صالحی: سايت توليد صفحات سوخت كامل میشوند
رييس سازمان انرژي اتمي با برشمردن برخي تجربههاي بد از غربيها در نزد مردم ايران، مبناي فشار غرب در موضوع هستهيي ايران را سياسي خواند.
علياكبر صالحي ـرييس سازمان انرژي اتمي ـ افزود: اگر مساله هستهيي ايران فني و حقوقي بود بايد تا امروز توجيه لازم را براي افکار عمومي ارائه ميدادند ولي نتوانستند بلکه به جاي آن با جنجال رسانههاي جمعي خود به فشار ادامه دادند.
وي افزود: هدف نهايي آنها هم قرار دادن ايران در مدار سياسي خود است.
رييس سازمان انرژي اتمي با اشاره به ابعاد مختلف فنآوري هستهيي از چرخه سوخت تا طراحي رآکتورها و کاربرد آن در پزشکي، صنعت و کشاورزي گفت: ايران خوشبختانه و بدون اغراق در همه عرصههاي مختلف فنآوري هستهيي ورود پيدا کرده است، البته هميشه جاي پيشرفت و زمان زيادي براي رسيدن به خود اتکايي هست ولي نياز ما به غرب به حداقل خود رسيده است.
او با اشاره به پيشينه بيتعهدي غربيها افزود: پيش از انقلاب قرار بود نيروگاه اتمي بوشهر و دارخوين ساخته شود ولي پس از انقلاب آلمانيها و فرانسويها کار را رها کردند و آمريکاييها هم تعهدات خود در قبال رآکتور تحقيقاتي تهران را انجام نداند.
رييس سازمان انرژي اتمي تصريح کرد: پس از جنگ به عرصه هستهيي توجه شد، با اين باور که اين عرصهاي نيست که بتوانيم روي همکاري خارجيها حساب باز کنيم و بايد به خود متکي باشيم که خوشبختانه اين امر پاسخ داد و به ويژه در يک دهه اخير توانستيم گامهاي بلندي برداريم که در اين راه حمايت عظيم رهبري و پايمردي احمدينژاد در حمايت از اين فنآوري مشوق اهل فن بوده است.
صالحي با اعلام خوشحالي مردم کشورهاي مسلمان از دستاوردهاي هستهيي ايران، درباره علت ساخت نسلهاي جديد دستگاههاي سانتريفيوژ گفت: آمريکاييها هماکنون از سانتريفيوژهايي استفاده ميکنند که سوي آن 300 (SWU) است. چرا آنها دنبال ماشينهاي پيشرفته رفتند؟
وي ادامه داد: تاسيسات نطنز ظرفيت استقرار حدود 60 هزار ماشين سانتريفيوژ را دارد و ما براساس زمانبندي حساب شده به گونهاي عمل ميکنيم که با رسيدن نسلهاي بعدي به توليد انبوه، دستگاههاي جديد نصب شوند.
صالحي تصريح کرد: ما عجله نداريم، نسل دوم سانتريفيوژها تا چند ماه آينده به توليد انبوه ميرسد و نسل سوم هم که ديروز رونمايي شد، در چند ماه آينده گازدهي ميشود و شايد يک سال نياز داشته باشد تا به زنجيره شاهد برسد، آنگاه وقتي ارزيابيهاي نسل سوم کامل شد و به توليد انبوه رسيد، نسل دوم متوقف و ما وارد نسل سوم ميشويم.
رييس سازمان انرژي اتمي، تربيت متخصصان انرژي هستهيي را مرهون همافزايي دانشگاه و صنعت خواند و گفت: در اويل انقلاب شايد 20 متخصص دانش هستهيي در کشور نداشتيم ولي امروز از دانشگاه شيراز تا دانشگاههاي تهران به جرات ميتوان گفت هزاران متخصص اين عرصه تربيت شده است از اين رو اميدواريم که در آينده در موقعيتي قرار بگيريم که بتوانيم صادر کننده خدمات فني و صنعتي هستهيي باشيم.
صالحي با اشاره به پيشتازي ايران در راديوداروها گفت: اگر مشکلات ايجاد شده از جانب کشورهاي غربي براي ما نبود، ميتوانستيم صادر کننده راديودارو باشيم، البته رآکتور 40 مگاواتي اراک براي همين هدف در حال ساخت است که 3 تا 4 سال ديگر به بهرهبرداري خواهد رسيد و ما در اين عرصه به سمتي ميرويم که بتوانيم خدمات خود را به کشورهاي همسايه، اسلامي و غيرمتعهدها صادر کنيم.
او در مورد سوخت رآکتور تحقيقاتي تهران خاطرنشان كرد: ميزان مصرف سوخت کنوني به توان و قدرت رآکتور بستگي دارد و ما برنامهاي با وزارت بهداشت در نظر گرفتهايم تا ضمن آن که رآکتور در قدرت کامل خود نباشد، وقفهاي هم در ارائه راديوداروها پيش نيايد و سوخت داخلي هم در زمان مقرر به رآکتور تحويل شود.
وي افزود: ما پيش از اين هم گفته بوديم که اگر سوخت رآکتور تحقيقاتي تهران را ندهند خودمان تهيه ميکنيم، اول گفتند که نميتوانيد، ولي پس از دستور رييسجمهور اين فرآيند آغاز و در 22 بهمن نخستين نمونه 20 درصد را دريافت کرديم و گزارش آژانس هم مويد آن بود.
صالحي تصريح کرد: پس از آن گفتند که نميتوانند صفحه سوخت بسازند ولي الان با اطمينان ميگوييم که ما دانش فني ساخت صفحات سوخت را در اختيار داريم، البته چون نخستين تجربه است و ايمني اصل اساسي در فعاليتهاي هستهيي است، آرام آرام مراحل به پيش ميرود و در قدم بعدي به جاي مس در سوخت مجازي از عنصري نزديک به اورانيوم و در قدم بعد از خود اورانيوم استفاده خواهد شد و براي اين کار تجهيزات لازم آماده شده و سايت صفحات سوخت در حال کامل شدن است.
رييس سازمان انرژي اتمي کشورمان به آغاز تست گرم نيروگاه اتمي بوشهر اشاره کرد و گفت: اين تست بسيار مهم است و يک ماه به طول ميانجامد، پس از اين تست و انجام اقداماتي ديگر، سوخت به داخل رآکتور وارد و مراحل راهاندازي آغاز ميشود.