چرخش کرملن از تهران به واشنگتن


فرارو- رئیس جمهور روسیه در تازهترین اقدام خود علیه ایران محدودیتهای جدیدی علیه ایران وضع کرد.
امروز یکشنبه دمیتری مدودف رئیس جمهور روسیه ایران را از سرمایه گذاری در هر نوع فعالیت تجاری مرتبط با استخراج اورانیوم، توليد يا استفاده از مواد و فنآوریهای هستهای در خاک روسيه منع كرد.
این تصمیم تازه مدودف در حالی اخذ شده است که وی پیش از این با صدور فرمانی تحویل سامانههای اس 300، تسليحات زرهی و هواپيما، هليكوپتر و ناوهای جنگی به ايران را ممنوع کرد.
در متن تصمیم جدید رئیس جمهور روسیه که سایت رسمی کاخ کرملین آن را منتشر کرده تاکید شده است که ممنوعیت جدید علیه ایران شامل سرمايهگذاری در زمينه غنيسازی اورانيوم، فرآوری مجدد سوخت هستهای مصرف شده و تمام کارهای مربوط به آب سنگين يا فنآوری مرتبط با موشکهای بالستيک با قابليت حمل کلاهک هستهای میشود.
همچنین روسها در اقدامی از تحویل سامانه دفاعی اس 300 خودداری کرده و دلیل این اقدام را شمول قطعنامه 1929 شورای امنیت به موشکهای اس 300 عنوان کردند.
این اقدام روسیه در حالی صورت گرفت که در خرداد ماه امسال پس از تصویب قطعنامه وشورای امنیت سرگی لاوروف سامانههای اس 300 را مشمول تحریمها ندانسته و گفت که منافع روسیه عملا تحت تاثیر مصوبه شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد تحریم علیه ایران قرار نخواهد گرفت.
در پی این تصمیم رئیس جمهور روسیه سخنگوی وزارت خارجه ایران رامین مهمانپرست به انتقاد از روسها پرداخت. او به مقامات روسیه توصیه کرد که منافع بلند مدت آنها در دوستی با آمریکا تضمین نخواهد شد.
وی با غیر قانونی قلمداد کردن قطعنامه 1929 گفت که اصولا این قطعنامه شامل این گونه ابزارها و سلاحهای پدافندی نمیشود.
مهمانپرست افزود: «ميان ما و دولت روسيه قراردادی امضا شده است و تعهد دو طرف مشخص است. بنابراين بر اساس آن قرارداد و تعهد عمل خواهد شد.»
از زمان انعقاد قرداد فروش موشکهای اس 300 به ایران، واشنگتن همواره روسیه از تحویل این سامانه بر حذر میداشت.
هر چند برخی از کارشناسان عنوان میکنند که زود است اقدامات اخیر روسها علیه ایران را به عنوان چرخش 180 درجهای در سیاست خارجی کرملین تلقی کنیم ولی آنچه مسلم است این است که مسکو و واشنگتن این روزها همکاریهای خود بر سر موضوعات جهانی را افزتیش دادهاند.