نخستینهایی که از پاپ فرانسیس نمیدانید

با درگذشت پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان، حقایقی کمتر بیان شده از زندگی او توجه رسانهها را به خوب جلب کرده است.
فرارو- پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان در حالی امروز، دوشنبه در سن ۸۸ سالگی چشم از جهان فروبست که برخی زوایای کمتر گفته شده از زندگی او، اکنون توجه رسانههای جهان را به خود جلب کرده است.
به گزارش فرارو، انتخاب «خورخه ماریو برگولیو» به عنوان پاپ در سال ۲۰۱۳، با خود اولینهای زیادی را به همراه داشت. به مناسبت درگذشت پاپ فرانسیس قصد داریم تا به برخی زوایای کمتر بیان شده از زندگی وی بپردازیم:
نخستین پاپ متولد شده در خارج اروپا
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان با نام اصلی «خورخه ماریو برگولیو» در تاریخ ۱۷ دسامبر ۱۹۳۶ (برابر با ۲۶ آذر۱۳۱۵) در بوئنوس آیرس، پایتخت آرژانتین از یک خانواده ایتالیایی متولد شد. او در واقع، نخستین پاپ پس از قرن هشتم و پس از پاپ گریگوری سوم بود که در خارج از خاک اروپا متولد و بزرگ شد. پدر او یک مهاجر ایتالیایی و مادر او دارای تبار آرژانتینی- ایتالیایی بود. او نخستین فرزند از ۵ فرزند خانواده بود. در زمانی که وی دانش آموز بود، به عنوان سرایدار و دربان کلوب شبانه فعالیت داشت تا اینکه وی به عنوان تکنیسین شیمی مشغول به کار شد.
نخستین پاپ انتخاب شده از یسوعیها
«خورخه ماریو برگولیو» که در بوئنوس آیرس متولد شد، پس از بهبودی از یک مریضی سخت، در سال ۱۹۵۸ به یسوعیها تمایل پیدا کرد و در سال ۱۹۶۹ به عنوان «کشیش یسوعی» انتخاب شد. وی در سال ۱۹۷۳ و در جوانی و سن ۳۶ سالگی به ریاست «انجمن عیسی» در آرژانتین و اروگوئه رسید و این سمت را تا سال ۱۹۷۹ برعهده داشت. «انجمن عیسی» معروف به «یسوعی»ها، فرقهای مذهبی وابسته به کلیسای کاتولیک است. این فرقه را از آن جهت «یسوعی» مینامند که آنها خود را «سربازان مسیح» و «پیاده نظام پاپ» میدانند. او در واقع نخستین یسوعی بود که به مقام پاپی رسید. انتخاب یک یسوعی به عنوان پاپ از این جهت اهمیت داشت که در طول تاریخ، رُم همواره با دیده پر از شک و تردید به یسوعیان مینگریست.
نخستین پاپ انتخاب شده از قاره آمریکا و نیم کره جنوبی زمین
همانطوری که بالاتر بیان شد، «خورخه ماریو برگولیو» که در پایتخت آرژانتین به دنیا آمد، در واقع یک یسوعی آرژانتینی بود که به مقام پاپی رسید. با رسیدن او به مقام پاپی، وی در واقع نخستین مقام پاپ در کلیسای کاتولیک بود که از قاره آمریکا و نیز از نیم کره جنوبی کره زمین به این سمت انتخاب شده بود.
از کشیشی تا رسیدن به مقام پاپی
در سال ۱۹۹۲، پاپ ژان پل دوم فرانسیس را به عنوان «اُسقف» تعیین کرد و شش سال بعد، وی به عنوان «اُسقف اعظم» بوئنوس آیرس انتخاب شد. در سال ۲۰۰۱، پاپ ژان پل دوم او را به مقام کاردینالی انتخاب کرد. در کلیسای کاتولیک، کاردینال، بالاترین مقام پس از پاپ به شمار میرود. پس از آنکه پاپ بندیکت شانزدهم داوطلبانه از سمت خود کنارهگیری کرد، برگولیو در سال ۲۰۱۳ به مقام پاپی رسید. او به هنگام رسیدن به این سمت بیش از هفتاد سال سن داشت.
از علاقه به تانگو تا هواداری فوتبال
پاپ از آنجایی که بخاطر محل تولدش، حامل فرهنگ آرژانتینی بود، از علاقمندان به تانگو به شمار میرفت. تانگو در واقع نوعی رقص محلی است که خاستگاه آن به بوئنوس آیرس بازمی گردد. طبق گزارش آسوشیتد پرس، از دیدار با «دیگو مارادونا» تا علاقهاش به «سن لورنزو» پاپ فرانسیس از هواداران فوتبال و نیز از مروجین ورزش بهشمار میرفت.
دیدار پاپ با مارادونا
به آغوش کشیدن مارادونا از سوی پاپ
همچنین در ایتالیا این عقیده وجود دارد که پاپ فرانسیس از هواداران تیم یوونتوس بود؛ چرا که اصالت خانوادگی وی از استان پیه مونته میآید؛ جایی که باشگاه یوونتوس در آنجا قرار دارد. همچنین باید توجه داشت که پدر برگولیو نیز یک بسکتبالیست بود.
عذرخواهی پاپ از بومیان کانادا
اما یکی دیگر از حوادث مهم در دوران رهبری پاپ فرانسیس بر کلیسای کاتولیک، کشف گورهای دسته جمعی کودکان بومی در مدارس شبانه روزی بود که توسط کاتولیکها اداره میشد. ماجرا از آنجا شروع شد که در ماه مه و ژوئن ۲۰۲۱، بقایای صدها نفر از بومیان از جمله صدها کودک در نزدیکی این مدارس شبانه روزی در کانادا پیدا شد؛ مسألهای که سبب شد تا کلیسای کاتولیک بخاطر این مسأله تحت فشار افکار عمومی قرار گیرد. این مدارس که بیش از یک قرن فعالیت داشتند، به عنوان بخشی از سیاست دولت کانادا برای جذب کودکان بومی و از بین بردن فرهنگ آنها اداره میشد.
کلیسای کاتولیک بیش از ۷۰ درصد از مدارس شبانهروزی را اداره میکرد که گزارشها حاکی است با کودکان برخوردهای غیرانسانی انجام میشده است. در نهایت پس از انتشار این اخبار و فشار افکار عمومی، سرانجام دولت کانادا اعلام کرد پاپ از یک هیات بومی کانادا به دلیل نقش کلیسای کاتولیک در وقوع آزار کودکان بومی در برخی مدارس شبانهروزی این کشور عذرخواهی کرده است.
پس از این عذرخواهی بود که جاستین ترودو، نخست وزیر وقت کانادا و رهبران بومی این کشور از عذرخواهی پاپ استقبال کردند و آن را گامی رو به جلو خواندند.
از دیدار با حسن روحانی تا آیت الله سیستانی
یکی دیگر از مسائل در دوران زمامداری پاپ، دیدار «حسن روحانی» رئیس جمهور وقت ایران با پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان در واتیکان بود. در جریان دیدار حسن روحانی، رئیس جمهور پیشین ایران از واتیکان در بهمن ۱۳۹۴، وی با پاپ فرانسیس نیز دیدار کرد.
همچنین یکی دیگر از دیدارهایی که بسیار در رسانهها بازتاب یافت، دیدار پاپ فرانسیس با «آیت الله سیستانی» در نجف عراق در اسفند سال ۱۳۹۹ بود. در عکسی که از دیدار پاپ فرانسیس و آیتالله سیستانی منتشر شد، ملاقات در اتاق معمول دیدارهای این مرجع شیعه صورت گرفت و هر دو دست روی زانو گذاشتند و چشم در چشم هم از ظلم و رنج انسانها، فقر، سرکوب دینی و فکری، سرکوب آزادیهای اساسی و نبود عدالت اجتماعی سخن گفتند.