یبوست، علت و درمان آن

بیماری یبوست شرایطی است که طی آن مدفوع از حالت نرمال و طبیعی خود سفتتر میشود و حرکت آن در رودهها بهسختی و کندی صورت میگیرد.
روند طبیعی ایجاد و خروج مدفوع از بدن

یبوست چیست؟

علائم و نشانههای یبوست
۱. سفت بودن مدفوع و دفع سخت آن
۲. ناقص دفع شدن مدفوع
۳. کم شدن دفعات دفع تا سه بار در هفته
۴. کم شدن مقدار مدفوع
۵. درد داشتن در ناحیه معده و گرفتگی معده
۶. داشتن حس سوزش معده
۷. کم اشتها شدن در روز
۸. داشتن تهوع و نفخ
۹. فشار آمدن به ناحیه شکم
۱۰. فشار آوردن در زمان دفع مدفوع
۱۱. گرفتگی مقعد
علت ابتلا به یبوست چیست؟
۱. کم آبی بدن
۲. رژیم غذایی فاقد فیبر
۳. کم تحرکی
۴. مصرف شیر و لبنیات
۵. مصرف غذاهای چرب و فست فودها
۶. عوارض ناشی از مصرف برخی داروها
۷. بارداری
۸. پیری
۹. سندروم رودهی تحریک پذیر (IBS)
۱۰. استفاده بیش از حد از ملینها
۱۲. تغییر روال عادی زندگی مثل سفر کردن
۱۳. به تعویق انداختن دستشویی
۱۴. مشکلات و بیماریهای گوارشی و رودهای
۱۵. اختلالات عصبی مانند بیماری MS
۱۶. پارکینسون
۱۷. سکته مغزی
۱۸. سرطان
۱۹. بیماریهای سیستیک
۲۰. دیابت
۲۱. کم کاری تیروئید
۲۲. استرس
۲۳. افسردگی

عوارض ابتلا به یبوست چیست؟
۱. گیرافتادگی مدفوع: این عارضه به معنای ناتوانی در فشار دادن مدفوع است، به دلیل اینکه به سختی در روده بزرگ و راست روده چسبیده است.
۲. بواسیر یا هموروئید: تورم، التهاب سیاهرگهای راست روده یا اطراف مقعد که ممکن است باعث درد راست روده و خونریزی شود.
۳. شقاق مقعدی یا فیشر: این عارضه مربوط به شیارهای کوچکی در پوست اطراف مقعد است که معمولا همراه با خارش، درد و خونریزی هستند.
۴. بیرون زدگی راست روده: این عارضه که به پرولاپس رکتوم نیز مشهور است، به وضعیتی گفته میشود که در آن راست روده از مقعد بیرون زده است.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به یبوست هستند؟
۱. سن ۶۵ سال یا بالاتر: بزرگسالان فعالیت بدنی کمتری دارند، دارای بیماریهای خاص هستند و بیشتر در معرض یبوست قرار دارند.
۲. زنان یا کودکان: زنان نسبت به مردان بیشتر در معرض یبوست هستند؛ همچنین کودکان بیشتر از بزرگسالان به یبوست مبتلا میشوند.
۳. زنان باردار: تغییرات هورمونی و فشار کودک بر رودهها میتواند به یبوست منجر شود.
۴. بیمارانی که در رختخواب هستند: کسانی که شرایط پزشکی خاص مانند صدمات نخاعی دارند، باید در رختخواب بمانند و به همین دلیل غالباً در حرکات روده مشکل دارند.
۵. مصرف کنندگان داروهای خاص: مصرف داروهایی که کارکرد روده را کم میکند، مانند داروهای ضد افسردگی، داروهای فشار خون و مخدرها معمولا مصرف کنندگان این داروها را دچار یبوست میکند.
۶. افراد با رژیم غذایی نامناسب: بسیاری از افرادی که در رژیم غذایی آنها میزان اندکی از فیبر وجود داشته باشد، دچار یبوست میشوند.

مراجعه به پزشک و تشخیص علت یبوست
۱. معاینه انگشتی: پزشک ممکن است طی یک معاینه بالینی بیماری عامل یبوست (برای مثال اسکلرودرمی) را شناسایی کند. معاینه مقعد با انگشت میتواند به کشف تنگی مقعد کمک کند؛ همچنین پری مقعد نشان دهنده مشکلی در عضلات کف لگن و اطراف مقعد است. احساس پری شکم طی لمس اثبات میکند که یبوست فرد شدید است. در صورت پیشرفت یبوست ممکن است فرد از علائم دیگری مانند درد و خونریزی مقعدی نیز شکایات کند که در آن صورت به معاینات دقیقتر مقعدی و سیگموئیدوسکوپی و کولونوسکوپی برای بررسی انسداد در روده بزرگ و حتی بیوپسی روده نیاز میشود.
۲. آزمایش خون: با وجود دور از ذهن بودن؛ ولی آزمایش خون در ارزیابی بیماران مبتلا به یبوست مناسب است. در موارد خاص آزمایش خون هورمون تیروئید (برای تشخیص کمکاری تیروئید) و کلسیم (برای کشف اختلال پاراتیروئیدی) ممکن است مفید باشد.
۳. باریم انما با رادیوگرافی اشعه ایکس: رادیوگرافی با اشعه ایکس شکم به تشخیص وجود مقادیر زیادی مدفوع در روده بزرگ و بررسی شدت یبوست کمک میکند. باریم انما یک روش تشخیصی با اشعه ایکس است که در آن باریم مایع را از طریق مقعد وارد راست روده و رودهی بزرگ میکند. پس از عکسبرداری طبیعی یا غیر طبیعی بودن تمام قسمتهای روده را از روی عکس گرفته شده بررسی میکنند. تومور و تنگی دریچه از جمله اختلالاتی است که میتواند با این آزمون شناسایی شود.
۴. آزمون سرعت حرکت روده: برای بررسی سرعت حرکت روده از اشعه ایکس استفاده میشود. در این روش میتوان زمان حرکت مواد غذایی از بلع تا دفع را تخمین زد. برای این آزمایش فرد کپسول دارای تکههای کوچک پلاستیکیای را که با اشعه ایکس دیده میشود، میبلعد. کپسول ژلاتینی در دستگاه گوارش حل و قطعات پلاستیکی در روده کوچک پخش میشود. بعد از ۵ الی ۷ روز با عکسبرداری اشعه ایکس از شکم تکههای پلاستیکی موجود در نقاط مختلف رودهی بزرگ شمارش میشوند. در افراد سالم تمام قطعات پلاستیکی با مدفوع دفع و هیچ تکهای در روده بزرگ باقی نمیماند. مکان رویت شدن قطعات پلاستیکی میتواند به تشخیص نوع مشکل کمک کند. به این صورت که تکههای موجود در سراسر روده بزرگ نشان میدهد که عضلات یا اعصاب روده بزرگ بهدرستی کار نمیکنند که نمونهای از اینرسی کولون است. تجمع تکههای پلاستیکی در راست روده نشان دهندهی اختلالی در عضلات کف لگن است.
۵. دفکوگرافی: دفکوگرافی یک روش اصلاح شده آزمون باریم انماست. در این روش یک خمیر ضخیم باریم را از طریق مقعد وارد راست روده میکنند؛ سپس هنگام دفع باریم خمیری از شکم فرد عکسبرداری با اشعه ایکس میکنند تا روند حرکتی مدفوع در راست روده و مقعد را کامل بررسی کنند. این روش به تشخیص اختلالات ساختاری موجود در روده بزرگ یا مشکلات عضلانی مقعد کمک میکند.
۶. دفکوگرافی MRI: دفکوگرافی MRI جدیدترین آزمون برای ارزیابی دفع مدفوع و اختلالات آن است. این روش شباهت زیادی به دفکوگرافی باریم دارد، با این تفاوت که هنگام دفع و اجابت مزاج به جای استفاده از اشعه ایکس از تصویربرداری رزونانس مغناطیسی MRI استفاده میشود؛ اما این روش به دلیل پر هزینه بودن فقط در مراکز درمانی خاصی انجام میشود.
۷. تست آنورکتوم: بررسی آنورکتوم که یک آزمون تکمیلی دفکوگرافی است، برای ارزیابی عملکرد عضلات و اعصاب مقعد و راست روده انجام میشود. در این روش یک لوله قابل انعطاف با قطر حدودی یک هشتم اینچ را از طریق مقعد وارد راست روده میکنند. سنسور داخل لوله میزان فشاری را که با عضلات مقعد و رکتوم تولید میشود، اندازهگیری میکند. در این حین از بیمار خواسته میشود تا به صورت ارادی عضلات مقعد خود را منقبض کند تا میزان فشار وارده هنگام دفع مدفوع تخمین زده شود. هنگامی که عملکرد این عضلات دچار اختلال شود، جریان مدفوع مسدود شده؛ درنتیجه باعث یک وضعیت مشابه به اختلال عملکرد اعضاب کف لگن ایجاد میشود.

درمانهای دارویی عارضه یبوست
۱. ملینها: این دارو به عنوان آخرین راه حل مورد استفاده قرار میگیرد و شامل دستههای زیر است:
ــ تحریک کنندهها: انقباضات روده را افزایش میدهند و شامل senokot, Dulcolax, Correctol
ــ روان کنندهها: این قرص یبوست حرکات کولون را کاهش میدهد.
ــ نرم کننده مدفوع: این دارو مدفوع را شل و مرطوب میکند، از جمله موارد این قرص یبوست میتوانیم به Surfok و Colace
اشاره کرد.
۲. مکمل فیبر: مصرف این مکملها کمک موثری برای رفع یبوست به شمار میرود. ازجمله این داروها میتوانیم به این موارد اشاره کنیم: Fibercon و Citrucel و Konsyl. بهتر است همراه این داروها آب زیادی را مصرف کنید.
۳. اسموتیک: این قرص یبوست موجب تسهیل حرکت مایعات در روده میشود و برای رفع این بیماری موثر است، این دارو شامل Cephulac, Miralax, Sorbital
است.
۴. ملینهای سالین: این دارو تاثیر زیادی برای رفع یبوست دارد و قادر است آب را به داخل روده جمع کند؛ همچنین این دارو حاوی منیزیم است و این عارضه را فورا درمان میکند.

درمانهای خانگی عارضه یبوست
۱. استفاده از غذاهای فیبردار: شامل میوهها و سبزیجات خام، لوبیا، آجیل و دانههاست که باید در رژیم غذایی روزانه قرار بگیرند. وزارت بهداشت و خدمات انسانی آمریکا بهترین منابع فیبر غذایی را انواع لوبیا، حبوبات، سیب زمینی شیرین، سیب، گلابی، انواع توت، آلو، آووکادو، چیا و تخم کتان، غلات ۱۰۰ درصد فرآوری نشده، کلم بروکلی، سبزیجات پخته و کدو حلوایی معرفی کرده است.
۲. خوردن مایعات کافی: فیبر برای عبور از دستگاه گوارش و تشکیل مدفوع به آب نیاز دارد. فیبر را کمکم به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا بدن به آن عادت کند. اگر به مصرف بالای فیبر عادت ندارید، حتما آن را با مقدار زیاد آب مصرف کنید تا جذب و عبور آن از دستگاه گوارش آسان شود؛ بهخصوص اگر تصمیم دارید از مکملهای فیبر استفاده کنید. مصرف زیاد فیبر بدون نوشیدن آب کافی یبوست و درد شکمی را بدتر میکند. اگر تصمیم گرفتید فیبر بیشتری مصرف کنید، هر دو ساعت یک بار ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیلیتر یا یک تا دو فنجان آب بنوشید. در طول روز نیز مصرف آب را افزایش بدهید.
۳. خوردن سبزیجات با برگ سبز: سبزیجات با برگ سبز نهتنها حاوی فیبر هستند، منیزیم فراوانی نیز دارند که میتواند به بهبود یبوست کمک کند. این سبزیجات کمکالری و حاوی مقدار زیادی آب هستند؛ بنابراین بهتر است روزانه مصرف شوند.
۴. خاکشیر: یکی از راهکارهای درمان یبوست در طب سنتی مصرف خاکشیر است. خوردن دو قاشق غذاخوری خاکشیر با یک لیوان آب گرم صبح و شب برای انواع مزاجها مناسب و درمان مفیدی برای یبوستهای خفیف است.
۵. گشنیز: این گیاه علفی در تمام مناطق ایران رشد میکند. ساقه گیاه کوتاه و نازک و برگهای آن بسیار لطیف هستند. تقویت کننده معده و ضد باکتری معده و روده است. برای جلوگیری از یبوست روزی ۲۰ گرم سبزی گشنیز را خُرد و میل کنید. برای رفع یبوست روزی یک استکان آب گشنیز صبح ناشتا یا شب موقع خواب با یک قاشق روغن زیتون مصرف شود.
۶. رازیانه: برای رفع یبوست یک قاشق چایخوری رازیانه را بو بدهید و با یک لیوان آب در هنگام خواب بخورید؛ همچنین از رازیانه بو داده نیز میتوان به عنوان یک ملین خفیف استفاده کرد.
۷. آلوئهورا: مشخصات ظاهری این گیاه درختچه با برگهای ضخیم گوشتی است. در داخل این برگها مایع ژلهای ذخیره شده و در مناطق گرم و شرجی رشد میکند. آلوئهورا بهبود دهنده آرتروز، تقویت کننده معده و اثنیعشر و روده، برطرف کننده یبوست و سرشار از ویتامین A، B ۱، B ۲، B ۶، B ۱۲، C؛ و E است. این گیاه ضد استرس و ضعف اعصاب معده است، تقویت کننده سیستم دفاعی بدن، تنظیم کننده هضم غذاست و دفع مواد زائد را از روده بسیار آسان میکند. آب درون برگ گیاه را روزی یک فنجان قبل از غذا میل کنید.
۸. بادرنجبویه: این گیاه از خانواده نعناعست و عطر مخصوص به خود را دارد. برگهای آن پنجهای بریده و ریزی است و ظاهری شبیه گشنیز دارد، با این تفاوت که برگهای آن پهنتر و بریدگی در آن بیشتر است. این گیاه دارای ویتامینهای A، B؛ و C و تقویت کننده معده و روده است و صفرا را از بین میبرد. ۱۰ گرم برگ بادرنجبویه را در یک لیوان بجوشانید و با یک قاشق پودر گل سرخ و یک قاشق روغن زیتون یک شربت غلیظ تهیه و روزی یک استکان میل کنید.
۹. کاهو: کاهو سرشار از ویتامینهای K، B و P همراه با مواد معدنی، ید، کلسیم، منیزیم و مواد قندی، سلولز، کمی نشاسته، کلروفیل، آهن، پتاسیم، فسفر و گوگرد است. کاهو تقویت کننده معده و روده و ضد یبوست است، البته برگهای تیره آن خاصیت بیشتری دارند.
۱۰. روغن زیتون و روغن کرچک: زیتون و روغن آن خاصیت ملین دارند و برای درمان و رفع یبوست بسیار مفید هستند؛ اما روغن کرچک را شاید بتوان آخرین راه حل درمان خانگی یبوست با کمک طب سنتی دانست. به این منظور یک قاشق چایخوری روغن کرچک را بعد از غذا بخورید. استفاده از روغن کرچک بهتر است در خط آخر درمان یبوست مصرف شود.