دستور روحانی به معاون اول در دو روایت
ماموریت جهانگیری!

مشخص است که ماموریت مقابله با "گرانی" ریسک بسیار بالایی برای جهانگیری دارد. شاید او بتواند قیمت برخی کالاها همچون تخم مرغ و کره را متعادل کند، اما درد گرانی فقط به اینها منحصر نمیشود. معضل گرانی بسیار پیچیدهتر از آن است که با یک دستور ویژه رییس جمهور حل شود.
به گزارش فرارو، افزایش سرسامآور قیمت تخممرغ و دیگر کالاهای اساسی و مصرفی روزمره مردم با اعتراضهای زیادی همراه بوده است.
در این وضعیت روز چهارشنبه هیات دولت تشکیل جلسه داد و تصمیمات تازهای گرفت. مقامات دولتی معتقدند مشکل اصلی گرانی بسیاری از کالاها در "شبکه توزیع" است. در همین رابطه محمود واعظی رییس دفتر رییس جمهور با اشاره به تصمیمات هیات دولت گفت: "رئیس جمهور دستور دادند که معاون اول پیگیر موضوع شود و وی اکنون بعد از جلسه دولت با وزیر کشاورزی و سرپرست وزارت صمت و معاونان آنها جلسه دارد تا مسلله گرانی بعضی کالاها و توزیع آن را ساماندهی کند."
این روایت واعظی از ماموریت روحانی به جهانگیری بود، اما پس از آن معاون اول رئیس جمهور هم در پیامی توییتری درباره وضعیت گرانیها نوشت: "مسئله تورم و گرانی و راهکارهای مقابله با آن سازوکارهای خاص خود را دارد که به طور مستمر در دستور کار تیم اقتصادی دولت و ستاد اقتصادی دولت در حضور رئیس جمهور محترم میباشد."
این توئیت یعنی مسئله "گرانی" ماموریت دولت است و نه او.
اما جهانگیری در توئیت دومی افزود: «امروز به دستور رئیس جمهور محترم به علت گرانی تخم مرغ جلسهای را برای ایجاد هماهنگی بین دستگاههای ذی ربط برگزار و تصمیمات لازم را گرفتیم که امیدوارم آثار مثبت آن در روزهای آینده روشن شود.»
به این ترتیب براساس روایت جهانگیری ماموریت اصلی او برگزاری جلسه برای کنترل قیمت تخم مرغ است.
در روزهای اخیر، گرانی کره و تخممرغ به بحثی داغ تبدیل شده است. ظرف تنها چند هفته، قیمت هر شانه تخممرغ از حدود ۲۰ هزار تومان به ۳۸ هزار تومان رسید. کره صد گرمی هم که چهار هزار تومان بود تا ۱۴ هزار تومان افزایش یافت. دولت گرانی تخممرغ را به گردن صادرات انداخته و درباره کره هم گفته که دیگر نمیتواند برای وارداتش ارز ۴۲۰۰ تومانی اختصاص بدهد.
بیشتر بخوانید:
گرانی مواد خوراکی؛ خداحافظی با چرخ خرید و فروشگاه زنجیرهای
برخی میگویند موقعیت جهانگیری درد ولت تشریفاتی است
چرا ماموریت جهانگیری غیر ممکن است؟
همین ماه پیش بود که حسن روحانی در ماموریتی مشابه به جهانگیری از او خواست کارگروه رفع موانع تولید را تشکیل دهد و کار آن آغاز شود. اطلاع مشخصی از سرنوشت این کارگروه در دست نیست.
از طرف دیگر جهانگیری تجربه تلخ اعلام نرخ ۴۲۰۰ تومان برای دلار را در کارنامه خود را دارد. نرخی که توسط دولت تعیین شد، اما به نام جهانگیری تمام شد و از سال ۹۷ تاکنون به عنوان "دلار جهانگیری" شهرت یافته است. دلاری که در دسترس عدهای خاص قرار دارد و قیمت واقعی دلار حالا به بالا ۲۰ هزار تومان رسیده است.
مشخص است که ماموریت مقابله با "گرانی" ریسک بسیار بالایی برای جهانگیری دارد. شاید او بتواند قیمت برخی کالاها همچون تخم مرغ و کره را متعادل کند، اما درد گرانی فقط به اینها منحصر نمیشود. معضل گرانی بسیار پیچیدهتر از آن است که با یک دستور ویژه رییس جمهور حل شود.
افزایش شدید نقدینگی و رشد شدید قیمت دلار، تحریم فلج کننده عوامل اصلی گرانی در کشور به حساب میآیند.
تجربه دلار ۴۲۰۰ تومانی موجب شده است که کمتر شهروندی امیدی به کنترل گرانی با ماموریت به جهانگیری داشته باشد. در دو روز گذشته برخی کاربران به تمسخر این مسئله پرداختهاند. فردی نوشته است: «آیا بعد از دلار جهانگیری باید منتظر تخممرغ جهانگیری باشیم؟»
یا کاربر دیگری میگوید: «وقتی روحانی اعتراف به گرانی میکنه و جهانگیری رو مامور کنترلش میکنه فقط باید دست به دعا برداشت که قیمت تخم مرغ به دونهای ۱۰۰۰۰ تومن نرسه ... یا رحمن و یا رحیم ...»
عدهای دیگر هم میگویند دولت از جهانگیری به عنوان سیبل خود استفاده میکند. این دسته که عموما از اصلاحطلبانند معتقدند، نقش جهانگیری در دولت تشریفاتی است و او در هیچ یک از تصمیمات کلیدی نقش ندارد، فقط در دوران بحران از سوی روحانی پیش فرستاده میشود تا در نهایت هزینه تصمیمات به دوش او بیافتد. این دسته ماجرای دلار ۴۲۰۰ را شاهد میگیرند. این گروه پیشتر نیز معتقد بودند جهانگیری باید از سمتش استعفا کند؛ اتفاقی که رخ نداد و حالا میگویند او در دولت به بازی گرفته میشود.
در همین رابطه علی مجتهدزاده فعال رسانهای در توئیتی نوشت: "تقسیم کار به روش دولت روحانی؛ انتصابهای مهم و حساس و تصمیمگیری حتی در حد منصوب کردن آبدارچی نهاد ریاست جمهوری سهم واعظی، اعلام نرخ ارز ۴۲۰۰ و حل معضل گرانی و بی اختیاری و مضحکه عام و خاص شدن سهم جهانگیری."
محمد مهاجری روزنامهنگار مشهور اصولگرا پیشنهاد کرده که به جای ماموریت ویژه به جهانگیری او را به عنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت منصوب کند. مهاجری نوشته است: «اگر جای رئیس جمهور بودم، در مدت باقیمانده از دولت، اسحاق جهانگیری را برای وزارت صمت معرفی میکردم. شاید به این ترتیب، این وزارتخانه که او در آن تجربه هم دارد، سامان بگیرد و آقای جهانگیری هم از کسالت درآید.»