ازدواج سفید چیست و چه جایگاهی در قانون ایران دارد؟

در کنار مفاهیمی مانند ازدواج دائم و ازدواج موقت که هرکدام قوانین مربوط به خود را دارد، امروز با مفهوم جدیدی به نام ازدواج سفید رو به رو هستیم بر این اساس پرسشهایی درباره وجاهت قانونی این ازدواج پیش آمده است.
فرارو - همه ما با عبارتهای «ازدواج دائم» و «ازدواج موقت» آشنا هستیم و کم و بیش از احکام شرعی و قانونی آنها اطلاع داریم؛ اما در چند سال اخیر گاه عبارت ازدواج سفید هم به گوشمان خورده است. ممکن است چیزهایی درباره آن شنیده باشیم؛ اما به راستی ازدواج سفید چیست و چه جایگاهی در قانون ایران دارد؟
به گزارش فرارو ؛ لازم است بدانید که چنین پیوندی بر خلاف ازدواج دائم و موقت نه در شرع، نه در عرف و نه در قانون ما جایی ندارد؛ زیرا دختر و پسر بدون برگزاری مراسم عقد قانونی و شرعی، زیر یک سقف میروند. به همین دلیل چنین ازدواجی مورد حمایت قانون ما نیست. در مورد تاریخچه ازدواج سفید لازم است به نظام اجتماعی و تشکیلاتی کشورهای غربی رجوع کرد. جایی که در سالهای اخیر شروع و برقراری پیوند عاطفی و زناشویی در ساختاری خارج از مباحث حقوقی و سنتهای مرسوم ترویج پیدا کرده است و مقوله ازدواج غیر رسمی و غیر حقوقی از جایگاه خاصی برخوردار شده است، بهطوریکه این پدیده بهشدت در این کشورها مرسوم شده است و روز به روز هم به تعداد کسانی که این سبک از ازدواج را برای شروع زندگی مشترک خود انتخاب میکنند، افزوده میشود.
همانطور که اشاره شد، ازدواج سفید از آمریکا شروع شد و بهتدریج در جوامع غربی گسترش پیدا کرد؛ اما در سالهای اخیر در جامعه ایران هم این سبک از ازدواج کم و بیش دیده شده است و بعضی از افراد به دلایل مختلف مانند مسائل اقتصادی، بالا رفتن سن ازدواج، محک زدن رابطه، اعتقاد نداشتن به ازدواج سنتی و مرسوم، نداشتن مسئولیت و تعهد نسبت به طرف مقابل و بسیاری مسائل دیگر به این نوع از ازدواج گرایش پیدا کردهاند. به همین دلیل لازم است ابعاد قانونی و حقوقی این ازدواج را در بستر جامعه ایرانی بررسی کنیم.

ازدواج سفید چیست؟
با توجه به تعریف قانون از ازدواج صحیح اگر بخواهیم ازدواج سفید را به صورت ساده تعریف کنیم، میتوانیم بگوییم که ازدواج سفید شروع و تشکیل پیوند زناشویی بین یک زن و مرد بدون لحاظ چارچوب قانونی، حقوقی، شرعی و عرفی است. دکتر امیدعلی احمدی، جامعهشناس در تعریف اینکه ازدواج سفید چیست، میگوید: «در این ازدواج که در غرب رایج است و به معنای همباشی نیز شناخته میشود، پیوندی به مدت زمان نامعلوم بین دو فرد برقرار میشود که فاقد مشروعیت اجتماعی و حقوقی است.»
آیا ازدواج سفید جرم است؟
به موجب ماده ۲۲۱ قانون مجازات اسلامی زنا عبارت است از مباشرت جنسی مرد و زنی که رابطه زوجیت بین آنها نبوده است. از آن جایی که ازدواج سفید در قانون ما با عنوان رابطه زوجیت مطرح نیست؛ بنابراین چنین رابطهای اگر اثبات شود، میتواند با عنوان زنا مورد بررسی قرار بگیرد و برای طرفین آن مجازات تعیین نمود. همچنین اگر یکی از طرفین یا هر دوی آنها متاهل باشند و در چنین رابطهای قرار بگیرند، به مجازات سنگینتر؛ یعنی رجم یا سنگسار محکوم میشوند.
فرزندان حاصل از ازدواج سفید
توجه به این نکته ضروری است که قانون ثبت احوال ایران که در سال ۱۳۵۵ به تصویب رسید و اجرایی شد، در بند الف ماده ۱ صدور شناسنامه برای فرزندان متولد ایران از پدر ایرانی را یکی از وظایف سازمان ثبت احوال کشور تعیین کرده است. در متن قانون مذکور هیچ تفاوتی بین فرزند حاصل از رابطه نامشروع و سایر فرزندان قائل نشده است و گرفتن شناسنامه برای طفل نامشروع از وظایف پدر است.
تبصره ذیل ماده ۱۶ همان قانون اشعار میدارد، اگر ازدواج پدر و مادر ثبت نشده باشد، اعلام تولد طفل باید توسط پدر و مادر انجام شود. اگر امکان مراجعه هر دو والدین و توافق آنها در اعلام ولادت نباشد، با مراجعه هرکدام از والدین و با قید نام کوچک شناسنامه صادر میشود. اگر در این حالت مراجعه کننده مادر طفل باشد، نام خانوادگی مادر به او اختصاص مییابد؛ یعنی نام خانوادگی مادر با قید نام پدر در شناسنامه روی طفل گذارده خواهد شد.