bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۷۸۹۹۱

اعدام حق زورگیر اتوبان نیایش است؟

اعدام حق زورگیر اتوبان نیایش است؟

نعیم‌رضا نظامی‌چهارمحالی، وکیل پایه‌یک دادگستری ضمن اشاره به اینکه اخلاقا مجازات این جوان زورگیر نیایش اعدام نخواهد بود، در بخش دیگر صحبت‌هایش می‌گوید در نظر بگیرید که ترافیک سنگینی در یک اتوبان وجود دارد و فردی شروع به زورگیری از یک ماشین می‌کند، رانندگان و مسافران ماشین‌ها چقدر دید دارند تا این صحنه را ببینند؟ نهایت ماشین‌های جلو، عقب و کنار می‌بینند، اما زمانی که کلیپ این صحنه منتشر می‌شود، به وسعت ۸۰ میلیون جمعیت را در برمی‌گیرد، ولی باز هم باید مسئله رعب و وحشت شهروندان را اینجا مورد بررسی قرار داد».

تاریخ انتشار: ۰۸:۴۴ - ۱۶ مهر ۱۴۰۱

«امان»، جوانی که حالا در انتظار قطعی‌بودن یا نبودن حکم اعدام خود نشسته، اما همچنان خبری از ارتباط وکیل تسخیری با خانواده یا ملاقات با خود امان نیست.

به گزارش شرق، فقط خانواده از تشکیل دادگاه فرجام‌خواهی باخبر شده، ولی از نتیجه آن هم چیزی نمی‌داند؛ موضوعی که طبق قانون ایرادات متعدد حقوقی دارد؛ از عدم ارتباط وکیل با موکل و خانواده تا بی‌خبری آن‌ها از تاریخ و نتایج برگزاری دادگاه.

همچنین موضوع دیگر انتقاد فعالان حقوقی و مدنی به احکام اعدام است که حتی خشم و آسیب اجتماعی را بیشتر خواهد کرد و بنابراین نیاز به مجازات‌های بازدارنده دیگر به خوبی دیده می‌شود.

آن‌هم برای افرادی که بستر آسیب‌زا منجر به ایجاد بزه در بزرگسالی‌شان شده و حتی مددکار‌ها و مربی‌های سابق این جوان، با وجود معضلات متعددی که در کودکی امان دیده بودند، چنین سرنوشتی را برای او پیش‌بینی می‌کردند، ولی به دلیل محدودیت‌های این سازمان‌های مردم‌نهاد توانی برای کنترل میزان آسیب‌های امان را نداشتند.

نعیم‌رضا نظامی‌چهارمحالی، وکیل پایه‌یک دادگستری ضمن اشاره به اینکه اخلاقا مجازات این جوان زورگیر نیایش اعدام نخواهد بود، در بخش دیگر صحبت‌هایش اضافه می‌کند: «در نظر بگیرید که ترافیک سنگینی در یک اتوبان وجود دارد و فردی شروع به زورگیری از یک ماشین می‌کند، رانندگان و مسافران ماشین‌ها چقدر دید دارند تا این صحنه را ببینند؟ نهایت ماشین‌های جلو، عقب و کنار می‌بینند، اما زمانی که کلیپ این صحنه منتشر می‌شود، به وسعت ۸۰ میلیون جمعیت را در برمی‌گیرد، ولی باز هم باید مسئله رعب و وحشت شهروندان را اینجا مورد بررسی قرار داد».

اخلاقا مجازات زورگیر نیایش اعدام نیست

این وکیل پایه یک دادگستری عضو کانون وکلای مرکز، به شرح حقوقی برخی احکام سنگین مانند اعدام و جزئیات مجازات دزدی و زورگیری می‌پردازد و می‌گوید: در رابطه با مسائلی که در رابطه با سرقت در قانون ذکر شده چند مقرره داریم، مثلا در ماده‌های ۶۵۱، ۶۵۲، ۶۵۳ و ۶۵۴ به سرقت‌های خاص می‌پردازد؛ یعنی سرقت‌هایی که مجازات‌های سنگین در آن تعریف شده است و معمولا بین سه تا ۲۰ سال مجازات دارند.

اما در ماده ۶۵۴ و ۶۵۳ یک شرطی گذاشته شده، درواقع قبل از اینکه مجازات حبس تعیین شده باشد، گفته اگر کسی سرقت مسلحانه انجام دهد، دو نفر باشند و در شب انجام شده باشد، اگر عنوان محارب نداشته باشد، مجازاتش مثلا پنج تا ۱۵ سال حبس است.

اما مجازات محاربه یک مجازات حدی است و حدود هم مجازاتی است که تکلیف است که حق‌الله است؛ یعنی حق‌الناسی تعریف نمی‌شود. شارع مقدس اسلام هم در باب حدود می‌خواهد تخفیف قائل شود.

مثلا می‌گویند فرد شراب‌خوار باید دو بار اقرار کند، ولی حتی اگر یک بار اقرار کرد، شما اصراری برای تکرار بار دوم نکنید. در‌هرحال دست قاضی آن‌چنان باز نیست که حدی را ثابت کند. صرف‌نظر از اینکه متأسفانه می‌بینیم در بحث محاربه که حق‌الله است، مجازاتش دقیقا در شرایط تعریف‌شده و چهار مدل مجازات دارد؛ از قطع انگشت ادامه پیدا می‌کند و به اعدام می‌رسد.

این وکیل درباره ایجاد رعب و وحشت بین مردم با جرائمی مانند محاربه، اضافه می‌کند: در همین پرونده، قاضی به دلیل ترس عمومی مجازات نهایی اعدام را در نظر گرفته، اما در نظر بگیرید که ترافیک سنگینی در یک اتوبان وجود دارد و فردی شروع به زورگیری از یک ماشین می‌کند، رانندگان و مسافران ماشین‌ها چقدر دید دارند تا این صحنه را ببینند؟ نهایت ماشین‌های جلو، عقب و کنار می‌بینند، اما زمانی که کلیپ این صحنه منتشر می‌شود، به وسعت ۸۰ میلیون جمعیت را در برمی‌گیرد، ولی بازهم باید مسئله رعب و وحشت شهروندان را اینجا مورد بررسی قرار داد. با تمام این صحبت‌ها اخلاقا مجازات این جوان زورگیر نیایش اعدام نخواهد بود.

نظامی درباره افزایش شاکی‌ها بعد از دستگیری سارقان و زورگیران می‌گوید: معمولا ماجرا به این شکل است که افراد برای اعلام سرقت موبایل به پلیس مراجعه می‌کنند، پلیس هم باید پرونده‌ها را زودتر مختومه اعلام کند، حال وقتی یک نفر در هنگام ارتکاب جرم دستگیر می‌شود، شهروندانی که گزارش سرقتی داده بودند، برای شناسایی به آگاهی می‌روند و متأسفانه برای اینکه به مالشان برسند، ۹۰ درصدشان فردی که دستگیر شده را به عنوان سارق گوشی خود معرفی می‌کنند و به همین راحتی پرونده مختومه می‌شود.

در نظر داشته باشید واکنش جوامع بین‌المللی در این پرونده‌ها بسیار مؤثر است. وقتی در موارد حقوق‌بشری که یک جرم مجازات اعدام دارد، باید دید واکنش‌ها مؤثر بوده یا نه.

مثلا در ایران سالانه حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ اعدام داریم و در نظر بگیرید در قوانین مربوط به مواد مخدر برای ۱۰۰ گرم هروئین فرد اعدام می‌شد، اما الان میزان اعدام در این حوزه کمتر شده یا مثلا قطع دست در سال ۱۴۰۰ شاید سه تا چهار بار انجام شده و برای زنا حکم می‌دهند، ولی رأی این‌ها معمولا در دیوان عالی کشور می‌شکند، برای همین امیدواریم با توجه به چنین پرونده‌هایی، رأی این پرونده هم در دیوان بشکند.

با این حجم آسیب، این اتفاق دور از ذهن نبود

قدیسه کلهر، مددکار اجتماعی منطقه شوش و هرندی در تهران که در دوران نوجوانی زورگیر نیایش مددکارش بوده، از تجربه آن روز‌های کارش به «شرق» از مشکلات متعدد این کودک افغانستانی می‌گوید: این پسر ما از همان کودکی هم دچار مشکل بیش‌فعالی بود، برای درمانش ما خیلی پیگیری کردیم، اما به دلیل شرایط زندگی و بیماری توجه و تمرکز کافی نداشت، در کنارش خانواده هم شرایط اقتصادی خوبی نداشت.

همه خانواده از مادر، پدر و خواهر سبزی پاک می‌کردند و این پسر آن‌ها را در فرغون می‌ریخت و می‌فروخت. تصور کنید کودکی که در شرایط اقتصادی بسیار ضعیفی قرار دارد، پدری نداشته و درگیر بیش‌فعالی هم هست، باید با آن سن کار هم انجام دهد؛ بنابراین ما احتمال بروز چنین اتفاقی را در بزرگسالی او می‌دادیم.

کلهر ادامه می‌دهد: این پسر فاقد مدارک هویتی بود و از این جهت نتوانست وارد پروسه تحصیل در مدارس دولتی شود. باید اشاره کنم با وجود این موضوع، یکی از مشکلات ما در دروازه‌غار هم این است که اغلب ان جی‌او‌ها تا سن نوجوانی را پوشش می‌دهند و بعد از آن کودک رها می‌شود که همین منجر به آسیب خواهد شد؛ چون دسترسی به آن فرد هم کم می‌شود و دیگر از پروسه حمایت خارج می‌شود.

حالا همین کودکی که در شرایط سخت زندگی کرده، به ۱۷ یا ۱۸ سالگی که می‌رسد، ازدواج می‌کند و صاحب فرزند بیماری می‌شود که آن هم هزینه و گرفتاری‌های خاص خودش را دارد. حتی اگر وقتی در نوجوانی و کودکی این پسر دارو برای کنترل اختلالش هم مصرف می‌کرد، باید حمایت خانواده را هم می‌داشت؛ چون از عوارض مصرف این دارو‌ها چاقی، لاغری و نیاز به خواب زیاد است. درصورتی‌که این بچه بعد از مصرف دارو فرغون به دست می‌گرفت و بیرون از خانه مشغول کار می‌شد. همه این‌ها فشار بر روی او بوده که خود را به این شکل نشان داده.

این مددکار اجتماعی به توان محدود سازمان‌های مردم‌نهاد اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: سازمان‌های مردم‌نهاد توان محدودی دارند و همین‌ها بسیار تأثیرگذار است. ما از نظر مالی، جانی و اجتماعی محدودیت داریم؛ بنابراین این موضوعات یک دلیل ندارد بلکه پیچیدگی‌های بسیاری دارد. در کنارش هم باید مرز‌ها را برای ورود مهاجران کنترل کرد، در همان مرز پایگاه‌هایی برای غربالگری مهاجران ایجاد کنند، بسته‌های آموزشی در نظر بگیرند تا یک‌دفعه از مرز با هزاران نیاز و آسیب به پایتخت نیایند، در این زمینه هم توان کافی از طرف سازمان‌های مردم‌نهاد وجود ندارد.

از سن کم؛ کار‌های جدی می‌کرد

مربی روز‌های نوجوانی فردی که امروز با نام زورگیر اتوبان نیایش در صدر اخبار جای گرفته، و از آن روز‌ها می‌گوید: این بچه، چون مدارک هویتی نداشت، مثل کودکان دیگر سر چهارراه مشغول گل‌فروشی و تکدی‌گری نمی‌شد بلکه مجبور بود به کارگاه‌ها برود و آنجا مشغول کیف‌دوزی، فرش‌بافی بود یا مثلا تعمیرگاه موتور می‌رفت، یعنی از همان سن کم کار‌های جدی انجام می‌داد که خارج از توان سنی او بود.

این روز‌ها بسیاری می‌گویند، از روی تنبلی زورگیری کرده و این شکل اظهارات، در‌صورتی است که این بچه از سن کم نان‌آور خانه بوده است. همچنین با وجود آسیب بالای منطقه، جوان‌ها و نوجوانانی که حمایتی هم شامل حالشان نمی‌شود، قطعا از آسیب منطقه دور نخواهند ماند.

برچسب ها: زورگیری
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
یا اعدامش کنید یا دوتا دستشو قطع کنید حکم قاضی باید محکم باشه نه که به خاله زنک بازیا حکم نقص شه چه داستان مزخرفی طرف سابقه دار بوده اعدام حقشه از شیر مادرش حلال تر نوش جونش
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
نه پس میخواستی تشویقی هم بدن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
کاش طرف حسابش شما بودی . بعد می دیدیم چه مجازاتی شایستش بود. اگر قرار بود درست بشه بیش از صد بار زورگیری نمی کرد.
محمد فقیه نوری
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
باز شروع کردید تجربه ثابت کرده که این چنین افراد هیچوقت آدم نمیشند بعد از آزادی از زندان بازم اینکار را انجام میدن اگر بازم زورگیری و اینبار قتل انجام نداد
حسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
اين آقا بايد به سزاي عمل خودش برسه تا درس عبرتي بشود براي ساير هم مسلكهاش/ ضمنا وقتي به اينا پناه داديم اينها از انسان دوستي ما سو استفاده كردن/
انتشار یافته: ۲۷
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
اگر اینها بدانند سریع دستگیر میشوند این کار رو نمیکنند
هی جرم کوچک انجام میدن هیجی نمیشه یهویی جرم بزرگ انجام میدن با حکم اعدام
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
این ها قاتل هستند . این یکی فیلمش پخش شده می دونی چند نفر را به همین روش کشتند.
ناشناس
United States of America
۰۸:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
قطعا نه.. از سر نیاز کرده
ناشناس
United Arab Emirates
۰۹:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
چرا بهانه می آورید . بیش فعالی چه ربطی به انجام جرم دارد ؟ بیش فعالی باعث بروز عدم تمرکز در انجام امور روزانه می شود در حالی که انجام چنین جرم های خشن قطعا نیاز به تمرکز ذهنی و عملی دارد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
شاگردان بیش فعال در مدرسه مرتب شرارت می کنند چون ذهنشان دنبال هیجان است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
تا حد مرگ این بی شرف باید بره چون دوباره آزاد بشه شروع میکنه
مرجان
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
چه جالبه که میپرسین حقه یا نه ؟ حرف حق و ناحق که میشه یاد خیلی ناحقی ها میفتیم که داره بیشمار اتفاق میفته .....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
مجازات به اندازه جرم است چطور حکم اعدام داده خدا داند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
انتظار داری تقدیر بشه ازش؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
بايد تمامي افغاني ها برگردن كشور خودشون
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
این تفکر به نظرم افراط گرایی است. آیا به دلیل افغانستانی بودن جرم اتفاق افتاده یا ما بخاطر ندانستن و بی اهمیت تلقی کردن رفتار با مهاجران افغان این آدم رو تحویل جامعه دادیم؟ آیا اگر توی اتمسفر اروپایی هم بزرگ شده بود همین اتفاق می افتاد؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
باید در همان محل اعدام بشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
اگربادختر خودت اینکار را کردندکردند ببخش وشتگ نه به اعدام راه بینداز،
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
نه حبس ابد بدید یک عمرم مجانی بخوره بخابه تو این مملکت
اگر همین ادم ازاد شد و فردا زد چهار تا بچه رو یتیم کرد سر زورگیری جنابعالی اونموقع جوابگویی یا همین شماها میاید به قاضی فحش میدید که چرا این عنصر شرور با صد فقره خفت گیری رو ازاد کرده؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
مجازات که باید بشه ولی حکمش اعدام نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
اتفاقا هست خوبم هست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
باز موقع مجازات شد دوباره چهارتا احمق وراج شروع کردن به نه اعدام نکنید
محمد فقیه نوری
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
چه عرض کنم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
وضع مملکت طوری شده که روزانه صدها زورگیر موبایل مردم را می دزدند. هیچکدام هم اعدام نمی شوند. این یکی فرقش فقط این است که اولا فیلمش را گرفته اند دوما افغانی است. هیچکدام از این دو مورد هم تقصیر خودش نیست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
کار بسیار بسیار بسیار غلطی کرده
ولی در چه شرایطی بوده بابت چه فشارهایی مجبور به این کار شده هم باید تامل کرد
و واقعا حکم اعدام و یا حبس ابد خیلی سنگینه و به دلیل اینکه اون هم یک انسانه باید یکم تامل کنیم و خودمون رو جای اون بزاریم و ببینیم که ما با شرایط اون چیکار میکردیم
انشالله که خدا کمکش کنه و حکم سبک تری براش در نظر بگیرن
حسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
گريم كه اعدامش نكردن/ تو ضمانت ميدي كه اگهدوباره زورگيري كردش و نتونستن بگيرنش رضايت شاكيها رو بگيري؟؟؟؟؟/ اونوقت حاضري جاش اعدام بشي؟؟؟؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۶
ما با این همه گرفتاری باید به مشکل بیش فعالی تبعه فلان کشور هم فکر کنیم؟؟ مشکل بچه های خودمان حل شده؟؟ 80 در صد مردم مان در فقر هستند باید به فکر زن و بچه یک تبعه کشور دیگر که بیش از 100 بار به اعتراف خودش موبایل قاپی و خفت گیری کرده و امنیت شهروندان ما را به خطر انداخته باشیم؟؟ باید همان بار اول دستگیر می شد و برای همیشه از کشور اخراج می شد که کار به این جا نکشد اما حالا که حکمش را قاضی داده شما از مردم عادی می خواهید برای لغو حکمش کاری بکنند؟؟ کار شما هم درست نیست.
bato-adv
bato-adv
bato-adv