آندوسکوپی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

آندوسکوپی روشی جدید است که پزشکان با استفاده از آن میتوانند اختلالات اجزای درون بدن انسان را با استفاده از یک دستگاه مجهز به دوربین مخصوص، معاینه، نمونه برداری و یا حتی درمان کنند.
آندوسکوپی چیست؟
آندوسکوپی یک روش غیر جراحی است که برای بررسی مشکلات سیستم گوارشی مورد استفاده قرار میگیرد. آندوسکوپ یک لوله انعطافپذیر همراه یک چراغ و دوربین است که به آن وصل شده است و پزشک با استفاده از آن میتواند اجزای درونی سیستم گوارشی را روی یک مانتیتور رنگی ببیند. درواقع پزشک بنابر مشکل مورد نظر لوله آندوسکوپ را از طریق دهان، مقعد و یا حتی ایجاد یک مسیر کوچک ورودی با جراحی وارد بدن میکند و به بررسی بخشهای مختلف بدن مانند مفاصل، ریهها، مثانه، دستگاه گوارش و آپاندیس میپردازد.
اولین دستگاه آندوسکوپ در سال ۱۸۰۶ میلادی ساخته شده است. آندوسکوپهای اولیه فقط از چند آینه و عدسی ساخته شده بودند؛ اما از ۳۰ سال پیش آنها جای خود را به دستگاههای حاوی فیبرنوری دادند که با استفاده از آنها تصاویر بسیار واضح و روشنی از درون بدن به دست میآید. این آندوسکوپها همچنین دارای لولههایی برای ساکشن یا کشیدن مایع درون معده به خارج، فرستادن هوا به داخل معده و باد کردن آن و عبور دادن وسایل خاصی برای نمونهبرداری (تکهبرداری یا بیوپسی) نیز است. در مجموع میتوان گفت که امروز آزمایش آندوسکوپی دقیقترین و مفیدترین راه برای بررسی علل مختلف سوءهاضمه است. همچنین این آزمایش بهترین راه تشخیص زخمها و سرطان معد و برای تشخیص عفونت هلیکوباکترپیلوری بسیار مفید است.

سایر ابزارهای مورد استفاده در آندوسکوپی
۱. فورسپس انعطافپذیر: این ابزار شبیه انبر است و از آن برای نمونهگیری از بافت استفاده میشود.
۲. فورسپس بیوپسی: از این ابزار برای خارج کردن بافتهای مشکوک یا غیر طبیعی استفاده میشود.
۳. برس سیتولوژی: برای گرفتن نمونه سلولی.
۴. فورسپس برداشت بخیه: برای برداشتن بخیههای داخل بدن.
آندوسکوپی چه کاربردهایی دارد؟
۱. شناسایی علل بروز برخی از علائم: علل بروز برخی از علائم و نشانههای گوارشی مانند حالت تهوع، استفراغ، دردهای معده و شکم، اختلال بلع و خونریزیهای گوارشی با آندوسکوپی مشخص میشود.
۲. نمونهبرداری و تشخیص: پزشک برای تشخیص بافتهای سرطانی یا علل خونریزی، کم خونی و التهاب قادر به نمونه برداری از ضایعات غیر عادی و بافت بخشهای مختلف مجرای گوارشی از طریق آندوسکوپی است.
۳. درمان اختلالات: پزشک از طریق مجرای آندوسکوپ قادر به عبور دادن وسایل بسیار ظریف جراحی برای انجام برخی عملیات تشخیصی و درمانی ازجمله متوقف کردن خونریزی، گشاد کردن مجرای باریک مری (ازوفاگوس)، خارج کردن اجسام خارجی، برداشتن پولیپها و ... است. از طریق ای آر سی پی نیز که نوع دیگری از آندوسکوپی است، برداشتن یا شکستن سنگهای صفراوی که از کیسه صفرا خارج شده و در مجرای صفرا گیر کردهاند، امکانپذیر است.
۴. کمک به روشهای تشخیصی و درمانی دیگر: گاه پزشک برای تشخیص دقیقتر از ترکیب آندوسکوپی و سونوگرافی استفاده میکند. در چنین شرایطی یک کاوشگر سونوگرافی به سر آندوسکوپ متصل میشود؛ سپس آندوسکوب به درون مجرای گوارشی فرستاده میشود. تصاویر ایجاد شده از این طریق امکان بررسی دقیقتر دیواره مری و معده را برای پزشک فراهم میکند. از این روش همچنین برای بررسی برخی اندامهای گوارشی که بهراحتی قابل دسترسی نیستند، مانند پانکراس استفاده میشود. بسیاری از آندوسکوپها مجهز به نوعی نور خاص هستند که از طریق آن برخی از اختلالات مرتبط با پانکراس بهتر شناسایی میشوند.

در چه مواردی آندوسکوپی تجویز میشود؟
ــ دل درد
ــ زخم معده، ورم معده یا مشکل در بلع
ــ خونریزی دستگاه گوارش
ــ تغییرات اجابت مزاج مثل اسهال یا یبوست مزمن
ــ پولیپ یا رشد غیر طبیعی در روده بزرگ
ــ آپاندیسیت
ــ انسداد روده
ــ مری بارت
ــ بیماری کرون
ــ سنگ کیسه صفرا
ــ بواسیر
ــ تحمل نکردن لاکتوز
ــ کولیت اولسراتیو
ــ کم خونی
ــ سوزش سر دل
ــ سندرم روده تحریکپذیر
ــ بیماریهای التهابی روده مثل کولیت اولسراتیو و بیماری کرون
ــ پانکراتیک
ــ خونریزی بدون علت از دستگاه گوارش
ــ تومورها
ــ عفونت
ــ خونریزی غیر معمول از واژن
ــ وجود خون در ادرار
انواع مختلف آندوسکوپی
۱. گاستروکوپی یا آندوسکوپی فوقانی: از این نوع روش برای مشاهده و بررسی قسمت فوقانی دستگاه گوارش مثل مری، معده و بخش ابتدایی روده کوچک استفاده میشود. از این روش معمولا برای تشخیص و درمان اختلالات گوارشی مثل سوء هاضمه مزمن، سوزش معده، درد شکم، استفراغ، مشکلات بلع و گرفتگی صدا استفاده میشود.
۲. کولونوسکوپی: در این روش آندوسکوپ از طریق مقعد وارد بدن بیمار میشود تا پزشک بتواند قسمتهای پایینی دستگاه گوارش مثل رکتوم و روده بزرگ را مشاهده کند. برخی اوقات برای بررسی و معاینه بخشهای تحتانی روده بزرگ از لولهای کوتاهتر استفاده میشود. این روش سیگموئیدوسکوپی نام دارد.
۳. برونکوسکوپی: برونکوسکوپی روشی است که در آن پزشک وسیلهای به نام برونکوسکوپ را وارد دهان یا بینی بیمار میکند تا مجاری هوایی و ریههای بیمار را معاینه کند.
۴. سیستوسکوپی: سیستوسکوپ وسیلهایست که وارد مجرای ادراری بیمار میشود تا از طریق آن بتوان مثانه را معاینه کرد. یکی دیگر از روشهای انجام سیستوسکوپی وارد کردن یک هیستروسکوپ داخل واژن برای بررسی و معاینه رحم و لولههای فالوپ است.
۵. آرتروسکوپی: از آرتروسکوپی برای مشاهده و بررسی مفاصل زانو، شانو مچ پا یا باسن استفاده میشود. علاوهبر این ممکن است پزشک برای بررسی علت درد مداوم، تورم و یا سفتی مفاصل نیز از این روش استفاده کند.
۶. لاپاراسکوپی: لاپاراسکوپی نوعی آندوسکوپی است که برای معاینه نواحی شکم و لگن از آن استفاده میشود. معمولا این تکنیک به تشخیص و درمان طیف وسیعی از بیماریها کمک میکند.
۷. لارنگوسکوپی: لارنگوسکوپی روشی است که پزشک از آن برای مشاهده و معاینه حنجره، تارهای صوتی و همینطور ساختار مختلف اطراف آن مثل قسمت پشت گلو استفاده میکند. دو نوع لارنگوسکوپی مستقیم و غیر مستقیم وجود دارد.

آندوسکوپی چگونه انجام میشود؟
بیمار بعد از کسب آمادگی مناسب به اتاق آندوسکوپی منتقل میشود و روی تخت به پهلوی چپ دراز میکشد. در سالمندان اگر دندان مصنوعی باشد، باید خارج شود. کمی اسپری لیدوکائین به انتهای حلق زد میپاشند تا بیحس شود. یک قطعه پلاستیکی محافظ یکبار مصرف بین دندانها گذاشته میشود تا به دندانها و اسکوپ آسیب نرسد. امروز معمولا آندوسکوپی با Sedation یا خواب صورت میگیرد و بیماران متوجه آندوسکوپی نمیشوند؛ سپس اسکوپ به آرامی از روی زبان به حلق و سپس وارد مری شود و پس از بررسی مری از طریق اسفنکتر تحتانی مری وارد معده میشود. قسمتهای مختلف معده بررسی میشود و در صورت نیاز بیوسی یا نمونهبرداری انجام میشود که البته این کار کاملا بدون درد است؛ پس از آن اسکوپ از طریق دریچه پیلور (دریچه بین معده و روده کوچک) وارد ابتدای روده کوچک یا همان اثنی عشر میشود.

آیا آندوسکوپی عوارضی هم دارد؟
ــ خونریزی
ــ پارگی لوله گوارش
ــ انتقال عفونتها
ــ واکنش به داروهای آرامبخش

مراقبتهای بعد از آندوسکوپی
کپسول آندوسکوپی چیست؟
