محمد حسین بهجت تبریزی؛ شهریار عشق و غزل

شهریار یکی از شعرای بزرگ معاصر ماست که به دو زبان فارسی و ترکی اشعار زیادی سروده و غزلیاتش با حال و هوای عاشقانه بسیار گرم و دلنشین است.
فراروـ سید محمد حسین بهجت تبریزی متخلص به شهریار یکی از برجستهترین شعرای معاصر ماست که در سه دوه تاریخی قاجار، پهلوی و جمهوری اسلامی زیسته است. شهریار به زبان ترکی و فارسی اشعار زیادی سروده است؛ ولی تسلط او در غزل از سایر اوزان شعر فارسی بیشتر است و غزلیاتش آنقدر از دل بر آمده که لاجرم بر دل مینشیند.
یکی از ویژگیهای برجسته شهریار در شعر فضاسازیهای بسیار بدیع است. میتوان بدون اغراق گفت که شهریار تا حد زیادی در اوجگیری و شکوفایی شعر معاصر فارسی نقش داشته است. در ادامه این مطلب مروری کوتاه بر زندگی و آثار استاد شهریار خواهیم داشت، با این امید که بتوانیم سهم اندکی در آشنایی و معرفی مشاهیر و بزرگان فرهنگ و ادب کشورمان داشته باشیم.
زندگی و زمانه شاعر
شعر شهریار
نظر شعرا و بزرگان درباره شهریار
«شهریار بی هیچ تردیدی بزرگترین شاعر رمانتیک زبان فارسی است. روی کلمه رمانتیک باید قدری درنگ کنیم. اگر بگویند فلان شاعر رمانتیک است، مردم از این کلمه آبکی بودن و سطحی بودن و یا اشعار سوزناک و بیارزش را میفهمند و نمیدانند که بزرگترین جنبش فرهنگی و ادبی و هنری تاریخ بشری در اروپا و آمریکا همین جنبش رمانتیسم است که بزرگترین نوابغ هنری و ادبی تاریخ بشر مانند گوته، شیلر و... همه شاعر رمانتیک بودند. شهریار همه عمر در خیال زیست و با تخیل شاعرانه خویش ما را به فضاهایی برد که دیگر شاعران همعصر او با آن فضاها بیگانه بودند.»
«شهریار بیگمان در شاعری استعدادی درخشان داشت. در سراسر اشعار وی روحی حساس و شاعرانه موج میزند که بر بال تخیلی پوینده و آفریننده در پرواز است و شعر او در هر زمینه که باشد، از این خصیصه بهرهمند است.»
«من شعر شهریار را میخوانم و زیاد هم میخوانم. شعر او برای تشحیذ ذهن و برانگیختن طبع و احساس شاعرانه نهتنها افتخار ایران که افتخار عالم شرق است. شهریار شاعری است شیوا سخن و حد شاعری او را غزلیاتش گواهی است. او در هر غزلی به معنای تازهای پی برده و ترکیبات شیرینی فراهم آورده است. شیوهاش نو و مرغوب و نزد پیر و جوان مطلوب است.»
«از غزلسرایانی که غزلش خیلی به نقاشی نزدیک شده، شهریار است. رنگ و چشمانداز در غزلیاتش محسوس است و دیده میشود. شهریار نهتنها در غزلیاتش که در همه اشعارش یک شاعر نقاش است.»
«شهریار شاعر همیشه جستجوگری است که هر بیراهه و سنگلاخی را آزموده و سرانجام به غزل رسیده است. او در غزل نازک خیالیهای صائب، صلابت و فخامت زبان خاقانی، ویژگیهای شعر سعدی و عرفان دلکش حافظ را با هم آشتی داده است و به جرات میتوان گفت چیرهدستتر از او در سالهای اخیر کمتر داشتهایم.»
در پایان مطلب غزلی معروف و زیبا از استاد شهریار که بعدها غلامحسین بنان آن را به صورت آواز خوانده است، تقدیم شما کاربران گرامی خواهد شد:
بیوفا حالا که من افتادهام از پا چرا
نوشدارویی و بعد از مرگ سهراب آمدی
سنگدل این زودتر میخواستی حالا چرا
عمر ما را مهلت امروز و فردای تو نیست
من که یک امروز مهمان توام فردا چرا
نازنینا ما به ناز تو جوانی دادهایم
دیگر اکنون با جوانان ناز کن با ما چرا
وه که با این عمرهای کوته بیاعتبار
این همه غافل شدن از، چون منی شیدا چرا
شور فرهادم به پرسش سر به زیر افکنده بود
اینقدر با بخت خواب آلود من لالا چرا
آسمان، چون جمع مشتاقان پریشان میکند
در شگفتم من نمیپاشد ز هم دنیا چرا
در خزان هجر گلای بلبل طبع حزین
خامشی شرط وفاداری بود غوغا چرا
شهریارا بی حبیب خود نمیکردی سفر
این سفر راه قیامت میروی تنها چرا