رمز ماندگاری یهودیان از نظر رامین
معاون امور مطبوعاتي و اطلاعرساني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي بر ارتقاي رشد كيفي كتاب در كشور تأكيد كرد.
محمدعلي رامين كه امروز (شنبه، 26 تيرماه) در هجدهمين گردهمايي مديران كل كتابخانههاي عمومي سراسر كشور در محل كتابخانهي پارك شهر سخن ميگفت، با اشاره به اينكه در طي 30 سال پس از پيروزي انقلاب اسلامي، كتاب از نظر كمي بيش از 10درصد در كشورمان رشد داشته كه اين قابل افتخار و احترام است، تصريح كرد: ما بايد اين رشد را از نظر كيفي نيز ارتقا دهيم و بر توليد محتوا تأكيد بيشتري كنيم.
او افزود: امروز به امر اقتباس و ترجمه توجه بيشتري ميشود كه اين ترجمهها نيز بيشتر از زبانهاي ديگر انجام ميشود. ما بايد بعد از 30 سال تجربهآموزي، نهضت ترجمه را از داخل به خارج گسترش دهيم.
رامين همچنين خطاب به مديران نهاد كتابخانههاي عمومي سراسر كشور، گفت: جمع شما به عنوان يك جمع خاص كه با يك مقولهي ممتاز سروكار دارد، از مديران و كارمنداني كه در ساير بخشهاي حكومتي مشغول به كار و خدمترساني هستند، متفاوت است.
او افزود: شما ثمره و عصارهي همهي تلاشهاي يك حكومت ديني را در اختيار داريد. اگر در كشور ما بسياري از امور خدماتي ارائه ميشود، اين امور در ساير حكومتها نيز انجام ميگيرد؛ اما آنچه حكومتها را از هم متمايز ميسازد، موضوع فرهنگ، كتاب و كتابت است.
رامين اظهار كرد: كتاب هم نماد فرهنگ و تمدن است، هم عامل بقاي آن و هم موجب رشد و شكوفايياش.
او گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي يكي از وظايفش، نشر كتاب و كتابت است و بسياري از نخبگان جامعه را به خدمت ميگيرد تا كتابي را منتشر كند و در نهايت ثمرهي همه اين تلاشها در كتابخانهها جمع ميشود.
به گفتهي معاون مطبوعاتي وزير ارشاد، همهي زحمتهاي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به خاطر اين است كه كتاب به دست كتابخوان برسد.
او افزود: بايد راهكارهايي پيدا كرد كه كتابخوان را كه هدف همهي اين تلاشهاست، پيدا كنيم و با آداب و سنن خاصي از او تكريم و تجليل به عمل آوريم تا از اين مسير منحرف نشود و همهي تلاشهاي ما به ثمر برسد.
رامين در ادامه گفت: در ميان اديان توحيدي، يهوديان به كتابت بسيار اهتمام ميورزند و رمز ماندگاريشان همين اهتمام است. آنها فرزندانشان را از نونهالي به كتابخواني واميدارند و از كودكي به كتاب نوشتن دعوت ميكنند.
او با بيان اينكه در ميان اقوام جهان، يهوديان بالاترين گسترهي فعاليت در امر كتاب و كتابت را دارند، اظهار كرد: در نشر كتاب نيز يهوديان بيشترين توجه را دارند و ناشران بزرگ جهان، يهودي هستند؛ چرا كه آنها كتاب را به عنوان رسانهاي براي ايجاد سلطهي جهاني خود تلقي ميكنند.
رامين همچنين ابراز عقيده كرد: يهوديان خيلي اهل جنگيدن نيستند؛ ولي اهل جنگافروزي هستند، ديگران را به جنگيدن واميدارند؛ ولي خودشان خيلي اهل مبارزه و جنگيدن نيستند. در عين حال، هميشه جنگ رسانهيي را دنبال كردهاند و شايد توسعهي نشر نيز در جهان امروز مديون يهوديان باشد.
او اظهار كرد: در ميان ما مسلمانان تنها گروههاي معدودي هستند كه درست و اصيل با كتاب برخورد ميكنند؛ اما يهوديان اين سنت را در طول هزاران سال حفظ كرده و توسعه دادهاند.
معاون مطبوعاتي وزير ارشاد تصريح كرد: اگر ديگران از كتاب به شكلهاي مختلف سوءاستفاده كردهاند، مسلمانان قداست و حرمتي بيشتر از ديگران براي كتاب قائل هستند. در طول تاريخ، تمدنهايي ماندگار شدند كه كتابت داشتند.
او افزود: كتاب نماد فرهنگ و تمدن جوامع است و هيچ تمدني بدون كتابت باقي نميماند؛ هر تمدني كه بخواهد رشد كند و اثرگذارتر شود، بايد با كتاب شكل بگيرد.
رامين همچنين گفت: اهميت كتاب در قرآن نيز آمده است و خدا در سورهي قلم به اهميت كتاب و كتابت تأكيد كرده است.
به گفتهي او، در اسلام، كتاب و كتابخواني به حدي اهميت دارد كه رسالت پيامبر با اقرأ (خواندن) آغاز ميشود و آدميان نيز با خواندن در روز قيامت مؤاخذه ميشوند.
معاون مطبوعاتي وزير ارشاد گفت: از منظر توحيدي و قرآن، كتاب ملاك انديشههاست. ما صاحبان اديان را صاحب كتاب ميدانيم و اين حريم مقدس كتاب را نشان ميدهد.
به گفتهي او، در جامعهي ما بزرگترين صدمات زماني وارد شده است كه يك حكومت بيفرهنگ كه حرمت كتاب را پاسداري نكرده، بر ما حاكم شده است.
رامين خطاب به مديران نهاد كتابخانههاي عمومي سراسر كشور گفت: شما عصارهي فرهنگي كشور هستيد، شما سرآمد قشر فرهنگي جامعه هستيد و شغل شما يك شغل الهي و مقدس است.
او با بيان اينكه اگر كتاب و كتابت مقدس است، كتابخواني هم مقدس است و كتابخوان بايد محترم شمرده شود، عنوان كرد: بايد راهكاري طراحي شود كه كتابخوان تكريم شود. به عبارت ديگر، اگر كتابخوان محترم شمرده شود، بيشتر جذب كتاب و كتابت ميشود.
او افزود: آداب كتابت چه بسا از طريق همين كتابخانهها ترويج شود.
رامين بر بافرهنگ و دانا بودن مديران كتابخانهها و كتابداران تأكيد كرد و گفت: اگر كتابدار بافرهنگ باشد و به كتاب و كتابت از بعد ارزشي نگاه كند، ميتواند بيشتر و بهتر جايگاه كتاب و كتابخواني را ارتقا دهد.
او تأكيد كرد: كتابدار بايد كتابخوان باشد و بداند چه كتابي به درد چه قشر و گروهي ميخورد.
رامين براي همكاري بيشتر با نهاد كتابخانههاي عمومي سراسر كشور اعلام آمادگي كرد و گفت: اين دولت يك دولت فرهنگي است و هرچه بتواند براي ارتقاي كار نهاد تلاش ميكند. بايد اين دولت را مغتنم شمرد.
او به نقش خبرگزاريها در ترويج امر كتاب و كتابخانه تأكيد كرد و گفت: شما اگر خبرنگاران را تشويق كنيد و اهميت كتاب و كتابخواني را به عنوان يك موضوع ملي و تأثيرگذار براي آنها توضيح دهيد، بسيار به امر ترويج كتاب و كتابت كمك ميشود.
معاون مطبوعاتي وزير ارشاد عنوان كرد: ما در سايت معاونت درنظر داريم محتواهاي مفيد و ضروري را به رسانهها منتقل كنيم؛ يعني كتابهاي ارزشمند را استخراج و مطالب ارزشمند آنها را خارج كنيم و در اختيار رسانهها قرار دهيم. من پيشنهاد ميكنم كه نهاد كتابخانهها در اين امر با ما مشاركت داشته باشد.
او در راستاي مشاركت بيشتر معاونت مطبوعاتي و نهاد كتابخانههاي عمومي اعلام كرد، در نمايشگاه مطبوعات كه اوايل آبان برگزار ميشود و همچنين در نمايشگاه رسانههاي ديجيتال كه نيمهي اول مهرماه برپا ميشود، غرفههايي به نهاد كتابخانههاي عمومي اختصاص داده شود.