bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۶۵۴۹۵۹
هشدار جهانی درباره شیوع یک بیماری کشنده

عامل انتقال تب استخوان شکن در ایران هم مشاهده شد

عامل انتقال تب استخوان شکن در ایران هم مشاهده شد

حمید سوری، اپیدمیولوژیست گفت: دنگی یک عفونت ویروسی است که توسط ویروس دنگی (DENV) و از طریق نیش پشه‌های آلوده به انسان منتقل می‌شود. بروز دنگی در دهه‌های اخیر در سراسر جهان رشد چشمگیری داشته است.

تاریخ انتشار: ۰۹:۰۴ - ۱۲ مرداد ۱۴۰۲

یک متخصص گفت: تشخیص زودهنگام و دسترسی به مراقبت‌های پزشکی مناسب تا حد زیادی میزان مرگ و میر دنگی شدید را کاهش می‌دهد. لازم است متولیان سلامت جامعه و مردم موضوع را جدی‌تر بگیرند.

به گزارش خبرآنلاین، متخصصان درباره احتمال شیوع یک بیماری هشدار می‌دهند، بیماری‌ای که اتفاقاً ارتباط زیادی به حال و هوای این روز‌های جهان و ایران دارد، دمای هوا چنان زیاد شده که دبیر کل سازمان ملل از آن به‌عنوان «جوشش زمین» یاد می‌کند، جوششی که اگرچه می‌شود برخی از تبعات آن را با تعطیلی یکی دو روزه تا حدی کنترل کرد، اما این هوا کاملاً برای پشه آئدس مساعد است. پشه‌ای که ناقل بیماری‌های خطرناک و کشنده‌ای از جمله تب دنگی، زیکا و چیکونگونیا است.

سازمان بهداشت جهانی هشدار داد

همزمان با افزایش دمای هوا سازمان جهانی بهداشت هم درباره رشد بیماری‌های حاصل از نیش پشه هشدار داده است، در اطلاعیه این سازمان آمده که: «موارد ابتلا به تب دنگی در حال افزایش است و ممکن است امسال به بالاترین حد تاریخی خود نزدیک شود، این افزایش تا حدی به دلیل گرم شدن کره زمین است که این گرما برای پشه‌هایی که آن را منتشر می‌کنند مفید است.»

اواخر ماه گذشته میلادی بود که رامان ولیودان، رئیس واحد بیماری‌های گرمسیری سازمان بهداشت جهانی، در کنفرانس مطبوعاتی سازمان ملل در ژنو گفت: «این سازمان افزایش هشت برابری موارد دنگی را بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۲ ثبت کرده است که از ۵۰۰ هزار مورد به ۴.۲ میلیون نفر افزایش یافته است.»

او با اشاره به اینکه «سالانه حدود ۱۰۰ تا ۴۰۰ میلیون مورد گزارش ابتلا به تب دنگی ثبت می‌شود»، ادامه داد: «حدود نیمی از جمعیت جهان در معرض خطر ابتلا به دنگی هستند و دنگی تقریبا ۱۲۹ کشور را تحت تاثیر قرار می‌دهد.»

وضعیت تب دنگی بیماری در ایران

حالا سروکله عامل انتقال بیماری تب دنگی در ایران هم پیدا شده است، به گزارش ایرنا همین چند روز قبل (۱۰ مرداد ۱۴۰۲) محمد بنده، بخشدار جزیره هرمز دراین‌باره گفت که: «پشه آئدس سلامت مردم جزیره هرمز را هدف گرفته است، مرکز بهداشت هرمز در حال رصد جدی محله‌ها و شناسایی محل‌های تکثیر این پشه و ضدعفونی و سم‌پاشی حداکثری بوده که امید می‌رود با همکاری مردم و شهرداری هرمز خطر این پشه در جزیره هرمز به فوریت از بین برود.»

درهمین‌باره حمید سوری، اپیدمیولوژیست و استاد دانشگاه شهید بهشتی تهران می‌گوید: «با گرم شدن بی‌سابقه هوا در اغلب نقاط جهان؛ فعالیت حشرات از جمله آئدس بیشتر شده و به گستره بزرگتری از مناطق کره زمین پخش شده اند. دیگر کمتر نقطه‌ای در کشور ما و بسیاری کشور‌های دیگر فصل یخبندان را که فعالیت بندپایان محدود می‌شود را تجربه می‌کنند و الگوی اپیدمیولوژی بیماری‌های مناطق تروپیکال به سایر زون‌ها در حال گسترش است. یکی از بیماری‌های که نگرانی جدی برای بروز طغیان‌های آن وجود دارد تب دنگی است.»

او ادامه می‌دهد: «دنگی یک عفونت ویروسی است که توسط ویروس دنگی (DENV) و از طریق نیش پشه‌های آلوده به انسان منتقل می‌شود. بروز دنگی در دهه‌های اخیر در سراسر جهان رشد چشمگیری داشته است. دنگی در بیش از ۱۰۰ کشور در مناطق WHO آفریقا، قاره آمریکا، مدیترانه شرقی، آسیای جنوب شرقی و غرب اقیانوس آرام بومی است. دنگی در حال گسترش به مناطق جدید، از جمله اروپا، و شیوع آن انفجاری است.»

این اپیدمیولوژیست بیان می‌کند: «طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت این بیماری چهار میلیون مورد عفونت در هر سال را در جهان سبب می‌شود. در حالی‌که بسیاری از عفونت‌ها بدون علامت هستند یا فقط بیماری خفیف ایجاد می‌کنند، DENV گاهی اوقات می‌تواند باعث موارد شدیدتر و حتی مرگ شود.»

سوری درباره کنترل بیماری می‌گوید: «پیشگیری و کنترل دنگی به کنترل ناقل بستگی دارد. هیچ درمان خاصی برای دنگی/دنگی شدید وجود ندارد و تشخیص زودهنگام و دسترسی به مراقبت‌های پزشکی مناسب تا حد زیادی میزان مرگ و میر دنگی شدید را کاهش می‌دهد. لازم است متولیان سلامت جامعه و مردم موضوع را جدی‌تر بگیرند.»

این بیماری در موارد شدید علائمی مانند تب، استخوان درد شدید، سردرد، حساسیت‌های پوستی و درد در ماهیچه و مفاصل و در نهایت خونریزی چشم، ناخن‌ها و دست‌ها دارد که به علت درد شدید به عنوان تب استخوان‌شکن نیز شناخته شده است.

برچسب ها: تب دنگی
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین