منتقدان میگویند زنستیزی در این کشور چنان ریشهدار است که کرالا را هم مثل بقیهی نقاط هند زیر سلطهی مردسالاری میبرد.
دانشآموزان عاشق یونیفورم یکسان دخترانه و پسرانهاند، اما گروههای محافظهکار مخالفند.
به گزارش بیبیسی، پس از اینکه دبیرستان دولتی دخترانهای در ایالت کرالا در جنوب هند به دختران دانشآموز اجازه داد شلوار بپوشند، ناگهان غائلهای به پا شد.
صبح چهارشنبه، وقتی سرینگی سیکی با یونیفورم جدید مدرسهاش در ایستگاه اتوبوس منتظر ایستاده بود تا به مدرسه برود تحسین زنی ناشناس احساس خوشایندی در او برانگیخت.
این دختر ۱۷ساله که در کلاس یازدهم مدرسهی دولتی دخترانهی در شهر بالوسری تحصیل میکند میگوید: «آن خانم بهم گفت چه یونیفورم شیکی پوشیدم و من احساس غرور و افتخار کردم».
اما وقتی سرینگی به مدرسه رسید ناچار شد از میان جمعیت معترضی عبور کند که پلیس آنها را احاطه کرده بود. آنها از اینکه دخترها مثل پسرها بلوز و شلوار بپوشند ناراضی بودند.
تا پیش از این تغییر و تحول، دختران دانشآموز موظف بودند پیراهن بلند و شلوار گشاد و جلیقه بپوشند.
ایندو آر، مدیر این مدرسه گفت پارسال دخترانی که حالا کلاس دوازدهم هستند پیشنهاد دادند که به آنها اجازه بدهیم یونیفورمی مثل یونیفورم پسران بپوشند.
به نظرش پیشنهاد آنها معقول بود، چون «بیشتر دانشآموزان خارج از مدرسه درست مثل دختران جاهای دیگر دنیا شلوار جین و تاپ میپوشند و جلیقه برای آبوهوای گرم و مرطوب کرالا اصلا مناسب نیست.»
خانم ایندو میگوید: «با مسئولان مدرسه حرف زدیم و در جلسهی اولیاء و مربیان هم موضوع را مطرح کردیم. اکثریت با عوض شدن یونیفورم دختران موافق بودند. فقط یکی دو نفر از والدین نظرات و انتقاداتی دربارهی یونیفورم همسان دختران و پسران داشتند. به آنها گفتیم که دختران میتوانند بلوزهای بلندتر و آستینبلند بپوشند و روسری سر کنند و اگر بخواهند جلیقه هم بپوشند. اما بیشتر دخترها موافق یونیفورم تازه بودند».
خانم ایندو عکسهایی از دانشآموزان در یونیفورم تازه برایمان فرستاد. دانشآموزان با این یونیفورمها سلفی میگیرند، میخندند و از شادی بالا و پایین میپرند.
سرینگی، که یکی از دختران این مدرسه است میگوید که عاشق یونیفورم جدیدش است، چون «خیلی راحت» است و به او امکان «فعالیت و حرکت» بیشتری میدهد.
او ادامه میدهد: «مدرسهی ما اولین دبیرستان دولتی است که اجازهی پوشیدن یونیفورم دخترانه و پسرانهی همسان به ما داد. احساس میکنم من هم بخشی از این تحول و دگرگونی بودهام».
این تغییر یونیفورم مدرسه حمایت دولت ایالت کرالا را داشته است.
سیوانکوتی، وزیر آموزش ایالت میگوید: «یونیفورم مدارس و کل نظام آموزشی باید در گذر زمان تغییر کند. امیدواریم مدارس بیشتری به این حرکت نوآورانه بپیوندند تا بهزودی شاهد رشد و گسترش آگاهی در زمینهی تبعیضهای جنسیتی در میان نوجوانان باشیم».
یونیفورم جدید چندان خوشایند گروههای سنتی مسلمان هند نبود چرا که آنها تصور میکنند نوجوانان را «مجبور» کردهاند که یونیفورم جدید بپوشند.
مجاهد بالوسری، عضو کمیتهی هماهنگی مسلمانان ضد یونیفورم همسان میگوید: «این تصمیم بدون برگزاری جلسهی عمومی اولیاء و مربیان گرفته شده و حالا دختران را مجبور کردهاند که مثل پسران بلوز و شلوار بپوشند. این کار بار مالی بزرگی هم بر خانوادههای تنگدست تحمیل میکند».
موضوع مهم برای آقای بالوسری این است که عوض شدن یونیفورم بخشی از برنامهی دولت کمونیست ایالت است «آنها میخواهند ایدئولوژی خداناباوری خود را به بچهها تحمیل کنند» کاری که او معتقد است باعث گمراهی نوجوانان میشود.
او میگوید: «ما نمیتوانیم از ایمان خود بگذریم، دخترها و پسرها باید هویت متمایز خود را حفظ کنند. وقتی اجازه بدهیم دختران شبیه پسران لباس بپوشند مثل این است که آنها را به بیبندوباری تشویق کنیم. پایان تمایز جنسیتی به آزادی جنسی منجر میشود».
هفتهی گذشته گروههای مسلمان دیگر نظرات مشابهی ارائه دادند که باعث بروز انتقادات شدیدی در کرالا و بقیهی نقاط هند شد. منتقدان میگویند این تلاش گروههای سنتی و کهنهگرا برای اعمال محدودیت بر دختران است.
کرالا به عنوان باسوادترین و پیشرفتهترین ایالت هند شناخته شده است. در بیشتر موارد از آن به عنوان تنها ایالت هند نام میبرند که ٪۱۰۰ باسواد دارد.
دختران بیش از ٪۴۸.۹۶ دانشآموزان مدارس را تشکیل میدهند و اکثریت آنها ادامه تحصیل میدهند و به مدارج دانشگاهی میرسند.
منتقدان میگویند زنستیزی در این کشور چنان ریشهدار است که کرالا را هم مثل بقیهی نقاط هند زیر سلطهی مردسالاری میبرد.
ایندو مدیر دبیرستان میگوید جاروجنجال بر سر یونیفورم جدید عجیب بود، چون دختران دانشآموز مدارس خصوصی کرالا مدتهاست شلوار میپوشند و دولت برای دبستانها از سال ۲۰۱۸ یونیفورمهای همسان دخترانه و پسرانه تعیین کرده است.
او میگوید انگیزهٔ من برای معرفی یونیفورم جدید و همسان فقط «برابری جنسیتی» بوده است.
«از زمانی که کودکان به دنیا میآیند، ما بین دختران و پسران فرق میگذاریم، حتی برای آنها اسباببازیهای متفاوت میخریم؛ برای دختران عروسک و برای پسران تفنگ و ماشین میخریم. لباس آبی تن پسران و صورتی تن دختران میکنیم. وقتی هم که بزرگ میشوند کفش و لباسهایشان با هم فرق دارد.
من فکر میکنم اگر دخترها با پوشیدن بلوز و شلوار بیشتر احساس راحتی و اعتمادبهنفس میکنند، خب پس باید به آنها اجازه بدهیم این لباس را بپوشند. همهی بچهها باید از آزادی و امکانات برابر برخوردار باشند».