موافقت روسيه با ايجاد شرکت مشترک هستهای
معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان انرژي اتمي با بيان اينکه تاکنون 25 کيلوگرم اورانيوم با غناي 20 درصد توليد کردهايم؛ گفت: «از امروز تا پايان يک سال سوخت کامل مورد نياز راکتور تحقيقاتي تهران را توليد مي کنيم.»
علياکبر صالحي به اهميت تامين سوخت مورد نياز راکتور تحقيقاتي تهران اشاره کرد و اظهار داشت: «ايران به فعاليت غني سازي 20 درصد براي توليد سوخت راکتور تحقيقاتي تهران که کاربردي پزشکي و درماني دارد، همچنان ادامه مي دهد.»
وي درپاسخ به پرسشي درباره مذاکرات آينده بين ايران و گروه وين (آمريکا، فرانسه، روسيه و آژانس بين المللي انرژي اتمي) گفت: «تا اين لحظه هيچ پاسخ رسمي از آنها دريافت نکرده ايم؛ واکنش هايي که در رسانه ها مطرح است، رسمي نيستند.»
صالحي درپاسخ به اين سئوال، اگر سوخت مورد نياز راکتور تحقيقاتي تهران در اختيار ايران قرار گيرد آيا تهران آماده خواهد بود که موضوع غني سازي در سطح 20 درصد را مورد بحث قرار دهد؟ خاطرنشان کرد: «ما همان اول اعلام کرديم که نميخواستيم غني سازي درسطح 20 درصد انجام دهيم و همه جهان اين موضوع را مي داند.»
** حفظ آبروي غرب با آغاز مذاکرات تهران و گروه وين
وي گفت: «فکر مي کنيم که گروه وين وارد مذاکرات شود، اين راهي براي خروج از بن بست و حفظ آبروي غرب است و البته به نفع هر دوطرف خواهد بود.»
** غني سازي اورانيوم حق ايران است
معاون رئيس جمهور تاکيد کرد: «غني سازي اورانيوم نه در سطح 20 درصد بلکه با هر درجه اي براي امور صلح آميز حق ايران است و ما مطابق ميثاق هاي بين المللي متعهد شده ايم که حقوق خود را در چارچوب فعاليت صلح آميز در زمينه فناوري هسته اي حفظ کنيم و اين حق ما است و اما قبلا اعلام کرديم که قصد نداريم همه اورانيوم خود را به 20 درصد تبديل کنيم زيرا ما احتياجي به اين مقدار نداريم فقط آن را براي راکتور تحقيقاتي تهران مي خواهيم.»
** احتمال ساخت راکتور ديگرنظير راکتور تهران
صالحي خاطرنشان کرد: «شايد ايران راکتور ديگري نظير راکتور تهران بسازد، تا بتوان راديو دارو براي بيماران بويژه بيماران سرطاني توليد کرد.»
وي تصريح کرد: «طراحي اين نيروگاه را از چند ماه پيش آغاز کرده ايم اما مکان آن را هنوز مشخص نکرده ايم.»
** آمريکا آماده همکاري باشد؛ مذاکره خواهيم کرد
رئيس سازمان انرژي اتمي درپاسخ به اين سئوال، اگر آمريکا آماده همکاري باشد آيا ايران وارد مذاکرات با واشنگتن مي شود و يا آماده فعاليت مشترک با آمريکا در زمينه هسته اي از جمله ساخت نيروگاه ها، غني سازي و ايجاد شرکت هاي مشترک است؟ تصريح کرد: «اين يک سئوال فرضي است، اما اگر آمريکايي ها آماده باشند با ايران وارد مذاکره ايجاد شرکت هاي مشترک براي ساخت نيروگاه هاي اتمي و ايجاد کنسرسيوم براي توليد سوخت شوند ما آماده هستيم و وارد شراکت با آنها مي شويم و اين را قبلا هم اعلام کرده ايم اما مذاکرات سياسي چيز ديگري است و به تصميم گيران در امور سياسي بازمي گردد.»
** توليد نسل هاي جديد سانتريفيوژها
صالحي در باره اين اظهارات مسوولان آژانس بين المللي انرژي اتمي که چندي پيش اعلام کردند ايران راه اندازي دستگاه هاي نسل جديد سانتريفيوژ براي غني سازي اورانيوم را آغاز کرده است؛ تصريح کرد: «ما وارد توليد نسل جديدي از سانتريفيوژها شده ايم که هم اکنون در مرحله آزمايش و نه توليد است.»
**موافقت روسيه با ايجاد شرکت مشترک براي بهره برداري از نيروگاه بوشهر
رئيس سازمان انرژي اتمي درباره جزييات پيشنهادات ايران به روسيه درخصوص تشکيل کنسرسيوم مشترک براي توليد سوخت هسته اي و پاسخ روسيه به اين مساله گفت: «پيشنهادات زيادي به روسيه ارايه کرده ايم از جمله پيشنهاد ايجاد شرکتي براي راه اندازي بوشهر، با وجود اينکه ما تجارب و مهارت داريم اما ترجيح مي دهيم که شرکتي مشترک را ايجاد کنيم تا از تجارب و مهارت هاي روس ها هم استفاده کنيم؛ و روس ها به طور اصولي با تاسيس شرکت مشترک موافقت کرده اند.»
**مذاکره با روس ها براي توليد مشترک سوخت هسته اي
صالحي در باره توليد سوخت هسته اي بطور مشترک با روسيه اظهار داشت: «توافقنامه اي با روس ها براي تضمين تامين سوخت بوشهر براي 10 سال داريم و ما علاوه بر اين وارد مذاکرات مقدماتي و اصولي با روس ها به منظور توليد سوخت بطور مشترک شديم زيرا ما امکاناتي در ايران و روس ها هم امکانات گسترده اي دارند.»
وي خاطرنشان کرد: «ما درصدد هستيم سوخت را زير نظر روس ها و تحت ليساس روسيه توليد کنيم و در همين ارتباط بخشي از سوخت مي تواند در اراضي روسيه و بخشي از آن در ايران توليد شود.»
معاون رئيس جمهور تصريح کرد: «تا اين لحظه پاسخ روس ها به پيشنهاد ايران مثبت بوده اما هرگونه پاسخ جامع و کامل به مذاکرات آتي و مطالعه بيشتر نيازمند است و منتظريم تا به حمد خداوند نشانه هاي مثبتي که از طرف روس ها وجود دارد منجر به امضاي توافقنامه شود.»
صالحي در پاسخ به اين سئوال، در صورت موافقت روسيه با پيشنهاد توليد سوخت بطور مشترک، مساله غني سازي در ايران چگونه خواهد بود؛ اظهار داشت: «ايران به غني سازي ادامه خواهد داد، به اين صورت که فرض کنيم ايران نيازمند 100 ميله سوخت مي باشد، ممکن است روسيه 70 ميله سوخت توليد کند و ما هم در خاک خود 30 ميله سوخت توليد کنيم اما تحت نظارت روسيه که اين امر مساله مهمي است.»
**احتمال ساخت مکان جديد غني سازي در سال آينده
رئيس سازمان انرژي اتمي در باره تعيين مکان هاي جديدي براي غني سازي اورانيوم درايران گفت: « 10 مکان تعيين شده است اما اين بدان معنا نيست که ما ساخت و ساز را در اين 10 مکان آغاز مي کنيم زيرا اين امر در رابطه با آينده است و ما در احداث مکان هاي جديد عجله اي نداريم.»
وي افزود: «درعين حال ممکن است براساس ديدگاه رئيس جمهوري و دستورات وي سال آينده ساخت يکي از اين مکان ها را آغاز کنيم يعني ممکن است اين کار صورت گيرد اما فرض اول اين است که ما عجله اي در اين باره نداريم.»
**نيروگاه اتمي بوشهر در آستانه توليد انرژي برق
رئيس سازمان انرژي اتمي خاطرنشان کرد: «به ياري خداوند متعال همانطور که شاهد بوديم سوخت گذاري نيروگاه بوشهر آغاز شد و اين نيروگاه اکنون در آستانه توليد انرژي برق است و انشاء الله در ماه هاي آينده به خطوط برق سراسري متصل خواهد شد.»
** انتقال بيش از 60 ميله سوخت به ساختمان اصلي نيروگاه
معاون رئيس جمهوردرباره مراحل بعد از آغاز عمليات انتقال ميله هاي سوخت به درون نيروگاه اتمي بوشهر و تعداد ميله هاي سوخت منتقل شده به درون نيروگاه تا اين لحظه گفت: «تعداد ميله هاي سوخت موجود 163 عدد است که اکنون درخارج از ساختمان اصلي نيروگاه اتمي بوشهر قرار دارد و عمليات انتقال آن در 21 اوت آغاز شد و تاکنون حدود بيش از60 ميله سوخت به ساختمان اصلي نيروگاه منتقل شده است.»
رئيس سازمان انرژي اتمي اظهار داشت: «انتقال کامل سوخت حدود 20 تا 25 روز طول مي کشد و با توجه به اينکه کار سوخت گذاري چند روزي است که آغاز شده از اين به بعد، 10 تا 15 روز ديگر طول مي کشد تا کار انتقال تمامي 163 ميله سوخت به داخل ساختمان اصلي نيروگاه اتمي بوشهر انجام شود و بعد از آن ميله هاي سوخت از محل انبار کنوني به قلب اصلي راکتور منتقل مي شود.»
**انتقال سوخت و مرحله بدون بازگشت
صالحي تاکيد کرد: «نيروگاه اتمي بوشهر با انتقال سوخت به داخل آن وارد مرحله بدون بازگشت شده است و من يک ماه پيش اين مطلب را گفتم؛ قبل از اينکه سوخت را از خارج ساختمان اصلي به ساختمان اصلي منتقل کنيم اعلام کرديم که ما به مرحله بدون بازگشت رسيديم يعني همانطور که شاهد بوديد همه امور نيروگاه اتمي بوشهر در پايان کار خود است و تنها کار باقي مانده انتقال همه ميله هاي سوخت به قلب راکتور است.»
وي درباره تکنولوژي بکار رفته در احداث نيروگاه اتمي بوشهر گفت: «تکنولوژي بکار رفته دوگانه است يعني در آن از تکنولوژي روسي و غربي استفاده شده است و ما هم اکنون در تکنولوژي غربي و شرقي مهارت داريم و درخصوص سلامت وامنيت هسته اي بايد بگويم که اين نيروگاه از بهترين معيارها برخوردار است و آژانس بين المللي انرژي اتمي بر معيارهاي سلامت و امنيت اين نيروگاه نظارت دارد.»
رئيس سازمان انرژي اتمي افزود: «اين معيارها؛ معيارهاي بين المللي به شمار مي رود لذا نيروگاه اتمي بوشهر از بهترين نيروگاههاي موجود در جهان از نظر معيارهاي سلامت و ايمني است.»
** ويژگي هاي ايمني نيروگاه اتمي بوشهر
به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، معاون رئيس جمهور در گفتوگو با شبکه خبري (العالم) درپاسخ به سئوالي درباره نگراني برخي کشورهاي عربي از نيروگاه اتمي بوشهر و احتمال نشت تشعشعات هسته اي از آن گفت: «اين نگراني ها و دغدغه ها وارد نيست زيرا نيروگاه به گونه اي طراحي شده است که نمي تواند هرگونه حادثه اي بوقوع بپيوندند.»
معاون رئيس جمهور درپاسخ به سئوالي درباره تهديدات رژيم صهيونيستي عليه نيروگاه اتمي بوشهر و آيا از جنبه فني هم اکنون زمان هرگونه حمله به اين نيروگاه به دليل شروع سوخت گذاري آن گذشته است؟ گفت: «راکتور بوشهر اکنون راکتوري اتمي است زيرا سوخت در داخل ساختمان اصلي آن قرار دارد و اگر اين نيروگاه هدف قرار گيرد، اين اقدام مغاير با قوانين و پيمان هاي بين المللي و پروتکل هاي موجود خواهد بود و ما از همان آغاز تاکيد و اعلام کرديم که چيزي به نام حمله رژيم صهيونيستي به نيروگاه اتمي بوشهر وجود ندارد و اين را بارها تکرار و اعلام کرديم و دکتر محمود احمدي نژاد رئيس جمهوري اسلامي ايران نيز اين امر را اعلام کرد و گفت که آنها جرئت انجام اين کار را ندارند.»
** حمله به نيروگاه بوشهر؛ فاجعه انتشار تشعشات تا صدها کيلومتر
رئيس سازمان انرژي اتمي تاکيد کرد: «طراحي نيروگاه بوشهر به گونه اي است که اگر يک فروند هواپيماي مسافربري به کره خارجي برخورد کند نيروگاه مي تواند از خود محافظت کند اما فرض کنيم که بخواهند به آن حمله کنند و آن را با بمب هاي چندين تني بمباران کنند طبيعتا فاجعه اي روي خواهد داد و انتشار تشعشعات از مرزها عبورخواهد کرد و صدها کيلومتر منتشر خواهد شد اما اطمينان داريم که اين مساله هيچگاه روي نخواهد داد.»