شانزدهمین دولت بعد از انقلاب در راه است. از ۱۵ بهمن ۱۳۵۷ که مهدی بازرگان بهعنوان نخستوزیر، مأمور تشکیل دولت موقت شد، تاکنون ۱۵ کابینه اداره امور کشور را بر عهده داشتهاند و وزرای آن یا دوره چهارساله خود را طی کردهاند یا زودتر از آن برکنار یا استیضاح شدهاند.
شرق در ادامه نوشت: در این گزارش مروری داریم بر تمامی وزیرانی که در ۴۲ سال گذشته، چه خوب و چه بد، ایران را مدیریت کردهاند.
پانزده بهمن ۵۷، چند روزی مانده به پیروزی انقلاب، امام خمینی در حکمی مهدی بازرگان را مأمور کرد تا دولت موقت را تشکیل دهد. کابینه او، ۲۷۵ روز اداره امور کشور را بر عهده داشت و بعد از اشغال سفارت آمریکا به دست دانشجویان، نخستوزیر و همه وزرا استعفا دادند.
بعد از استعفای دولت مهدی بازرگان، «هیئت دولت موقت شورای انقلاب» اداره کشور را تا مرداد سال ۵۹ و برگزاری اولین انتخابات ریاستجمهوری بر عهده داشت.
بعد از پیروزی ابوالحسن بنی صدر در اولین انتخابات ریاستجمهوری، دولت او از پانزدهم بهمن سال ۵۸ مشغول به کار شد. محمدعلی رجایی، نخستوزیر این دولت بود و اعضای کابینه را انتخاب کرد. دولت بنیصدر بعد از برکناری او از سوی مجلس شورای اسلامی در ۳۱ خرداد سال ۶۰ منحل شد.
دوم مرداد سال ۶۰، دومین انتخابات ریاستجمهوری برگزار شد و محمدعلی رجایی رئیسجمهور شد و از ۱۲ مرداد کار خود را آغاز کرد. او محمدجواد باهنر را بهعنوان نخستوزیر خود برگزید و مأمور تشکیل کابینه کرد. این دولت تنها ۲۸ روز سر کار بود و رجایی و باهنر در انفجار دفتر نخستوزیری در هشتم شهریور به شهادت رسیدند.
چند روز بعد از انفجار دفتر نخستوزیری، در یازدهم شهریور، محمدرضا مهدویکنی مأمور شد بهعنوان نخستوزیر دولت موقتی تشکیل دهد. این دولت تا هفتم آبان و انتخاب رئیسجمهور جدید بر سر کار بود.
سومین انتخابات ریاستجمهوری در دهم مهر سال ۶۰ برگزار شد و آیتالله سیدعلی خامنهای بهعنوان رئیسجمهور برگزیده شد. میرحسین موسوی بهعنوان نخستوزیر انتخاب و مأمور تشکیل کابینه شد. دولت اول موسوی از هفتم آبان ۶۰ تا ۲۱ مهر ۶۴ اداره امور کشور را بر عهده داشت.
دولت دوم میرحسین از ۲۱ مهر سال ۶۴ تا ۲۵ مرداد سال ۶۸ اداره امور کشور را بر عهده داشت. به دلیل همزمانی دولتهای او با دوران جنگ، دولتهای میرحسین به «دولت جنگ» معروف شد.
بعد از تغییر قانون اساسی در سال ۶۸، عنوان نخستوزیری حذف شد و شخص رئیسجمهور مأمور تشکیل کابینه شد. دولت اول اکبر هاشمیرفسنجانی از ۲۵ مرداد ۶۸ تا ۱۲ مرداد سال ۷۲ بر سر کار بود.
هاشمیرفسنجانی بعد از پیروزی دوباره در انتخابات ریاستجمهوری از ۱۲ مرداد ۷۲ تا ۱۲ مرداد سال ۷۶ سکاندار دولت بود. دو دولت او به «دولت سازندگی» معروف شد.
در دوم خرداد سال ۷۶، محمد خاتمی به ریاستجمهوری رسید و از ۱۲ مرداد آن سال تا ۱۲ مرداد ۸۰، دولت اول او اداره امور را بر عهده داشت.
محمد خاتمی در ۱۸ خرداد سال ۸۰ دوباره به عنوان رئیسجمهور انتخاب شد و کابینه او از ۱۲ مرداد آن سال تا ۱۲ مرداد سال ۸۴ کشور را اداره کرد. دو دولت خاتمی به «دولت اصلاحات» معروف شد.
در سوم تیر سال ۸۴، محمود احمدینژاد بر سر کار آمد و از ۱۲ مرداد ۸۴ تا ۱۲ مرداد ۸۸ ریاست دولت را بر عهده داشت.
۲۲ خرداد ۸۸ محمود احمدینژاد به ریاست دولت رسید و از ۱۲ مرداد آن سال تا ۱۲ مرداد ۹۲ اداره امور در دست او بود.
حسن روحانی در ۲۴ خرداد سال ۹۲ دولت را از احمدینژاد تحویل گرفت و از ۱۲ مرداد ۹۲ تا ۱۲ مرداد ۹۶، دولت اول او اداره امور کشور را بر عهده داشت.
بعد از انتخابات ۲۹ اردیبشهت ۹۶، حسن روحانی دوباره به ریاست دولت برگزیده شد. دولت دوم او از ۱۲ مرداد ۹۶ تا ۱۲ مرداد ۱۴۰۰ بر سر کار بود و حالا ابراهیم رئیسی باید کابینه خود را به مجلس معرفی کند.