کوچکترین ربات جهان تغییر شکل میدهد

«تغییر بین پیکربندیهای مختلف، به این روبات اجازه میدهد در شیبها، سطوح گوهای شکل و فضاهای دشوار در ارتفاعات مختلف حرکت کند. این روبات میتواند در زمان وقوع بلایای طبیعی، با حرکت در خرابهها بازماندگان و مصدومان را پیدا کند. همچنین در مواجهه با مناطق غرقاب، به حالت ورزشهای آبی تغییر شکل دهد.»
دانشمندان چینی کوچکترین و سبکترین روبات بیسیم جهان را ساختند که میتواند متناسب با شرایط، تغییر شکل دهد و البته عمر باتری آن نسبت به سایر روباتهای کوچک، طولانیتر است.
به گزارش ایران، این میکرو روبات با طول ۹ سانتیمتر تنها ۲۵ گرم وزن دارد و میتواند هم پرواز کند و هم پس از فرود آمدن، روی زمین حرکت کند. محققان در ساخت این روبات کوچک که میتواند در محیطهای پیچیده مانند عملیات نجات در بلایای طبیعی مورد استفاده قرار گیرد، از قطعات لگو الهام گرفتهاند.
گفته میشود این روبات کاربردهایی مانند نظارت بر محیط زیست و ورود به محیطهای پرخطر یا سایتهای اکتشاف زمینشناسی دارد. اساس این میکرو روبات یک محرک تغییر شکلپذیر است؛ قطعهای که انرژی را به نیرو تبدیل میکند. این محرک که در مقیاس کوچک توسعه یافته، میتواند با استفاده از محرک الکتروترمال به شکلهای مختلف تغییر شکل دهد.
با الهام از ایده لگو، میتوان محرکها را برای ساخت روباتهایی که میتوانند بین حالتهای مختلف تغییر شکل دهند، سفارشی کرد. محققان معتقدند محرک جدید آنها میتواند برای ساخت دستگاههای کاشتنی قابل انبساط مانند استنتهای الکترونیکی و همچنین رابطهای نمایشگر سهبعدی نوآورانه و سیستمهای تعاملی لمسی برای واقعیت مجازی و افزوده مورد استفاده قرار گیرد.
ژانگ ییهوی، استاد مکانیک مهندسی در دانشگاه چینهوا دراین باره گفت: «در مقایسه با سایر روباتهای بیسیم شناختهشده زمینی و هوایی، این روبات کوچکترین اندازه، سبکترین وزن و سریعترین سرعت حرکت زمینی را در جهان دارد. این مزیت به طور قابل توجهی استقامت روبات را بهبود میبخشد و سازگاری محیطی قویتری نیز دارد.»
وی افزود: «تغییر بین پیکربندیهای مختلف، به این روبات اجازه میدهد در شیبها، سطوح گوهای شکل و فضاهای دشوار در ارتفاعات مختلف حرکت کند. این روبات میتواند در زمان وقوع بلایای طبیعی، با حرکت در خرابهها بازماندگان و مصدومان را پیدا کند. همچنین در مواجهه با مناطق غرقاب، به حالت ورزشهای آبی تغییر شکل دهد.
این روبات میتواند در فضاهای باز به حالت پرواز تغییر شکل دهد تا به سرعت به مکان تعیین شده برسد؛ کاری که روباتهای سنتی با حالت تک حرکتی نمیتوانند انجام دهند. در واقع روباتهای چندوجهی، از مفهوم تغییر مورفولوژیکی بهره میبرند و میتوانند حالتهای حرکتی را به طور انعطافپذیر بین محیطها و وظایف مختلف تغییر دهند و دامنه کاربرد را تا حد زیادی گسترش دهند.»