طرز تهیه کلمپلو شیرازی با گوشت قلقلی

یکی از خوشمزهترین غذاهای سنتی و اقلیمی کلمپلوی شیرازی است که محبوبیت زیادی دارد. این پلوی مخلوط خوش طعم و رنگارنگ با ترکیب برنج، گوشت، سبزیهای معطر و کلم قمری تهیه میشود.

مواد اولیه لازم برای تهیه کلمپلو برای ۴ نفر
کلم برگ متوسط: ۱ عدد یا کلم قمری: ۳ عدد
سبزی معطر: ۱ کیلوگرم
پیاز داغ: ۱ پیمانه
زعفران دم کرده غلیظ: ۴ قاشق غذاخوری
آبغوره: ۳ قاشق غذاخوری
نمک: به میزان لازم
زردچوبه: به میزان لازم
مواد اولیه لازم برای تهیه کوفته قلقلی کلمپلو
پیاز متوسط: ۱ عدد
فلفل سیاه: ۱ قاشق چایخوری
زردچوبه: ۲ قاشق چایخوری
نمک: به مقدار لازم
روغن مایع: به مقدار لازم
نکات مربوط به مواد اولیه کلمپلوی شیرازی
۱ - نکات مربوط به برنج
برای آبکش کردن برنج قابلمه را تا دو سوم از آب پر کنید و روی حرارت بگذارید. نمک را به آن اضافه کنید. وقتی آب به جوش آمد، باید برنج را اضافه کنید. آبی را که به برنج اضافه شده بود و برنج با آن خیس خورده بود، خالی کنید و برنج خیس خورده را داخل آب درحال جوش بریزید.
۲- نکات مربوط به کلم
۳- نکات مربوط به سبزی معطر
۴ - نکات مربوط به پیاز داغ
سپس آن را روی توری قرار بدهید تا روغن اضافیاش کاملاً گرفته شود. اگر پیاز داغ روغنی و درشت باشد، باعث میشود داخل خورشت مشخص باشد و همانطور که میدانید برای خیلی از افراد معلوم بودن پیاز در غذا خوشایند نیست؛ بنابراین روغن پیاز را کامل بگیرید، طوری که حالت پودری پیدا کند.
۵- نکات مربوط به زعفران
برای دم کردن زعفران به این روش ابتدا زعفران را بدون اضافه کردن شکر یا قند کاملاً پودر کنید. بعد به ازای ۱ قاشق چایخوری زعفران ۲ قاشق سوپخوری آبجوش و ۲ تکه یخ به آن اضافه کنید. افزودن یخ باعث میشود به زعفران شوک وارد شود و رنگ بیشتری پس بدهد. زعفران را در ظرف دردار در فریزر نگهداری کنید و موقع استفاده اجازه دهید در دمای محیط یخزدایی شود. پس از هر بار استفاده دوباره زعفران باقی مانده را داخل فریزر قرار دهید. حواستان باشد، زعفرانی که استفاده میکنید تقلبی نباشد. برای اینکه بفهمید زعفران تقلبی یا خالص است، زعفران را بین انگشتتان بگذارید و فشار دهید. اگر روغن پس نداد؛ یعنی خالص است. زعفرانهای تقلبی معمولاً براق هستند.
طرز تهیه کلمپلوی شیرازی

گوشت + پیاز رنده شده + فلفل سیاه + زردچوبه + نمک را کاملاً با دست ورز دهید. اگر وقت دارید گوشت را در ظرف در بسته چند ساعت در یخچال استراحت بدهید. سپس کوفتهها را درست کنید. به این صورت که از گوشت به اندازه گردو بردارید و در دستتان فرم بدهید. سپس در ظرف مورد نظر چند قاشق روغن بریزید و روی حرارت متوسط رو به بالا قرار دهید و اجازه دهید گوشت خودش را بگیرد.
تا وقتی که گوشت خودش را نگرفته است، با قاشق هم نزدید. فقط هرز گاهی به کمک دسته تابه گوشتها را جا به جا کنید که نسوزد. بعد از اینکه گوشت خودش را گرفت، حرارت را متوسط کنید و اجازه دهید گوشت خوب سرخ شود. در این مرحله، چون گوشت خودش را گرفته، میتوانید با قاشق آن را هم بزنید. وقتی گوشت خوب سرخ شد و پخت، کوفته قلقلیهای شما آماده است.
برای اینکه کوفتهها بپزد، به آن آب اضافه نکنید؛ چون گوشت آب میاندازد. پس اجازه دهید با آب خودش بپزد. نکته مهم دیگر در فرآیند پخت گوشت این است که گاه وقتی پیاز را رنده میکنند، کاملاً آب آن را میگیرند و اصطلاحاً فقط تفالههای پیاز را به گوشت اضافه میکنند.
اگر این کار را انجام دهید، بعد از پخت با این مشکل مواجه میشوید که گوشت بوی زهم میدهد. پس نباید آب پیاز را کامل بگیرید. وقتی پیاز را رنده کردید، چند دقیقه آن را کنار بگذارید و فقط آبی را که از پیاز جدا میشود، بگیرید. بقیه پیاز را به گوشت اضافه کنید. اصلاً نیازی به فشار دادن پیاز و گرفتن تمام آب آن نیست.
در تهیه کوفته قلقلی به این نکته توجه داشته باشید که اگر کوفتهها را با گوشت گوسفند درست میکنید، گوشت گوسفند در فرآیند پخت آب میشود و اندازه کوفتهها کوچک میشود؛ بنابراین کوفته قلقلیها را کمی بزرگتر بگیرید. اگر از گوشت گوساله استفاده کردید، آب نمیشود.
درنهایت ۱ قاشق غذاخوری زعفران + ۱/۲ پیمانه پیاز داغ را به آن اضافه کنید. همه مواد را با هم تفت بدهید و اجازه دهید کلمها کاملاً نرم شوند. سپس کلم + کوفته قلقلی + بقیه پیاز داغ را با هم مخلوط کنید. میتوانید کوفتهها را به این ترکیب اضافه نکنید و هنگام سرو غذا آنها را روی برنج بریزید.
آخر سر که همه مواد را ریختید، قابلمه را روی حرارت متوسط رو به بالا قرار بگذارید تا بخار کند. سپس حرارت را کم کنید و حدود ۲۰ دقیقه بعد از اینکه بخار بلند شد، غذا آماده است. چون همه مواد را از قبل با روغن تفت دادهایم، دیگر نیازی نیست در این مرحله به برنج آب و روغن یا کره اضافه کنید.