طرز تهیه آبگوشت شاه عباسی؛ غذای سنتی از دل تاریخ

آبگوشت شاه عباسی نوعی آبگوشت بسیار خوشمزه و اصیل است که دستور پخت متفاوتی دارد.
فراروـ آبگوشت یکی از خوشمزهترین و محبوبترین غذاهای ایرانی است که منوی اصلی رستورانهای سنتی و قهوه خانهها محسوب میشود و تقریبا میتوان گفت به عنوان غذای سنتی ایرانی در سراسر دنیا شناخته شده و پرطرفدار است. این غذای خوشمزه و سنتی بسیار مقوی است و ایرانیان آن را به صورت ترید همراه با نان و انواع ترشی و مخلفاتی مانند پیاز تازه و فلفل سبز سرو میکنند. آبگوشت معمولا بهانهای برای دورهمی در روزهای تعطیل و مهمانیهای فامیلی است.
به گزارش فرارو، آبگوشت شاه عباسی نوعی آبگوشت مخصوص است که اولین بار در زمان شاه عباس پخته شده است. نقل کردهاند که وقتی شاه عباس از شکار برگشته بود، از آشپزها خواست هرکس بتواند یک ظرف آبگوشت جا افتاده را در کمترین زمان ممکن آماده کند، پاداش خوبی دارد. یکی از آشپزها که قبلا شاگرد سفالگری بود، مواد آبگوشت را داخل ظرفی سفالی شبیه به قوری ریخت و روی اجاق گذاشت تا حرارت به صورت یکنواخت پخش شود و آبگوشت در زمان کمی جا افتاد. شاه عباس این آبگوشت را بسیار پسندید. از آن زمان به بعد این نوع روش طبخ آبگوشت به آبگوشت شاه عباسی مشهور شد که هنوز هم در رستورانهای سنتی شهرهای همدان و کاشان سرو میشود. اگر دوست دارید این آبگوشت خوشمزه را در منزل تهیه کنید، در ادامه این مطلب با طرز تهیه آبگوشت شاه عباسی همراه ما باشید.
مواد لازم برای تهیه آبگوشت شاه عباسی
- دنبالچه گوسفندی: 2 تکه
- ترکیب نخود و لوبیا سفید: 2 مشت
- سیب زمینی کوچک: 2 تا 3 عدد
- بادمجان سرخ شده: 3 تکه
- پیاز سفید: 1 عدد
- گوجه گیلاسی: 7 تا 8 عدد
- رب گوجه فرنگی: 1 قاشق غذاخوری
- مرزه خشک: 1 قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
طرز تهیه آبگوشت شاه عباسی
برای درست کردن این آبگوشت خوشمزه به یک قوری چینی خیلی بزرگ نیاز دارید.
دنبالچههای گوسفندی را داخل قوری بیندازید، سپس نخود و لوبیا سفید را که از قبل خیس دادهاید، داخل قوری بریزید.
پیاز پوست گرفته، نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه کنید و دو لیوان آب جوش بریزید. درب قوری را ببندید و قوری را روی حرارت اجاق گاز بگذارید.
بهتر است زیردیگی روی گاز بگذارید و قوری را روی زیردیگی قرار بدهید. وقتی آب قوری جوش آمد، حرارت اجاق گاز را کم کنید تا گوشت و حبوبات کم کم بپزد.
یک ساعت بعد گوجه گیلاسی و رب گوجه فرنگی را همراه با سیب زمینی درسته اضافه کنید و دوباره درب قوری را ببندید.
یک ساعت دیگر زمان بدهید، سپس مرزه را اضافه کنید. اجازه بدهید آبگوشت با حرارت کم داخل قوری بپزد و جا بیفتد.
10 دقیقه آخر پخت، بادمجانهای سرخ شده را اضافه کنید. حالا آبگوشت خوشمزه ما آماده سرو است، نوش جان.
نکات مهم
ـ بهترین ترکیب ادویه برای تهیه آبگوشت شامل پودر فلفل سیاه + پودر زیره سبز + پودر زیره سیاه + پودر تخم گشنیز + مرزه خشک، پودر لیمو عمانی + پودر دارچین + پودر سیر + پودر آویشن و نمک است.
ـ حتما حبوبات را از شب قبل خیس بدهید و چندبار آب حبوبات را عوض کنید تا نفخ آن قبل از پخت گرفته شود.
ـ مرزه خشک و بادمجان سرخ شده را از مواد لازم حذف نکنید؛ زیرا یکی از رازهای خوشمزگی آبگوشت همین اضافه کردن مرزه خشک و بادمجان سرخ شده است.
ـ سعی کنید از گوشت تازه برای تهیه آبگوشت استفاده کنید؛ همچنین هرچه زمان پخت آبگوشت بیشتر باشد، جا افتادهتر و خوشمزهتر خواهد شد.
ـ اگر بخواهیم به طور مختصر در مورد کاربرد انواع پیازها توضیح بدهیم، باید از پیاز زرد که معروفترین عضو خانواده پیازهاست، شروع کنیم. این پیاز بهترین گزینه برای پخت و پز است. پیاز سفید از پیاز زرد طعم ملایمتری دارد. از نظر کاربرد تقریباً مثل پیاز قرمز است و میشود آن را خام خورد و یا در سالادها و دیپها از آن استفاده کرد. این پیاز برای غذاهای مکزیکی هم بهترین گزینه است. پیاز قرمز نسبت به پیاز سفید و زرد فیبر بیشتری دارد و به خاطر رنگ زیبایش میتوان از آن برای تزئین بشقاب غذا هم استفاده کرد. علاوهبر این برای کبابی کردن، سالاد و ساندویچها هم انتخاب مناسبی است. پیازهای قرمز به اندازه کافی عطر و طعم به غذا نمیدهند؛ بنابراین معمولاً برای پخت و پز مورد استفاده قرار نمیگیرند.