تازه ترین خبرها از مذاکرات ایران و آمریکا

در حالی دور پنجم مذاکرات هستهای به اتمام رسیده که همچنان حواشی و اخبار پیرامون آن در رسانهها داغ است.
فرارو- محمد حسن خلیلی؛ در حالی دور پنجم مذاکرات هستهای روز جمعه به پایان رسید که مسأله مذاکرات ایران و آمریکا همچنان در سرخط رسانههای جهان قرار دارد و مصاحبهها و اخبار هر روزه پیرامون آن، در رسانههای ایران و جهان منتشر میشود.
به گزارش فرارو، مذاکرات دور پنجم میان ایران و آمریکا در حالی روز جمعه بدون پیشرفتی ملموس و البته با برخی پیشرفتهای جزئی به پایان رسید که نگاهها به این سمت است که دور ششم مذاکرات از سوی عمان چه زمان و کجا تعیین خواهد شد. از سوی دیگر، یکی دیگر از مسائلی که همچنان در رسانهها بازتاب دارد، اظهاراتی است که از سوی شخصیتها و مقامات آمریکایی در خصوص لزوم رسیدن به یک توافق با ایران مطرح میشود.
افشاگری کانال ۱۲ اسرائیل در خصوص تنش ترامپ و نتانیاهو بر سر ایران
یکی از حواشی که در خصوص آخرین اخبار مذاکرات هستهای میان ایران و امریکا در رسانهها بازتاب یافته، مسأله اختلاف نظر میان ترامپ و نتانیاهو در زمینه برخورد با ایران است که هرچه بیشتر میگذرد، نمایانتر میشود.
در همین ارتباط، تلویزیون اسرائیل روز دوشنبه گزارش داد بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل هفته گذشته در مکالمه تلفنی که با ترامپ داشت، در خصوص مقابله با ایران گفتوگوی پرچالشی را انجام داد؛ گزارشی که ادعاهای پیشین مبنی بر اینکه این دو مقام سیاسی به یک موضع واحدی در خصوص مقابله با ایران رسیدهاند را رد میکند. طبق اعلام کانال ۱۲ اسرائیل، این مکالمه با مخالفتهای شدید همراه بود؛ بهطوری که گزارش شده ترامپ در طی این تماس به نتانیاهو گفته است: «من خواهان راهحلی دیپلماتیک با ایرانیها هستم. من به تواناییام در رسیدن به یک توافق خوب باور دارم.» ترامپ در این مکالمه همچنین بر تمایل خود بر یک توافقی که به نفع طرفین باشد، تأکید کرد.
وزیر امنیت میهن آمریکا: ایرانیها چارچوب زمانی کوتاهی دارند!
در آن سوی ماجرا، «کریستی نوم» (Kristi Noem)، وزیر امنیت میهن آمریکا که به خاورمیانه و اسرائیل سفر کرده، در مصاحبهای با شبکه آمریکایی فاکس نیوز تلاش کرد تا با حمایت از اسرائیل برای ایران ضربالاجل تعیین کند.
کریستی نوم در این مصاحبه مدعی شد. «ما چارچوب زمانی کوتاهی داریم. ما در خصوص هفتهها و ماهها و یا سالها پیش از آنکه ترامپ تصمیمگیری کند چه درباره ایران رخ خواهد داد، صحبت نمیکنیم. ایرانیها چارچوب زمانی کوتاهی دارند؛ صحبت از روزهاست و من از نخست وزیر [نتانیاهو] درخواست کردم تا با رئیس جمهور ترامپ همکاری کند تا اطمینان حاصل کنیم که با همدیگر، تصمیمی خردمندانه را اتخاذ میکنیم.»
ریچارد نفیو: با وجود بیاعتمادی عمیق، دو طرف انگیزههایی برای توافق دارند
اما یکی دیگر از تحولاتی که همچنان پس از پایان دور پنجم مذاکرات، نظر رسانهها را به خود جلب کرده، مقاله اخیری است که «ریچارد نفیو» در مجله آمریکایی فارن آفرز در خصوص توافق هستهای با تهران منتشر کرد.
نفیو در این مقاله مینویسد: «دولت ترامپ در اقدامی غافلگیرکننده، مسیر مذاکره هستهای با ایران را از سر گرفته است. با وجود بیاعتمادی عمیق، دو طرف انگیزههایی برای توافق دارند: آمریکا بهدنبال ثبات منطقهای و نظارتهای سختگیرانهتر است و ایران خواهان کاهش تحریمها و تنشزدایی. اگرچه موانع مهمی پابرجاست، اما توافقی مرحلهای با رژیم نظارتی تقویتشده و امتیازدهی متقابل، میتواند از بحران پیشگیری کرده و پایهای برای ثبات منطقهای فراهم کند.»
هشدار دیپلمات سابق دربارهعدم توافق با آمریکا
از سوی دیگر، کوروش احمدی دیپلمات سابق و کارشناس مسائل بینالملل در سخنانی در ارتباط باعدم توافق با آمریکا هشدار داد. او گفت: «آمریکا به سمت جنگ با ایران نخواهد رفت. آمریکا تخفیفهای تعرفهای به چین خواهد داد تا کلا از ایران نفت نخرد و این آغاز فشار حداکثری به ایران خواهد بود.»
او همچنین گفت: «اگر با آمریکا توافق نکنیم، با جدیتِ آمریکا در توقف صدور نفت ایران به چین مواجه خواهیم شد و پالایشگاههای چین تحریم جدی خواهند شد.»
حمایت نخست وزیر پاکستان از حق ایران برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای
اما از سوی دیگر، نخست وزیر پاکستان که در سفری رسمی، به ایران آمده است، در سخنانی از حق ایران در استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای دفاع کرد.
شهبار شریف با اشاره به دیدارش با عراقچی و نیز مناقشات این کشور با هند گفت: «ما فرصت خوبی داشتیم تا از برادر عزیزمان جناب آقای دکتر عراقچی استقبال کنیم که دیپلماتی برجسته هستند. ما بحثهای خوبی با ایشان داشتیم. پاکستان به حول و قوه الهی از این بحران سربلند بیرون آمده و این نیز به پشتوانه نیروهای مسلح قوی ما و حمایت مردم بوده است. اما اگر آنها به ما حمله کنند، ما هم از خودمان دفاع میکنیم.» او در ادامه گفت: «ما همچنین از حق ایران در راستای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای حمایت میکنیم.»
سفر معاون گروسی به ایران
اما یکی دیگر از اخبار مهم در خصوص برنامه هستهای ایران، سفر معاون رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران است که قرار است این هفته انجام شود. اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان روز گذشته در پاسخ به سوالی گفت: «رویکرد ما در قبال آژانس سازنده بوده است. معاون «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی این هفته به تهران میآید و دستورکار این سفر درباره همکاریهای متعارف ایران و آژانس است. »
تکذیب توقف سهساله غنیسازی
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با اخبار رسانهها مبنی بر اینکه در جریان مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا، تهران توافق کرده است که به مدت ۳ سال غنیسازی خود را متوقف کند، گفت: چنین چیزی صحت ندارد.
وی ادامه داد: «آن چیزی که کاملا واضح است، این است که موضوع غنیسازی جزء لاینفک حق ایران برای داشتن انرژی صلحآمیز هستهای است و ما به هیچ عنوان مجاز نیستیم که کوچکترین نرمشی در این زمینه نشان دهیم.»
بقائی ادامه داد: بنابراین در پیشنهاداتی که از سوی طرفهای مختلف از جمله عمان مطرح میشود قاعدتاً این خط قرمز پررنگ ما مدنظر قرار خواهد داشت.
بقایی: هنوز به جزئیات نرسیدهایم
بقائی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا در جریان مذاکرات ایران و آمریکا در مورد ذخایر اورانیوم غنی شده ایران نیز صحبتی شده است، گفت: وقتی به جزئیات برسیم در مورد آن صحبت میکنیم و ما هنوز به جزئیات و نحوه مواجهه با آن نرسیدهایم.
بقایی در مصاحبه با سیانان: ایران آماده مصالحه با ترامپ است
اما یکی دیگر از اخبار مهم پیرامون، مسأله هستهای، مصاحبه اسماعیل بقایی، وزیر خارجه کشورمان با شبکه خبری سیانان است. سیانان در خبری با عنوان «ایران میگوید آماده مصالحه با ترامپ است؛ اما پیشنهاد میکند که آمریکا خط قرمزهایش را درک کند» مینویسد: سخنگوی وزارت خارجه ایران به سیانان گفت ایران در مذاکرات با آمریکا از مصالحه بر سر برنامه هستهای خود استقبال میکند؛ اما غنیسازی اورانیوم مسألهای غیرقابل مذاکره باقی خواهد ماند. »
سیانان در ادامه مینویسد که بقایی در مصاحبه خود با این شبکه روز دوشنبه گفت: «اگر قصد این است که که اطمینان حاصل شود برنامه هستهای ایران تسلیحاتی نمیشود، من فکر میکنم که این مسألهای ساده است. اما اگر قصد [آمریکا] این است که ایرانیها را از حقشان در زمینه انرژی صلحآمیز محروم کنند، من فکر میکنم که این، مسألهای آنچنان مشکلزاست که فکر میکنم چالشی حقیقی برای تمامی این پروسه خواهد بود.»