترل سرایت بیماری مفید باشد.
درپایان به عنوان کسی که ۱۶ سال در عرصه پهناور روابط عمومی، خدمت کردهام، از همه رسانه ها و خبرنگاران، مدیران، کارشناسان و کارکنان روابط عمومیها دعوت میکنم به طور خلاصه در دومحور به یاری ایران بشتابند، نخست همکاری در آموزش بهداشت و پیشگیری، همچون آموزههای وزیر بهداشت درمان وآموزش پزشکی و دیگری، نشر اخبار درست وموثق و کاهش التهاب در جامعه.