bato-adv
bato-adv

حرف مفت ممنوع!

حرف مفت ممنوع!

پس از اختراع تلگراف و جهانی شدن آن، برای نخستین بار در زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار به سال 1274 هجری قمری اولین خط تلگراف در ایران برقرار شد.

فراروـ مردم ایران تا پیش از اختراع تلگراف و گشایش تلگراف‌خانه‌ها اخبار و اطلاعات مهم را با نامه و پیک برای هم ارسال می‌کردند و گاه در میان جاده‌هایی که دو شهر را به هم وصل می‌کرد، تپه‌هایی ایجاد می‌شد تا در صورت لزوم با افروختن آتش یا برافراشتن پرچم اخبار مهم را به شهر‌های دیگر برسانند. در سال ۱۲۷۴ و زمان حکومت ناصرالدین شاه قاجار بود که اولین خط تلگراف در ایران میان کاخ گلستان و باغ لاله‌زار کشیده شد و کمپانی‌های روس و انگلیس بعد از آن خطوط تلگراف و تلگراف‌خانه را در همه شهر‌های ایران و ولایت‌های آن برقرار کردند.

همزمان با افتتاح تلگراف‌خانه، مردم ایران بهت زده شدند که چگونه می‌شود با استفاده از خطوط سیمی اخبار و اطلاعات را در زمانی کم از شهری به شهر دیگر فرستاد. در این میان برخی خرافه پرستان که همیشه سر ناسازگاری با پدیده‌های مدرن را داشتند، از وجود ارواح شیطانی در سیم‌های مخابرات خبر دادند و مردم را برحذر کردند که سراغ این خطوط نروند تا از شر این ارواح مصون بمانند. همین مسائل سبب شد تا عده‌ای از سر ترس و عده‌ای دیگر از سر شوخی و ناباوری تلگراف را جدی نگیرند و تلگراف‌خانه‌ها بی‌رونق باقی بماند.

به دنبال این ماجرا علیقلی خان مخبرالدوله که وزیر تلگراف ناصرالدین شاه بود، با کسب اجازه از قبله عالم و برای تشویق و آشنایی مردم به تلگراف دستور داد تا همه به مدت چند روز به صورت رایگان و بدون پرداخت هیچ وجهی از تلگراف خانه استفاده کنند و پیام‌های خود را برای دوستان و اقوام خود در شهر‌های دیگر بفرستند. مردم به دنبال این فراخوان ارواح شیطانی و چیز‌های دیگر را فراموش کردند و به سمت تلگراف‌خانه‌ها روانه شدند. در این روز‌ها درد و دل، تعارف و احوال‌پرسی، گله و گلایه و خنده و مطایبه بود که از مشهد به تبریز و از تبریز به اصفهان و سایر شهر‌ها روانه می‌شد و پاسخ‌ها بود که دریافت می‌کردند.
 
مخبرالدوله که فهمید مقصودش حاصل شده و مردم به تلگراف میل پیدا کرده‌اند، دستور داد تا روی کاغذی به خط بزرگ نوشتند: «از امروز به بعد دیگر حرف مفت پذیرفته نیست و باید حق مخابره پرداخت شود» و آن را بر سر در تلگراف‌خانه‌ها نصب کردند. از آن پس هر بار که شخصی برای زدن تلگراف به تلگراف‌خانه می‌رفت، متصدی تلگراف می‌گفت: «حرف مفت نداریم». به این ترتیب عبارت مشهور «حرف مفت نزن» که افراد در میان نزاع و مشاجره‌های لفظی مثل نقل و نبات حواله هم می‌کنند، جا افتاد و بار معنایی منفی پیدا کرد که هرکس حرفش قدر و ارزش ندارد، حرف مفت زده است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۷
همان طور که مشخص است حرف مفت از پول مفت بیرون می اید . هر جا پول و هزینه باشد حرف مفت هم تمام می شود .
ناشناس
Netherlands (Kingdom of the)
۰۰:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۷
حالا به نظرتون کی توی اون مملکت بیشترین `حرف مفت رو میزنه؟
ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۶
اگه این اصل رارئیس دولت و وزرا رعایت میکردن خیلی عالی میشد.......
ناشناس
United Arab Emirates
۲۲:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۶
کاملا هوشمندانه بود. یعنی در مقایسه با امروز باید برای استفاده از VPN پول پرداخت کنیم. اینترنت مفت ممنوع!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۶
خوب بود ممنون
انتشار یافته: ۸
ناشناس
Canada
۲۱:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۶
بعد از جریانات هفته های اخیر در ایران و اختلال گسترده اینترنت در ایران برخی اپراتورهای تلفن کانادا اعلام کردند که برای چند هفته تماس با ایران برای ایرانیها که نگران خانواده و دوستانشان هستند مجانی خواهد بود. برخی از دوستان ایرانی چند هزار دلار تلفن کردند. به عبارت صحیح تر اصلا نگران نبودند ولی تا می توانستند از این موقعیت استفاده یا سو استفاده کردند. نتیجه اینکه اپراتورهای کانادایی هم محترمانه گفتند حرف مفت ممنوع! یا پولش را بدید.
ناشناس
Canada
۲۱:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۶
خدایی یکی از مشکلات برخی از ما مردم ایران از بالا تا پایین همین هست که تعدادی از ما چه خاص باشیم چه خاک وقتی به میکروفون یا بلندگو یا اینترنت می رسیم خیلی بیجهت سخنرانی و نظریه و تحلیل وموضع گیری حرف مفتی می زنیم. اگر کمی سکوت کنیم حال عموم کشور و مردم بهتر می شود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۶
اونوقت خوبه که میگفتین کیا این "حرف مفت" وجود شیاطین در خطوط تلگراف رو بین مردم ساده ، رواج میدادن و طبق معمول مخالف نوآوری بودن!! نگفته خودتون خوب میدونید خوب!
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین