چگونه از شر آکنه راحت شوید؟!

آکنه یک بیماری شایع پوستی است که به صورت جوشهایی در صورت یا بدن ظاهر میشود. عوامل زیادی در ایجاد این بیماری دخالت دارند که یکی از آنها نوع خوراکیهای مصرفی در رژیم غذایی افراد است.

فراروـ ۷ خوراکی دردسر ساز برای پوست!
همه ما در دورهای از زندگی احتمالاً دچار آکنه شدهایم. جوشهایی که در پوست صورت و یا سایر نقاط بدن ظاهر میشوند. هیچکس آنها را دوست ندارد، بهخصوص زمانی که ارتباط مستقیم آن با کاهش اعتماد به نفس و تعاملات اجتماعی نیز بیش از پیش خودنمایی میکند.
اما بهتر است بدانید که آکنه یک بیماری پوستی شایع است و تقریبا ۱۰ درصد از جمعیت جهان با آن دست و پنجه نرم میکنند. عوامل زیادی در ایجاد آکنه نقش دارند، ازجمله: تولید سبوم و کراتین، باکتریهای آکنهساز، هورمونها، منافذ مسدود شده و التهاب.
ارتباط بین رژیم غذایی و آکنه همیشه بحث برانگیز بوده است؛ اما تحقیقات اخیر نشان میدهد که رژیم غذایی میتواند نقش بهسزایی در ایجاد آکنه داشته باشد.
اما چه خوراکیهایی باعث ایجاد این جوشها میشوند؟ در این مقاله ۷ ماده غذایی را که باعث ایجاد آکنه میشوند، مرور میکنیم و در مورد اهمیت کیفیت رژیم غذایی بحث خواهیم کرد.
۱. قند و شکر، رفقای همیشگی بیماریهای پوستی
غذاهای غنی از کربوهیدراتهای تصفیه شده عبارتاند از:
نان، کراکر، غلات یا دسرهایی که با آرد سفید درست میشوند.
ماکارونی درست شده با آرد سفید
برنج سفید و رشته فرنگی برنجی
نوشابه و سایر نوشیدنیهای شیرین
شیرین کنندههایی مانند شکر، نیشکر و شربت افرا
اما دلیل این موضوع چیست و چه ارتباطی بین میزان کربوهیدرات مصرفی و ایجاد آکنه وجود دارد؟
این افزایش خطر را میتوان با تأثیر کربوهیدراتهای تصفیه شده بر سطح قند خون و انسولین توضیح داد.
کربوهیدراتهای تصفیه شده بهسرعت در جریان خون جذب میشوند. این مواد به سرعت سطح قند خون را افزایش میدهند. وقتی قند خون بالا میرود، سطح انسولین بدن نیز افزایش مییابد تا به شما کمک کند قندهای خون را از جریان خون خارج کرده و به سلولهای خود منتقل کنید.
انسولین باعث فعال شدن هورمونهای آندروژن و افزایش فاکتور رشد شبه انسولین ۱ (IGF-۱) میشود. این امر با رشد سریعتر سلولهای پوستی و افزایش تولید سبوم به ایجاد آکنه کمک میکند.
از طرف دیگر رژیمهای کم قندی که به طور چشمگیری قند خون یا انسولین را افزایش نمیدهند، با کاهش شدت آکنه در ارتباط هستند.
درحالیکه تحقیقات در مورد این موضوع امیدوار کننده است، برای درک بیشتر چگونگی بروز آکنه با مصرف زیاد کربوهیدراتهای تصفیه شده، تحقیقات بیشتری لازم است.
۲ . محصولات لبنی
مشهور است که شیر باعث افزایش سطح انسولین میشود، فارغ از تأثیر آن بر قند خون که ممکن است شدت آکنه را بدتر کند.
شیر گاو همچنین حاوی اسیدهای آمینه است که باعث تحریک کبد برای تولید بیشتر IGF-۱ میشود که با ایجاد آکنه ارتباط دارد.
اگرچه حدس و گمانهایی در مورد اینکه چرا نوشیدن شیر ممکن است آکنه را بدتر کند وجود دارد، مشخص نیست که آیا لبنیات نقش مستقیم دارد یا خیر. برای تعیین میزان یا نوع خاصی از لبنیات که باعث تشدید آکنه میشود، تحقیقات بیشتری لازم است.
۳. فست فود، مظنون همیشگی
یک مطالعه روی بیش از ۵۰۰۰ نوجوان و بزرگسال چینی نشان داد که رژیمهای غذایی پرچرب با ۴۳ درصد افزایش خطر ابتلا به آکنه در ارتباط هستند. خوردن منظم فست فود ۱۷ درصد این خطر را افزایش میدهد.
مطالعه جداگانهای روی ۲۳۰۰ مرد ترکیهای نشان داد که مصرف مداوم همبرگر یا سوسیس و کالباس با ۲۴ درصد افزایش خطر ابتلا به آکنه ارتباط دارد.
مشخص نیست که چرا خوردن فست فود ممکن است خطر ابتلا به آکنه را افزایش دهد؛ اما برخی از محققان پیشنهاد میکنند که ممکن است بیان ژن را تحتتأثیر قرار بدهد و سطح هورمونها را به گونهای تغییر بدهد که باعث پیشرفت آکنه شود.
۴ . غذاهای غنی از چربیهای امگا ۶
۵. شکلات
یک مطالعه جدیدتر نشان داد که مردان مستعد آکنه که روزانه ۲۵ گرم شکلات تلخ ۹۹ درصد مصرف میکنند، پس از فقط دو هفته تعداد ضایعات آکنه آنها افزایش یافته است.
مطالعه دیگری نشان داد که در مردانی که روزانه کپسول ۱۰۰ درصد پودر کاکائو به آنها داده میشود، در مقایسه با افرادی که دارونما دارند، ضایعات آکنه آنها به طور قابلتوجهی بیشتر است.
اینکه چرا شکلات ممکن است آکنه را افزایش بدهد، دقیقاً مشخص نیست. اگرچه یک مطالعه نشان داد که خوردن شکلات باعث افزایش واکنش سیستم ایمنی بدن در برابر باکتریهای آکنهساز میشود که ممکن است به توضیح این یافتهها کمک کند.
۶ . پودرهای مکمل بدنسازی
اسیدهای آمینه موجود مکملهای بدنسازی میتواند بدن را تحریک کند تا مقادیر بیشتری انسولین تولید کند که این امر با ایجاد آکنه ارتباط دارد.
۷. غذاهایی که به آن حساسیت دارید، عامل آکنه هستند.
این امر با این واقعیت تأیید میشود که داروهای ضد التهاب مانند کورتیکو استروئیدها درمان موثری برای آکنههای شدید هستند و در افراد مبتلا به آکنه سطح مولکولهای التهابی در خون بالاست.
حساسیتهای غذایی هنگامی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه غذا را به عنوان یک تهدید شناسایی کرده و حمله ایمنی را علیه آن آغاز میکند.
این امر مولکولهای پیش التهابی را در خون افزایش میدهند و بروز آکنه نیز افزایش خواهد یافت.
در عوض چه بخوریم؟
• اسیدهای چرب امگا ۳
• پروبیوتیکها
• چای سبز
• زردچوبه
• ویتامینهای A، D، E و روی
• رژیمهای غذایی به سبک مدیترانهای
احتمالاً لازم نیست کاملاً از تمام غذاهایی که به آکنه مرتبط شدهاند، پرهیز شود؛ بلکه باید آنها را در تعادل با سایر مواد غذایی غنی از مواد مغذی که در بالا بحث شد، مصرف کرد.