محرومیت دو ساله شهابالدین عزیزیخادم، رئیس سابق فدراسیون فوتبال، امروز (۲۵ اردیبهشت) به پایان میرسد.
اتفاقاتی که برای شهابالدین عزیزیخادم در فوتبال ایران رخ داد، یکی از خبرسازترین موارد مدیریتی فدراسیون فوتبال در سالهای اخیر محسوب میشود.
عزیزیخادم در انتخابات فدراسیون فوتبال در ۱۰ اسفند ۱۳۹۹ به عنوان رئیس فدراسیون برگزیده شد. با اینکه در دوره ریاست عزیزیخادم، فوتبال ایران سریعترین صعودش به جام جهانی را جشن گرفت اما عمر مدیریت او حتی به یکسال هم نرسید.
عزل جنجالی با بندی که حذف شد
اعضای هیاترئیسه فدراسیون فوتبال در ۲۸ بهمن ۱۴۰۰ دست به اقدامی بیسابقه زدند؛ آنها با استفاده از یکی از بندهای اساسنامه وقت فدراسیون فوتبال، عزیزیخادم را به صورت موقت از ریاست فدراسیون عزل کردند. در آن جلسه مقرر شد در مجمع فوقالعاده فدراسیون فوتبال ۱۰ خرداد ۱۴۰۱ درباره رئیس عزل شده تعیین تکلیف شود. ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ چند روز مانده به برگزاری مجمع فوقالعاده، یک اتفاق جنجالی دیگر رقم خورد و کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال طی حکمی عزیزیخادم را به مدت دو سال از هرگونه فعالیت فوتبالی محروم کرد. همین حکم باعث شد تا از حضور عزیزیخادم در مجمع ۱۰ خرداد جلوگیری شود و او بدون تعیین تکلیف توسط مجمع از فدراسیون کنار گذاشته شود. مهدی تاج هم هشتم شهریور به عنوان رئیس جدید از مجمع رای گرفت.
وقتی آییننامه دچار ابهام است
عزیزیخادم و همکارانش در دو سالونیم گذشته عنوان کردند که عزل رئیس سابق قانونی نبوده است. آن بندی که هیاترئیسه با استناد به آن عزیزیخادم را به صورت موقت عزل کرده بود، از اساسنامه حذف شده و بههرترتیب این اقدام اعضای هیاترئیسه با انتقاد گروهی از اهالی فوتبال روبرو شد. در آنسو هم در آن مقطع اعضای هیاترئیسه و کمیته اخلاق تاکید داشتند در دوره ریاست عزیزیخادم تخلفاتی صورت گرفته است.
دو سال از حکم کمیته اخلاق درباره عزیزیخادم میگذرد و محرومیت او امروز (۲۵ اردیبهشت) یا نهایت فردا (۲۶ اردیبهشت) به پایان میرسد. او میتواند از فردا به فوتبال برگردد و حتی برای دوره بعد انتخابات فدراسیون فوتبال هم نامزد شود، اما معمای اصلی پس از پایان محرومیت دو ساله عزیزیخادم موضوع دیگری است.
طبق قوانین فدراسیون فوتبال و فیفا برکناری رئیس فدراسیون یا باید با رای مجمع باشد یا رئیس استعفا کند. درباره عزیزیخادم هیچکدام از دو حالت اما رخ نداد. مجمع فدراسیون فوتبال باید وضعیت عزیزیخادم را روشن میکرد که نکرد از طرفی او در این مدت حاضر نشد استعفا کند. برخی کارشناسان حقوقی و ناظران به همین دلیل معتقدند عزیزیخادم با پایان دو سال محرومیتش رئیس قانونی فدراسیون فوتبال است. به هر حال تفسیر این گروه این است چون مجمع عزیزیخادم را عزل نکرده و او استعفا هم نداده، با پایان محرومیتش میتواند به پست قبلیاش برگردد.
مشخصا در این موضوع یک سردرگمی قانونی وجود دارد، حتی اگر پذیرفته شود که عزیزیخادم به همین سادگی نمیتواند به فدراسیون برگردد، بازهم به نظر میرسد فدراسیون فوتبال از امروز دو رئیس دارد؛ شهاب الدین عزیزی خادم و مهدی تاج!
چند حقوقدان در همان مقطع کنار گذاشتنِ عزیزیخادم تاکید کردند که باید عزل او در مجمع فدراسیون به رای گذاشته شود و ظاهرا باتوجه به سبد رای عزیزیخادم در آن مقطع ترجیح داده شد چنین چالشی ایجاد نشود! فدراسیون فوتبال حالا با یک موضوع قانونی جدید روبروست و مشخص نیست باید طبق آییننامه رئیس قانونی فدراسیون فوتبال را چه کسی دانست.