کرونا یا تحریم؛ چرا پروازهای ایران ایر به اروپا تعلیق شد؟

همه پروازهای شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران با توجه به محدودیتهایی که به دلیل نامعلوم از طرف اروپا بر پروازهای این شرکت هواپیمایی ملی اعمال شده است فعلاً به حالت تعلیق در آمده است.
ایرانایر در اطلاعیهای اعلام میکند که «با توجه به محدودیتهایی که به دلایل نامعلوم از طرف اروپا بر پروازهای «هما» اعمال گردیده، تمامی پروازهای هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران به مقاصد اروپایی تا اطلاع ثانوی به حالت تعلیق درآمده است».
تحریمها، هما را زمینگیر کرد
اسعدیسامانی ادامه میدهد: به نظر میرسد این محدودیت بیشتر در ارتباط با بحث تحریمهاست. به گفته او این تحریم شامل تمام هواپیماهای مسافری و باربری هواپیمایی هما خواهد شد.
او درباره تأثیر اعمال این محدودیت بر شرایط کرونازده ایران میگوید: ایران با اروپا در بحث کرونا همکاری چندانی نداشت، اما این تحریمها اثر خود را خواهد گذاشت. در واقع این رفتار یک اقدام ضدحقوقبشری هم تلقی میشود.
اسعدیسامانی اضافه کرد: در این شرایط که کشور درگیر بحث کروناست، آنها به جای اینکه کمک کنند، با وجود شعارهایی که در ارتباط با مسائل حقوق بشر و انساندوستانه میدهند، برای تردد پروازهای ایرانی محدودیت ایجاد میکنند.
به گفته او در حال حاضر دولت رایزنیهایی را از طریق وزارت امور خارجه برای حل این مشکل انجام داده است.
تحریمها شامل حال ایرانایر نمیشود
اگرچه دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی دلیل توقف پروازهای هما را اعمال تحریمهای آمریکا میداند؛ اما با جستوجویی در سوابق تحریمهایی که آمریکا علیه ایران اعمال کرده است، نام شرکت ایرانایر به چشم نمیخورد. تنها ایرلاین مشمول تحریمهای آمریکا هواپیمایی ماهان است که حتی در ارائه خدمات هم مشمول تحریمهای آمریکاست.
توجهنکردن به استانداردها دلیل توقف پروازها
درباره رعایتنشدن قوانین کپیرایت از سوی شرکت ایرانایر و تبعات آن، از علیرضا منظری، معاون سابق سازمان هواپیمایی پرسش کردیم. او دراینباره به «شرق» میگوید: هواپیماها و شرکتهای هواپیمایی باید یک سری استانداردها را رعایت کنند.
او ادامه میدهد: اگر هواپیماها ایراد و اشکالی داشتند، موارد را به آن شرکتها میگفت و آنها باید این اشکال را رفع میکردند. یکی، دو بار هم به ایرانایر تذکر داده شد.
منظری بیان میکند: از چند ماه قبل پروازهای ایرانایر که به اروپا میرفت، اتحادیه اروپا اشکالاتی را به آن گرفته بود. یک یا دو اشکال به سیستمهایی برمیگشت که مشمول تحریم بود و طرف اروپایی نمیتوانست از ایرباس یا شرکتهایی که طبق مقررات میتوانستند این خدمات را ارائه کند، اطلاعات را دریافت کند.
او ادامه میدهد: این موضوع و چند موضوع دیگر جزء اشکالاتی بود که «آیوسا» یا بخش بازرسی اتحادیه اروپا برای ایرانایر فرستاده بود. باید این مشکلات توسط ایرانایر رفع میشد. دو تا سه مورد رفتوبرگشت انجام شد، اما بههرحال اتحادیه اروپا قانع نشد و آنها این تخلف را در وضعیتی میدیدند که باید برای این شرکت محدودیت ایجاد کنند. حالا برای ایرانایر محدودیت ایجاد شده است تا این شرکت اشکالات واردشده را رفع کند.
امکان رفع اشکال از طریق رایزنی.
اما آیا امکان رفع مشکلهایی که مشمول تحریمهاست، وجود دارد؟ معاون سابق سازمان هواپیمایی دراینباره میگوید: یک مورد از اشکالات اعلامشده به ایرانایر مشمول تحریمهاست و برخی موارد قابل رفعشدن است. یکی، دو مورد مرتبط با اشکالی است که مربوط به تحریم میشود.
او به این پرسش که اگر اشکال مربوط به تحریم رفع نشود، ایرانایر نمیتواند پروازی به اروپا انجام دهد؟ اینگونه پاسخ میدهد: بخشی از مسائل از طریق رایزنیها حل میشود. به تعبیری امکان حل مشکل وجود دارد و میتوانست این مشکل بهوجود نیاید.
به اعتقاد منظری در شرایطی که پروازهای ایران بهدلیل شیوع کرونا به دیگر کشورها مانند مالزی، تایلند و ... متوقف شده است و صرفا قطرایرویز بهدلیل بلیتهایی که فروخته، پروازهایش را ادامه میدهد، توقف پروازهای ایرانایر مشکلساز نیست؛ اما این شرکت برای پایان دوران کرونا، باید ایرادهایش را رفع کند.
او برخلاف اسعدیسامانی که ایرانایر را تنها شرکت دارای استانداردهای لازم برای پرواز در آسمان اتحادیه اروپا میداند، قشمایر را شرکتی معرفی میکند که چند هواپیمایش استانداردهای اتحادیه اروپا را پاس میکند. معاون سابق سازمان هواپیمایی تأکید میکند: طبیعی است که شرکتها باید استانداردهایی را که ایفوم میخواهد، دنبال و آماده کنند تا بعد از رفتن کرونا بتوانند پروازهایشان را انجام دهند. طبیعتا باید رفع اشکال کنند و نباید قضیه را نگه دارند.