پوتین گفت: یکی از وظایف کشورهای ما به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و نیز فرانسه که هم اکنون ریاست شورای اروپا را برعهده دارد، آن است که به تبادل نظرها ادامه دهیم.
رهبران فرانسه و روسیه پس از دیداری که به گفته پوتین بیش از ۵ ساعت طول کشید در کنفرانسی مطبوعاتی در برابر دوربینها حاضر شدند.
به گزارش یورونیوز، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه گفت که به همتای روس خود پیشنهاد داده است که «ضمانتهای امنیتی ملموس» برای همه کشورهای درگیر در بحران اوکراین ایجاد کند.
رئیس جمهور فرانسه بدون اشاره به جزئیات پیشنهادات خود افزود که پوتین از آمادگیاش برای پایبندی به این «منطق» و تمایلش برای حفظ ثبات و تمامیت ارضی اوکراین اطمینان داده است.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در این کنفرانس مطبوعاتی گفت که برخی از ایدههای امانوئل ماکرون، همتای فرانسویاش برای خنثی کردن بحران روسیه و غرب بر سر اوکراین، پس از گفتگویی که بیش از پنج ساعت طول کشید، میتوانند به پیشبرد راه حل کمک کرده و پایههای پیشرفت مشترک را پیریزی کنند.
پوتین افزود که برخی از ایدههای ماکرون در ارتباط با موضوع «امنیت» واقعگرایانه بوده است و وی بار دیگر و پس از دیدار ماکرون با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در کییف، با همتای فرانسویاش گفتگو خواهد کرد.
رئیس جمهوری روسیه برغم مثبت خواندن دیدارش با ماکرون گفت که «شاید هنوز پرداختن به ایدهها و پیشنهادات زود باشد، اما فکر میکنم که کاملا امکانپدیر است که این ایدهها بستری برای گامهای مشترک آتی ما باشند.»
ولادیمیر پوتین در این نشست خبری اطمینان داد که وی آماده است برای دستیابی به مصالحه و جلوگیری از تشدید تنش نظامی روسیه و غرب بر سر اوکراین، هر کاری را که لازم بود به انجام برساند.
وی با بیان این که نه او و نه آقای ماکرون خواهان جنگ روسیه و ناتو که «برندهای نخواهد داشت» نیستند، افزود: «ما به نوبه خود، هر کاری که لازم بود خواهیم کرد تا به مصالحههایی دست پیدا کنیم که همه را راضی کند».
پوتین گفت: یکی از وظایف کشورهای ما به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و نیز فرانسه که هم اکنون ریاست شورای اروپا را برعهده دارد، آن است که به تبادل نظرها ادامه دهیم. در پیشنهادهای ارسالی روسیه به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، تضامین امنیتی بلند مدت (از طرف روسیه) اعلام شده اند که شامل سه نکته اصلی هستند: عدم گسترش ناتو (به سمت شرق اروپا)، عدم استقرار سامانههای پرتابی در امتداد مرزهای روسیه و نیز لغو ساختار امنیتی سال ۱۹۹۷ میلادی در زمانی که این پیمان، میان روسیه و ناتو به امضاء رسید و با نگرانی و ناراحتی از پذیرش پیشنهادهای ما صرفنظر شد و پاسخی که ما از ناتو در خصوص شرکای غربی مان دریافت کردیم، به این حقیقت اشاره داشت که هر کشوری، این حق را برای انتخاب ابزارها و ادواتی که امنیتش را تامین میکند، داراست و میتواند به هر اتحاد امنیتی نیز ملحق شود. البته ما هرگز این اصل را مورد تردید قرار نداده ایم، اما (پیوستن به یک) اتحاد، اجباری نیست.
وی افزود: موضوع سیاستها درهای باز با بسیاری از شرکا از جمله، امروز با رئیس جمهور ماکرون مورد بحث و بررسی قرار گرفت. آن امنیت مطرح شده در بسیاری از اسناد اروپایی به این مساله توجه دارد که کشورها نباید به قیمت مخدوش شدن و آسیب دیدن امنیت دیگران، امنیت خود را تقویت کنند. این اشاره و بازگشت به اصطلاح، سیاستهای درهای باز که در نشستمان با اوباما به آن اشاره شد، آن بود که اعضاء میتوانند سایر کشورهای اروپایی را برای حضور در یک اتحاد (نظامی) دعوت کنند و این در واقع نوعی مشارکت در تامین امنیت اروپا محسوب میشود. اما این بدان معنی نیست که این اتحاد (نظامی ناتو) باید وجود چنین اعضایی را مورد پذیرش قرار دهد. اما چیزی که مردم بسیاری از کشورها در عمل، آن را مشاهده کرده اند این است که کشورهایی نظیر عراق، سوریه، افغانستان مورد حمله قرار گرفته اند همچنین عملیات نظامی وسیع در بلگراد؛ آنهم بدون تحریمهای شورای امنیت، اینها مواردی هستند که یک سازمان صلح آمیز نظیر سازمان ملل با آن فاصله دارد.
رئیس جمهور روسیه تاکید کرد: آنها روسیه را به طور مستقیم یک تهدید و یک دشمن میخوانند؛ آنهم به خاطر استقرار نیرو و ادوات نظامی مان در سمت مرزهای خودمان ما رزمایشهای نظامی مان را در مرزهای خودمان برگزار میکنیم. اما به عنوان تهدید تهاجم روسیه به اوکراین، به منطقه (دریای) بالتیک و سایر کشورها دیده میشود. این ادعا که آنها در معرض خطر قرار دارند، از اساس، مبهم است. با این حال از این ادعاها برای زمینه چینی توسعه سیاست ضد روس استفاده میشود. در این میان کشورهای غربی نیز با تسهیل ارسال تسلیحات به اوکراین، از این مساله به عنوان یک بهانه برای اعزام مستشاران نظامی شان استفاده میکنند.
پوتین افزود: امیدواریم که مباحث ما راجع به تضامین امنیتی در اروپا با توجه به مساله اوکراین و نقش مثبت صلح بانان روس به برقراری آتش بس کمک کند و ما بر اهمیت نقش سازمان امنیت و همکاری اروپا در حل و فصل مشکلات انسانی و اقتصادی منطقه تاکید میکنیم.
سفر ماکرون به مسکو در بحبوحه افزایش تنش بین کشورهای غربیها و روسیه انجام میشود که به جمع آوری دهها هزار نیرو در مرز خود با اوکراین جهت آمادهسازی انجام یک تهاجم نظامی متهم شده است.
رئیس جمهور فرانسه اولین رهبر برجسته غربی است که از زمان تشدید تنشها در دسامبر با رئیس جمهور روسیه دیدار میکند. او روز سه شنبه برای گفتگو با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین به کییف سفر خواهد کرد.
ماکرون پیش از سفر به مسکو به رسانهها گفته بود «به شکلی منطقی» نسبت به نتیجه دیدارش با ولادیمیر پوتین وگفتگوهایش با وی بر سر بحران اوکراین خوشبین است.
رئیس جمهوری فرانسه در توضیح گفتههای خود آورده بود که این به معنای رسیدن به یک دستاورد یا پیروزی کوتاه مدت در مذاکرات نیست بلکه مهم بازآفرینی اعتماد متقابل با ولادیمیر پوتین است.
امانوئل ماکرون همچنین یادآور شده بود که باید سعی کرد تا همه ابهامات میان دو طرف برطرف شود و شرایط لازم برای کاستن از اختلافات و رسیدن به یک نقطه همگرایی فراهم گردد.
وی با اشاره به جدی بودن بحران اوکراین و نیز استقرار حدود ۱۲۵ هزار سرباز در مرزهای روسیه و بلاروس با اوکراین تاکید کرده بود که باید شرایطی ایجاد شود تا بر اساس آن تنش زدایی در سطح نظامی ممکن شود.
به گزارش ایسنا، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه که برای دیدار با همتای روس خود به مسکو سفر کرده در آغاز گفتگو با ولادیمیر پوتین نسبت به آغاز روند تنشزدایی بر سر بحران اوکراین ابراز امیدواری کرد.
ماکرون در این خصوص تصریح کرد: گفتگو (با رئیس جمهوری روسیه) میتواند آغازگر روند تنش زدایی باشد که ما باید به سمت آن حرکت کنیم.»
وی افزود: قصد دارد برای اجتناب از وقوع جنگ و شکل دهی به عناصری، چون «اعتماد، ثبات و دیده شدن» برای همه طرفها تلاش کند.
رئیس جمهوری فرانسه همچنین گفت که اعتقاد دارد وضعیت کنونی در اروپا بحرانی است و این شرایط ایجاب میکند که بسیار مسئولانه عمل کنیم.
وی با تمجید از گفتگوهای انجام شده با روسیه در سال ۲۰۱۹، تکرار چنین اقداماتی را ضروری دانست و تاکید کرد که گفتگو تنها راهی است که میتواند به ایجاد امنیت و ثبات برای قاره اروپا کمک کند.
ولادیمیر پوتین نیز در این دیدار از تلاشهای فرانسه در جهت یافتن راه حلی برای بحران اوکراین و آنچه وی حل مسئله امنیت در اروپا خواند، استقبال کرد.
وی همچنین یادآور شد که اعتقاد دارد روسیه و فرانسه «نگرانیهای مشترکی در خصوص امنیت در اروپا دارند.»
بر اساس تصاویری که تلویزیون دولتی روسیه منتشر کرد رهبران دو کشور با قرار گرفتن در دو سوی میز سفید طویلی در کاخ کرملین به گفتگو با یکدیگر پرداختند.
گفته میشود این میز طویل در کرملین که ولادیمیر پوتین در دیدارهای خارجی پشت آن مینشیند برای کاستن از احتمال ابتلا به بیماری همهگیر کووید تهیه شده و مورد استفاده قرار میگیرد.