اظهارات مهمانپرست درباره اتفاقات لبنان و تونس
رامين مهمانپرست درباره تحولات اخير لبنان گفت: «آنچه داخل لبنان رخ داده مساله كاملا طبيعي است كه از ديدگاه ما جاي نگراني ندارد. گروهها و جرياناتي كه در داخل لبنان فعاليت دارند از بلوغ سياسي بالايي برخوردارند. طبيعي است وقتي دولت از ائتلاف برخي از احزاب تشكيل ميشود ممكن است دچار تغييراتي شود و دولتهاي جديدي به وجود آيد.»
سخنگوي وزارت امور خارجه كشورمان در حاشيه همايش نقش رسانهها در تعامل با ايرانيان خارج از كشور تصريح كرد: «معتقديم روند كاملا سياسي و همراه با دموكراسي در داخل لبنان در حال طي شدن است. اميدواريم با هوشياري و درايت و حفظ وحدت ملي اجازه ندهند مداخلهگران نقش مخربي داشته باشند و بتوانند برنامههاي مورد نظرشان كه به نفع ملت و كشور لبنان است را به خوبي دنبال كنند.»
وضعيت تونس، تحولاتي داخلي است
رهبران تونس با درايت لازم امنيت را برقرار كنند
وي همچنين در پاسخ به پرسشی در مورد سقوط دولت در تونس با بيان اينكه وضعيت تونس، تحولاتي داخلي است، گفت: «ما ضمن اينكه تحولات داخل اين كشور را به دقت زير نظر داريم به همه رهبران جريانات فكري و سياسي در اين كشور توصيه ميكنيم با درايت لازم امنيت را برقرار كنند.»
وي گفت: «توصيه ميكنيم آنها از راههاي مسالمتآميز و مناسب وضعيتي كه به نفع مردم تونس خواهد بود را دنبال كنند. آنچه كه براي ما اهميت دارد اجراي خواست ملت در بهترين شرايط با عنوان كشوري كه ميتواند نقش موثري در جهان اسلام داشته باشد است و آمادگي داريم از همه ظرفيتهاي خود براي كمك به توسعه و پيشرفت همه كشورهاي منطقه و جهان اسلام استفاده كنيم. اميدواريم در اين كشور نيز هرچه سريعتر امنيت برقرار شود و آنچه كه خواست ملت است به بهترين شكل دنبال شود.»
توقيف كشتيهاي ايران در سنگاپور در حال پيگيري است
وي در ادامه در پاسخ به پرسشي در مورد توقيف كشتيهاي ايران در سنگاپور گفت: «كشتيراني ايران در حال پيگيري جدي اين موضوع است ما نيز در كنار آنها هستيم. برخي از مشكلات به وجود آمده مشكلات فني مربوط به پرداخت بدهيهاي اين كشتيها بوده است كه با كمك وزارت خارجه و تلاش كشتيراني ايران و با پرداخت بدهيها مشكلات به زودي حل ميشود.»
وي در خصوص نقش فشارهاي سياسي بر اين موضوع گفت: «اروپاييها سعي ميكنند با تحريم و فشار موانع ايجاد كنند اما با درايت مسوولان موانع برطرف ميشود.»
مهمانپرست در مورد فشارهايي كه آمريكا براي ايجاد مشكل براي اتباع ايراني خارج از كشور ايجاد ميكند، گفت: «پيگيري وضعيت ايرانيان و دفاع از حقوق آنها و در اختيار گذاشتن تسهيلاتي كه براي اتباع ما مفيد و سودمند است از وظايفي است كه دنبال ميكنيم. به صورت ويژه در معاونت كنسولي وزارت خارجه تيمهاي تشكيل شده كه اين موارد را پيگيري ميكند.»
وي افزود: «مواردي از تخلف نسبت به حقوق اتباعمان در آمريكا داشتهايم كه منجر به احضار سفير سوييس به عنوان حافظ منافع آمريكا در كشورمان شد كه مطالب را منتقل كرديم. از طريق حقوقي و روشهاي سياسي نيز اين موضوعات را پيگيري ميكنيم. اميدواريم اين رويه غلطي كه آمريكاييها نسبت به اتباعمان دنبال ميكنند و برخي مواردي كه خلاف ادعاهاي حقوقبشريشان است را كنار بگذارند. اگر ميخواهند با اين روشها به ملت ما فشار بياورند بايد به آنها بگوييم ملت ما از مسير خود عقب نخواهد نشست و اين اقدامات هيچ فايدهاي ندارد.»
مذاكرات استانبول با هدف پيدا كردن زمينههاي مشترك نتيجهبخش خواهد بود
مهمانپرست همچنين در خصوص مذاكرات آتي ايران با 1+5 كه قرار است در استانبول برگزار شود، گفت: «آنچه كه در عمل ملاك خواهد بود نوع عمل و ورود به مذاكرات در نشست استانبول خواهد بود. ما در زمينه چارچوب بحث با هم توافق كرده بوديم اگر بحث در زمينه ادامه گفتوگوها براي همكاري جهت پيدا كردن زمينههاي مشترك باشد ميتواند نتايج خوبي داشته باشد. اگر از اين چارچوب خارج شود قطعا نميتواند نتيجه بخش باشد.»
اگر 1+5 در چارچوب توافق شده وارد شود مذاكرات آينده خوبي خواهد داشت
مهمانپرست در پاسخ به اين پرسش كه آينده مذاكرات در استانبول را چگونه ارزيابي ميكنيد؟ گفت: «بستگي به رفتار كشورهاي 1+5 و خانم اشتون دارد. اگر در چارچوب توافق شده وارد شوند و اقدام كنند ميتواند آينده خوبي داشته باشد.»
سخنگوي وزارت امور خارجه همچنين در اين باره اضافه كرد: «آنچه كه مورد توافق قرار گرفته است اين است كه اعضاي 1+5 و ايران با رويكرد همكاري و يافتن زمينههاي مشترك براي اين همكاري در نشست استانبول شركت كنند.»
ممكن است فعاليتهاي هستهيي به صورت كلان در نشست با 1+5 مطرح شود
وي توضيح داد: «بحرانهاي زيادي در سطح بينالملل وجود دارد كه براي حل اين بحرانها نياز به مشاركت جدي در سطح بينالملل وجود دارد. ما آمادگيمان را اعلام كردهايم كه راهحلهايي كه ميتواند موثر باشد را ارائه كنيم. يكي از موضوعات مباحثي است كه مربوط به منطقه است و فعاليتهايي كه بايد انجام شود تا اين ناامنيها از بين برود. ممكن است فعاليتهاي هستهيي به صورت كلان نيز در نشست با 1+5 مورد توجه قرار گيرد كه در اين زمينه ما سه موضوع را مورد توجه و تاكيد قرار دادهايم.»
وي مباحث خلع سلاح، عدم اشاعه و حق استفاده صلحآميز از انرژي هستهيي توسط همه را به عنوان اين سه موضوع دانست و گفت: «موضوعات ديگري نيز در دنياي امروز است كه نياز به همدلي و مشاركت دارد. معتقديم وضع و جايگاه ايران در حدي است كه ميتواند كمك كننده باشد.»