در گفتگو با جلال جلالیزاده و محمدعلی نمازی مطرح شد؛
استراتژی انتخاباتی اصلاحطلبان برای ۱۴۰۰ چیست؟

محمدعلی نمازی در گفتگو با فرارو با توجه به زمزمههای حمایت اصلاحطلبان از لاریجانی در انتخابات ۱۴۰۰ بیان کرد: جایی ندیدم اصلاحطلبان اعلام کرده باشند از آقای لاریجانی حمایت میکنند. وی افزود: تجربه دو دوره اخیر نشان داده اصلاح طلبان نباید به سمت کاندیدایی بروند که درست نمیشناسند یا نسیه عمل کنند تا بعد ببینند چه میشود. اصلاح طلبان باید با نامزد حداکثری خود وارد انتخابات شوند ممکن است شرایطی پیش بیاید که یک نامزد توانمند اصولگرا به صحنه بیاید واصلاح طلبان نتوانند نامزد حداکثری خود را بیاورند آن وقت شاید از این نامزد اصولگرا حمایت کنند. در غیر این صورت اصلاح طلبان به سمت حمایت از نامزد غیر اصلاح طلب نمیروند. اکثر اصلاح طلبان بر این نظر هستند شرط اولیه شرکت در انتخابات داشتن نامزد حداکثری است.
به گزارش فرارو، صحبت از انتخابات در صورتی است که در میان دو جریان سیاسی، اصولگرایان مسئله جدی جز وحدت ندارند. تجربه نشان داده تیغ نظارت استصوابی شامل حال آنها نیست، همچنین بدنه اجتماعی تکلیفمحوری دارند که در هر انتخابات به صحنه میآیند تنها میماند چهرههای متکثر و ایجاد وحدت که همیشه کار سختی برای اصولگرایان بوده است. اما اصلاحطلبان از یک سو با نظارت استصوابی مواجه هستند و از سوی دیگر قهر بدنه اجتماعی و مشارکت پایین چالشهای جدی آنان در انتخابات پیش رو محسوب میشوند. همین چالشها نیز بر اهمیت استراتژی آنها در انتخابات پیش رو میافزاید.
این در حالی است که همچنان درباره استراتژی اصلاحطلبان جز اظهارنظرهای شخصیتهای اصلاحطلب خبری به گوش نمیرسد.

این در حالی است که سختی شرایط شاید بر ضرورت توجه و تمرکز بر تعیین استراتژی انتخاباتی از سوی اصلاحطلبان میافزاید. با این حال، جلالیزاده اظهار کرد: اصلاح طلبان هنوز تصمیم مشخصی درباره استراتژی انتخاباتی خود نگرفتند و نشستی در این مورد نداشتند که ببینند چه کار کنند.
او اما درباره بایدهای استراتژی انتخاباتی اصلاحطلبان افزود: بهترین راه برای اصلاح طلبان در صورتی که بخواهند وارد انتخابات شوند این است که به صورت مستقل وارد عرصه انتخاب شوند. حضور نیابتی و مشارکتی به ضرر آنها تمام خواهد شد.
وی همچنین در مورد نامزدهای احتمالی اصلاحطلبان تصریح کرد: در این باره نیز هنوز اظهارنظری نشده و کسی مطرح نشده است، ولی گمانه زنیهایی روی برخی افراد وجود دارد، اما معلوم نیست خود اینها علاقهای به حضور در انتخابات داشته باشند یا اصلاح طلبان روی اینها اجماع دارند یا خیر، افرادی مانند جهانگیری، پزشکیان و شریعتمداری گزینههایی هستند که در این باره مطرح هستند.
این فعال سیاسی درباره حمایت اصلاحطلبان از نامزد غیراصلاحطلب هم گفت: اصلاح طلبان با توجه به تجربه آقای روحانی اگر از نامزدی غیراصلاح طلب حمایت کنند قطعا دچار شکست خواهند شد. مگر اینکه شورای نگهبان هیچ اصلاح طلبی را تایید نکند آن وقت شاید از نامزدی که نگاه بازتری به احزاب و جریانهای سیاسی داشته باشند و به مطالبات مردمی نزدیکتر باشد؛ حمایت کنند.
شرط اولیه شرکت اصلاحطلبان در انتخابات داشتن نامزد حداکثری است

او افزود: البته شرط اصلی این است که انتخابات رقابتی باشد با توجه به این شرط اصلاح طلبان از هم اکنون با فعال شدن احزاب و شورای هماهنگی نیازها را دسته بندی کرده و راهکارها را به برنامه تبدیل کرده وفرد برای اجرای این راهکار انتخاب کنند و اینها را به مردم معرفی کنند و زمینه برگزاری یک انتخابات پرشور را در کشور فراهم کنند.
این چهره اصلاحطلب با تأکید بر اولویت اجماع در هر دو جریان سیاسی تصریح کرد: قطعا باید بین احزاب اصلاح طلب و هم اصولگرا اجماع صورت بگیرد، چون تشتت و حضور دهها حزب و گروه و برنامهها و نامزدهای مختلف موجب سردرگمی مردم خواهد شد و بر میزان مشارکت مردم تاثیر منفی خواهد داشت؛ بنابراین تشکلهای عضو هر دو جناح باید روی اجماع کار کنند.
وی درباره نامزدهای احتمالی اصلاحطلبان گفت: هنوز برای گمانه زنی درباره نامزدها زود است، جایی ندیدم روی فرد مشخصی صحبت شده باشد، چون هنوز کلیات مشخص نیست. احزاب اصلاح طلب میخوهند ببینند آیا با انتخاباتی رقابتی مواجه خواهند بود؛ اگر انتخابات رقابتی باشد قطعا نوع نامزدها فرق خواهد کرد بنابراین هنوز روی مصادیق و افراد بحثی نشده است.
نمازی همچنین درباره اینکه احتمال دارد رئیس جمهور بعدی چهره اقتصادی باشد، تشریح کرد: ملت نیازهای مختلفی از جمله اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و نظامی دارد، اما الان مشکل مهم کشور ما اقتصادی است و مردم با مشکلات معیشتی و جوانان با مسئله بیکاری مواجه هستند بنابراین نیاز اقتصادی بیشتر به چشم میآید، ولی این دلیلی بر اقتصادی بودن رئیس جمهور بعدی نیست. رئیس جمهور باید قدرت اجرایی بالایی داشته باشد رشته مهم نیست. در بسیاری از کشورها رئیس جمهور حقوقی است و نخست وزیران هستند که تخصصیتر هستند. ما به مدیر نیاز داریم ما به فردی نیاز داریم که شم مدیریت بالا، شجاعت در اتخاذ تصمیم، ریسک پذیری بالا و قدرت اجماع سازی و تفاهم آفرینی و به هم نزدیک کردن طیفهای مختلف جامعه را داشته باشد.
این فعال سیاسی با بیان اینکه حضور فعال محسن هاشمی در فضای مجازی نشان میدهد او در نظر دارد خود را برای انتخابات ۱۴۰۰، نامزد کند؛ افزود: حضور همه جانبه اصلاح طلبان در انتخابات و رسیدن به اجماع و سرمایه گذاری مانند ۷۶ و ۸۰ نیاز به این دارد که آنها بتواند کاندیدای حداکثری خود را به صحنه بیاورند مطمئنا اگر فضا فراهم باشد که نامزد حداکثری به میدان بیاید آن فرد چهره جدیدتر و جوانتر خواهد بود. چهرهای که حرف نو برای مردم داشته باشد و مردم بتوانند به او امید ببندند.
وی با توجه به زمزمههای حمایت اصلاحطلبان از لاریجانی در انتخابات ۱۴۰۰ بیان کرد: جایی ندیدم اصلاحطلبان اعلام کرده باشند از آقای لاریجانی حمایت میکنند. وی افزود: تجربه دو دوره اخیر نشان داده اصلاح طلبان نباید به سمت کاندیدایی بروند که درست نمیشناسند یا نسیه عمل کنند تا بعد ببینند چه میشود. اصلاح طلبان باید با نامزد حداکثری خود وارد انتخابات شوند ممکن است شرایطی پیش بیاید که یک نامزد توانمند اصولگرا به صحنه بیاید و اصلاح طلبان نتوانند نامزد حداکثری خود را بیاورند آن وقت شاید از این نامزد حمایت کنند. در غیر این صورت اصلاح طلبان به سمت حمایت از نامزد غیر اصلاح طلب نمیروند. اکثر اصلاح طلبان بر این نظر هستند شرط اولیه شرکت در انتخابات داشتن نامزد حداکثری است.
او اضافه کرد: وقتی اصلاح طلبان نامزد حداکثری معرفی کنند میانه روها پس از مقایسه نامزدهای مورد اجماع اصولگرایان و اصلاح طلبان یکی را انتخاب میکنند. در انتخاب کردن باید به سمت اکثریت پیش رفت در هر کشوری که دموکراسی حاکم است مردم به سمت نامزدی میروند که اکثریت او را میخواهد. موضوع شرط انتخاب و پیروزی است. شرط پیروزی در انتخابات مهم است بخش مهمی از رای دهندگان وصاحبان آرای خاکستری در پی نامزد پیروز هستند. اینکه اکثریت به کدام سمت است. ذات انتخابات این است که حزبیها به نامزد خود رای میدهند و غیرتشکیلاتیها و صاحبان آرای خاکستری یکی از شرطهای مهمش در رای دادن شرط انتخاب شدن آن نامزد است.