مهمانپرست: آماده معاوضه سوخت هستیم
سخنگوي وزارت امور خارجه مهمترين بحث مطرح نخستين اجلاس بين المللي خلع سلاح در تهران را بحثهاي مربوط به اراده جمعي براي خلع سلاح جهاني و پيش برد اهداف صلح آميز فعاليتهاي هسته اي کشورها دانست. وي همچنين اتهامات وارده به معصومي نژاد را کذب محض خواند و به اقدامات انجام شده براي آزادي وي اشاره کرد.
مهمانپرست معتقد است که ربوده شدن شهرام اميري و جوسازي رسانههاي غربي درباره سفر دبير شوراي عالي امنيت ملي به کشور چين ادامه همان جنگ رواني و جنگ تبليغاتي براي تحت الشعاع قرار دادن فعاليتهاي هستهيي صلح آميز ايران است.
متن كامل گفتوگوي رامين مهمانپرست، سخنگوي وزارت امور خارجه با راديو گفتوگو به شرح زير است:
سوال: نخستين اجلاس بين المللي خلع سلاح با شعار انرژي هستهيي براي همه، سلاح هستهيي براي هيچ کس، اواخر فروردين ماه امسال در تهران برگزار ميشود. از چه کشورهايي براي حضور در اين کنفرانس دعوت شده است؟
پاسخ: تعداد زيادي از مقامات مسوول از کشورهاي مختلفي که نسبت به اين مساله ارتباط کاري و موضوعي دارند و تعدادي از سازمانهاي بين المللي، سازمانهاي غيردولتي، و شخصيتهايي که نسبت به اين موضوع مرتبط هستند، دعوت شدند. اميدواريم با حضور ميهمانهايي که در اين اجلاس مهم حضور دارند بتوانيم برنامهها را به خوبي پيش ببريم.
سوال: تا به حال حضور چند کشور قطعي شده است؟
پاسخ: فکر ميکنم در حدود 30 کشور مهمان خواهيم داشت؛ منتها تا الان. سطح هياتها متفاوت است که در حال پيگيري هستيم تا مشخص شود قطعا در چه سطحي شرکت مي کنند.
سوال: حول چه محورهايي بحث شده است؟
پاسخ: مهمترين بحثي که مطرح است، بحثهاي مربوط به اراده جمعي براي خلع سلاح جهاني و پيش برد اهداف صلح آميز فعاليتهاي هستهيي کشورهاست.
سوال: به نظر شما برگزاري اين کنفرانس در تهران تا چه اندازه راه را براي توفيقات هستهيي ايران باز مي کند؟
پاسخ: ما اعتقادي به فعاليتهاي هستهيي غيرصلح آميز نداريم. اين را بارها اعلام کرديم و خودمان همانطوري که جزو بانيان معاهده ان پي تي بوديم براي مقابله با انتشار سلاح هاي هستهيي و جزو اولين کشورهايي بوديم که به عضويت سازمان بين المللي انرژي اتمي درآمديم، بايد براي امر مهم خلع سلاح در سطح جهان پيشتاز باشيم. همانطور که در رابطه با سلاح هاي شيميايي هم ما جزو پيشتازان اين قضيه بوديم تا مانع به کارگيري آن توسط کشورهاي مختلف شويم.
سوال: يکي از موضوعات حائز اهميت در سياست خارجه کشورمان، موضوع وضعيت آقاي معصومي نژاد است، تا به حال چه اقداماتي براي آزدسازي آقاي معصومي نژاد صورت گرفته است؟
پاسخ: سفارت ما در رم و کنسولگري ما در ميلان در رابطه با دو نفر از اتباعمان که گرفتار شدند، آقاي معصومي نژاد و همين طور فرد ديگري که در ميلان دستگير شده، هم از طريق سفارتخانه و کنسول گريمان در ايتاليا، هم از طريق وزارت امور خارجه در تهران در ارتباط با سفارت ايتاليا، موضوع در حال پيگيري است. ملاقاتهاي بسياري با مقامات سياسي و قضايي در ايتاليا انجام شده، وکيل گرفته شده و از نظر حقوقي و کنسولي، پيگيريهاي زيادي انجام شده است. مقامات ايتاليايي قول دادند که تسريع کنند و امکانات مناسب براي دفاع اتباع ايراني را در اختيارشان بگذارند. با توجه به اينکه ما احساس مي کنيم اتهاماتي که به اتباع ما وارد شده،اتهامات بي اساسي است و يک تله و يک ترفندي است که غرب شروع کرده براي فشار آوردن به کشور ما و متأسفانه شايد برخي از مقامات ايتاليايي دارند در اين برنامه وارد مي شوند، ما توصيه کرديم و از مقامات ايتاليايي خواستيم که هر چه سريعتر نسبت به آزادي اتباع ما اقدام کنند.
سوال: يکي از موضوعات ديگر بحث، سفر دبير شوراي عالي امنيت ملي به کشور چين است، در رسانه هاي غربي اين طور جوسازي صورت گرفته که دبير شوراي عالي امنيت ملي در سفر به چين اعلام کردند ايران پيشنهاد تبادل اورانيوم را قبول ندارد. اين موضوع صحت دارد؟
پاسخ: چنين چيزي نيست. جناب آقاي جليلي در سفري که به چين داشتند و با مقامات مختلف چيني ديدار کردند، در رابطه با فعاليت هستهيي صلح آميز کشورمان صحبت کردند، درباره مسائل مختلف بين المللي که نقطه نظرات مشترکي بين کشور ما و کشور چين وجود دارد صحبت و تبادل نظر شد. در کنفرانس مطبوعاتي که ايشان داشتند، يک سوالي کردند راجع به بحث معاوضه سوخت که جناب آقاي جليلي پاسخ دادند که در چارچوبي که ما خودمان پيشنهاد داديم و شرايطي که مطرح کرديم آمادگي معاوضه را داريم، متأسفانه در بين همه کساني که در کنفرانس مطبوعاتي بودند فقط يکي از شبکه هاي خبري مطلب را طور ديگري منعکس کرد که اصلاً صحت ندارد و اين موضوع توسط رسانههاي ديگر به هيچ وجه به اين شکل ذکر نشد. اميدواريم که عمدي در کار نبوده باشد و سهوا اين اشتباه را کرده باشند. ما همواره اعلام کردهايم که آمادگي معاوضه سوخت را همچنان داريم ولي شرايط مورد نظر ما بايد تأمين شود.
سوال: شبکه تلويزيوني اي بي سي آمريکا، گزارشي داده و مدعي شده که شهرام اميري دانشمند اتمي ايران از خرداد ماه سال گذشته ناپديد شده و به آمريکا پناهنده شده. اين اطلاعات در اين زمينه آيا صحت دارد، يا شما اطلاعاتي در اختيار داريد که به ما و شنوندگان عزيز بدهيد؟
پاسخ: اين در ادامه همان جنگ رواني و جنگ تبليغاتي است براي اينکه فعاليتهاي هسته اي صلح آميز ما را تحت الشعاع تبليغات خودشان قرار دهند . سلسله اقدماتي را شروع کردند که همه بي پايه و اساس است و مي خواهند براي ادعاي غلطي که دارند و اشاره مي کنند که فعاليت هاي هسته اي کشورما به سمت اهداف نظامي در حال پيش رفتن است ، سناريو طراحي کنند. اولاً اصل موضوع اشتباه است و غلط است و ما هيچ گونه فعاليتهاي هسته اي غير صلح آميز نداشتيم و نداريم و نخواهيم داشت. نکته دوم اينکه آقاي شهرام اميري را اين چيزهايي که به او نسبت مي دهند اصلاً واقعيت ندارد. مسئله سوم اينکه آقاي شهرام اميري در عربستان که بود ربوده شد، وقتي ما اعلام کرديم که نيروهاي امنيتي آمريکا دست دارند در ربوده شدن ايشان، اين اظهارات را تشديد کردند. ولي الان منابع خبري مختلف آمريکايي از آخرين وضعيت آقاي اميري خبر مي دهند. اين اخباري که توسط اين منابع آمريکايي ذکر مي شود نشان دهنده تأييد همان اظهاراتي است که ما قبلاً داشتيم و اشاره مي کرديم که سرويسهاي امنيتي آمريکا در ربودن ايشان دست داشتند. والا چگونه از آخرين وضعيت ايشان خبر دارند و مطالبي را به ايشان نسبت مي
دهند.
سوال: يکي از موضوعاتي که رسانه هاي غربي به آن ميپردازند وضعيت آقاي حميد معصومي نژاد و اتهام هايي است که طرف ايتاليايي به آن وارد کرده. ديدگاه شما در مورد اظهارات دادستاني ميلان چيست؟
پاسخ: صددرصد مسئله اي را که آنها نسبت دادند مطالب کذب است. يکي از اتهاماتي که به آقاي معصومي نژاد وارد کردند اينکه ايشان جاسوسي مي کرده يا مثلاً جزو مأمورين امنيتي ما بوده و با اطلاعات همکاري داشته؛ در صورتي که صددرصد اين مسئله غلط است. چون يک خبرنگار حرفه اي سالها در ايتاليا زندگي مي کرده، بيش از 15 سال به کار خبرنگاري حرفه اي مشغول بوده، عضو انجمن خبرنگاران خارجي مقيم ايتاليا بوده، همه همکاران ايشان، چه همکاران ايتاليايي چه همکاران خارجي که به کار خبرنگاري مشغول بودند همه نسبت به عملکرد ايشان و وجهه مثبت حضور ايشان ابراز نظر کردند و دارند مطالب مختلفي را در رسانه ها منتشر مي کنند. همه اينها نشان دهنده اين است که اصلاً چنين اتهاماتي که به ايشان وارد کردند صحت ندارد. مطلب دومي که نسبت دادند اين است که ايشان مثلاً در معاملات کالاهاي دوگانه که اهداف مثلاً نظامي دارد يا در ليست کالاهاي ممنوعه قرار داشته دخالت داشته که اين را هم ما قبول نداريم. ممکن است شرکتهاي مختلفي بخواهند نسبت به معاملات تجاري اقدام کنند و راهنمايي بخواهند از افرادي که در اين کشورها حضور دارند. همانطوري که قبلاً هم اشاره کردم يک دامي که
کشورهاي غربي با رهبري آمريکا براي اتباع ما گذاشتند اين است که وقتي اتباع ما نسبت به يک کار تجاري اقدام مي کنند ، آنها را ترغيب مي کنند نسبت به معامله يک کالا و به محض اينکه حتي از طريق ايميل يک استقبال اوليه اي از اين کالا صورت مي گيرد ، آنها را به جرم اينکه مي خواستيد وارد معامله کالايي بشويد که اين کالا مي تواند در اهداف نظامي هم دخالت داشته باشد ، دستگير مي کنند و گرفتارشان مي کنند. مجموعه اين عملکرد را به عنوان يک سناريو براي فشار آوردن به مردم خودمان براي اينکه از فعاليتهاي هسته اي صلح اميز جلوگيري کنند، مي دانيم و اتهامات وارده به ايشان را قبول نداريم.