ايران آماده جهش بزرگ در غنيسازي اورانيوم است
برخي ديپلماتها و مقامات اطلاعاتي غرب ضمن اعتراف به پيشرفتهاي قابل توجه هستهاي ايران، تاكيد كردند كه تهران با در اختيار داشتن فناوري توليد سانتريفيوژهاي بسيار پيشرفته، آماده يك جهش بزرگ در قابليت غنيسازي اورانيوم است.
به گزارش روزنامه آمريكايي "واشنگتنپست "، برخي ديپلماتها و مقامات اطلاعاتي آمريكا و اروپا اعلام كردهاند: ايران هماكنون با در اختيار داشتن فناوري سانتريفيوژهاي بسيار پيشرفته، آماده يك جهش بزرگ در قابليت غنيسازي اورانيوم است.
بنا به گفته اين مقامات غربي، دستاوردهاي مشهود ايران در فناوري سانتريفيوژ نگرانيهايي را در غرب بوجود آورده است مبني بر اينكه دولت تهران به طور مخفيانه روي تاسيسات غنيسازي اورانيوم فعاليت ميكند كه قادر به توليد سوخت هستهاي بيشتري است با سرعتي فراتر از آنچه تصور ميشود.
واشنگتن پست در گزارش خود نوشت: تحليل گروهي از كارشناسان درباره سانتريفيوژهاي جديد ايران كه البته تنها از بررسي عكسهاي موجود از اين سانتريفيوژها صورت گرفته است، نشان ميدهد كه بهرهوري اين تجهيزات جديد هستهاي كه ايران هماكنون در اختيار دارد 5 برابر بيشتر از سانتريفيوژهاي قبلي است كه تهران هماكنون براي غنيسازي اورانيوم استفاده ميكند.
اين نشريه آمريكايي در ادامه مدعي شد: با فرض اينكه ايران هماكنون تنها نمونههاي اوليه از اين نسل جديد سانتريفيوژها را توليد كرده باشد، احتمالا 2 سال و يا بيشتر از آن، زمان نياز خواهد بود تا اورانيوم غنيشده به ميزان كافي براي ساخت سلاح هستهاي توليد كند.
ديپلماتها و مقامات اطلاعاتي آمريكا و اروپا ادعا كردهاند: پيشرفتهاي هستهاي ايران در زمينه توليد نسل جديد سانتريفيوژها همزمان شده است با كاهش فعاليتها در دو تاسيسات مشخص غنيسازي اورانيوم اين كشور و همين امر نيز ترديدهايي را مطرح كرده است مبني بر اينكه دولت تهران در نظر دارد تا از اين نسل جديد سانتريفيوژها در تاسيسات هستهاي استفاده كند كه هنوز شناخته نشده است.
2 تن از ديپلماتهاي اروپايي كه خواستند نامشان فاش نشود، ادعا كردهاند: ايران پس از اينكه در ماه سپتامبر گذشته فعاليت سايت هستهاي فردو را رسما به اطلاع آژانس رساند، روند ساختوساز در اين سايت جديد هستهاي تقريبا متوقف شده است.
اين ديپلماتها همچنين گفتهاند: به نظر ميرسد كه دولت تهران ديگر علاقهاي به فعاليت در سايت فردو ندارد و همين امر نيز سبب شده است تا ما به اين فكر بيافتيم كه ايران در انديشه يك سايت جديد است.
يك ديپلمات غربي ديگر نيز مدعي شد: بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي كاهش قابلتوجه فعاليت در سايت هستهاي فردو را گزارش كردهاند و همچنين سؤالاتي را درباره در اختيار داشتن نيروهاي آموزش ديده و دانشمندان هستهاي كه هماكنون در اين سايت مشغول به فعاليت هستند، مطرح كردهاند.
اين ديپلمات در ادامه ادعاهاي خود افزود: ايران نيروي آموزشديده كافي براي فعاليت در چندين سايت هستهاي مختلف را در اختيار ندارد.
واشنگتنپست اشاره كرد: بزرگترين تاسيسات غنيسازي ايران در شهر نطنز نيز به نظر ميرسد كاملا متوقف شده باشد. اين تاسيسات كه از ابتدا به منظور فعاليت حدود 5 هزار سانتريفيوژ ساخته شده است، به هنگام بازديد بازرسان آژانس در ماه ژانويه تنها 3 هزار و 500 سانتريفيوژ فعال داشته است.
اين روزنامه آمريكايي تصريح كرد: بنا به گفته كارشناسان هستهاي و منابع ديپلماتيك، سانتريفيوژهاي جديد ايران دستكم دو نسل از دستگاههاي پيشين كه ايران در غنيسازي اورانيوم استفاده ميكرد، پيشرفتهتر هستند.
اين گزارش افزود: تحليل موسسه علوم و امنيت بينالمللي نشان ميدهد كه دستگاههاي جديد ايران از فلزهاي كميابي چون فيبر كربني ساخته شده است كه توليد آن بسيار دشوار است و اساسا براي افزايش كارآمدي طراحي مجدد دارند.
اين گروه تحقيقات هستهاي مستقر در واشنگتن اعلام كرده است: اگرچه ايران اطلاعاتي درباره مراحل و چگونگي ساخت اين سانتريفيوژها ارائه نكرده است، اما به نظر ميرسد از لحاظ تئوري قابليت توليد اورانيوم غنيشده با سرعتي 5 برابر سانتريفيوژهاي قبلي را داشته باشند.
"ديويد آلبرايت " رئيس موسسه علوم و امنيت بينالمللي آمريكا و يكي از نويسندگان اين تحليل اخير مدعي شد: اين منطقي است كه ترديد كنيم ايران در حال ساخت تاسيسات هستهاي جديدي است، اگرچه هنوز مشخص نيست كه ذخاير مواد هستهاي خام براي استفاده در چنين تاسيساتي در كجا نگهداري ميشود.
وي در ادامه ادعاهاي خود افزود: پس اينكه ايران مجبور به تاييد وجود سايت فردو شد، ممكن است تصميم گرفته باشد تا سايت ديگري را نيز تاسيس كند تا بتواند از اين طريق گزينههاي هستهاي خود را همچنان مطرح نگه دارد.
آلبرايت در شرايطي اين ادعا را مطرح كرد كه جمهوري اسلامي به منظور اثبات حسن نيت خود حتي چندين ماه زودتر از موعد مقرر براساس توافقات بينالمللي، وجود سايت هستهاي فردو را به اطلاع آژانس بينالمللي انرژي اتمي رساند.
واشنگتن پست در پايان گزارش خود نوشت: اظهارات اخير "علياكبر صالحي " رئيس سازمان انرژي اتمي ايران در اينباره در گفتوگو با شبكه تلويزيوني "سي بي اس " مبهم بوده است.
به نوشته اين نشريه آمريكايي، صالحي ضمن اين گفتوگو اعلام كرد: ما احتمالا ساخت سايت ديگري را آغاز خواهيم كرد.
آمريكا و كشورهاي اروپايي در تلاش هستند تا دور جديد تحريمهاي شوراي امنيت را عليه ايران به تصويب برسانند، اما با وجود مخالفت چين به عنوان يكي از اعضاي دائم شوراي امنيت و داراي حق وتو، روند تصويب اين تحريمها با مشكل مواجه شده است.
آژانس بينالمللي انرژي اتمي بارها در گزارشهاي خود درباره برنامه هستهاي ايران، بر صلحآميز بودن اين برنامه و تطابق كامل آن با توافقات بينالمللي تاكيد كرده است.