سفیر روسیه تصریح کرد که قطعنامه مخرب تروئیکا و آمریکا علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران، نشان میدهد که چرا کشورهای غربی عضو برجام تلاشهای سیاسی و دیپلماتیک خود را در جریان مذاکرات وین کنار گذاشته و گفتگوها را به بن بست کشاندند.
سفیر و نماینده دائم روسیه نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین طی سخنانی در نشست فصلی شورای حکام گفت؛ «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا نه تنها به وعده خود در خصوص بازگشت به برجام و جبران اقدام یکجانبه، بیدلیل و غیرقانونی دولت سابق این کشور، عمل نکرد بلکه یک قطعنامه ضدایرانی جدید و مصوب در شورای حکام به «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری منتخب آمریکا هدیه داد.
به گزارش ایرنا؛ میخائیل اولیانوف در این نشست بیان داشت: نماینده آمریکا در اجلاس ژوئن (خردادماه) از یک راهبرد گستردهتر در قبال ایران سخن گفت. در این راستا، میخواهیم بپرسیم که آیا این راهبرد شکل گرفته است؟ متأسفانه ما هیچ راهبردی نمیبینیم. تا حد زیادی به نظر میرسد دولت بایدن که قول داده بود ایالات متحده را به برجام بازگرداند، به دلیل فقدان اراده سیاسی لازم این کار را صورت نداد و اکنون تصمیم گرفته است که (یک قطعنامه ضد ایرانی) به دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب هدیه دهد.
وی افزود: شاید استراتژی آمریکا، دستورالعمل قطعنامه جدید به مدیرکل برای تهیه یک ارزیابی جامع و به روز درباره برنامه هستهای ایران است تا در جلسه بعدی شورای حکام در ماه مارس یا حداکثر تا بهار ۲۰۲۵ تهیه شود. ما معتقدیم که چنین دستورالعملی نه تنها فاقد مبنای قانونی و منطقی است، بلکه یک سابقه بسیار منفی برای کل نظام پادمان آژانس بین المللی انرژی اتمی ایجاد میکند.
سفیر روسیه تصریح کرد که قطعنامه مخرب تروئیکا و آمریکا علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران، نشان میدهد که چرا کشورهای غربی عضو برجام تلاشهای سیاسی و دیپلماتیک خود را در جریان مذاکرات وین کنار گذاشته و گفتگوها را به بن بست کشاندند.
وی طرفهای مقابل را به فقدان راهبرد مشخص در قبال برنامه صلحآمیز هستهای ایران متهم کرد و گفت: شورای حکام به احتمال زیاد سال آینده باید برای جلوگیری از تشدید غیرقابل کنترل تنشها که خطر آن با چشم غیر مسلح هم قابل مشاهده است، تلاش جدی انجام دهد.
اولیانوف با اشاره به دستاوردهای سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس به تهران و اقدامات داوطلبانه جمهوری اسلامی ایران برای ارتقای تعاملات و همکاریها با آژانس تاکید کرد: در چنین فضای مساعدی، همه اعضای شورای حکام باید از تلاشهای مدیرکل و ایران استقبال کنند و اجازه دهند طرفها در آرامش و به شیوهای حرفهای به تعامل خود ادامه دهند.
ایالات متحده و سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان روز گذشته (پنجشنبه) با بیاعتنایی به همکاریهای همیشگی ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی و توافقات صورت گرفته برای حلوفصل مسائل پادمانی در جریان سفر اخیر مدیرکل آژانس به تهران، قطعنامهای را در نشست شورای حکام به رای گذاشتند که در آن از تهران خواسته شده است تا برای حل و فصل مسائل ادعایی پادمانی «اقدامات ضروری و فوری» صورت دهد.
در این قطعنامه که با ۱۹ رای موافق، ۱۲ رای ممتنع و ۳ رای مخالف تصویب شد از مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواسته شده است تا یک ارزیابی جامع و به روز در مورد ادعای حضور یا استفاده احتمالی از مواد هستهای اعلام نشده در ارتباط با مسائل باقی مانده و همچنین گزارش کامل درباره همکاری ایران با آژانس، برای بررسی در نشست اسفند ماه ۱۴۰۳ شورای حکام یا حداکثر تا بهار ۱۴۰۴ تهیه کند.
جمهوری اسلامی ایران پیشتر اعلام کرده بود که اتخاذ هرگونه اقدام تقابلی و سوء استفاده از شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای پیشبرد اهداف نامشروع و سیاسی با پاسخ متقابل ایران مواجه خواهد شد. بر همین اساس، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دستور انجام اقدامات موثر از جمله راهاندازی مجموعه معتنابهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف را صادر کرد.
وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی با صدور بیانیهای مشترک تصریح کردند: سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران همواره مبتنی بر تعامل سازنده با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در چارچوب حقوق و تکالیف مصرح ذیل معاهده عدم اشاعه و موافقتنامه جامع پادمان بوده است.